Sprogimas

Medikai ragina žmones kreiptis pagalbos pasijutus blogai ar paūmėjus ligai

Santaros klinikų medikai ragina žmones nedelsti ir kreiptis pagalbos pasijutus blogai ar paūmėjus ligai.

Santaros klinikų direktorius medicinai Valdas Pečeliūnas sako, kad pastaruoju metu ženkliai sumažėjo besikreipiančiųjų dėl širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat mažėja insultu susirgusių pacientų skaičius.

Medikas pabrėžia, kad aukštos kokybės sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos ir COVID-19 pandemijos metu.

„Su dideliu nerimu stebime augančią mirtingumo statistiką šalyje, tačiau užtikriname, kad esame pasirengę suteikti gydymą sunkių ligų turintiems pacientams“, – sveikatos ministerijos pranešime teigė medikas.

„Raginame širdies ir kraujagyslių, onkologinių ir kitų sunkių ligų turinčius žmones, pajutus bent menkiausius sveikatos negalavimus, nedelsiant kreiptis pagalbos“, – sakė jis.

Anot mediko, Santaros klinikos daro viską, kad išvengtų pacientų užsikrėtimo koronavirusu šioje gydymo įstaigoje.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, įsivyravus baimei dėl galimybės užsikrėsti COVID-19 gydymo įstaigose, sumažėjo ligonių srautas, kuriems diagnozuotas ūmus miokardo infarktas.

2019 metais vidutiniškai kiekvieną mėnesį buvo nustatomi 646 miokardo infarkto atvejai, o karantino periodu – 448 atvejai.  

Anot ministerijos, naujų miokardo infarktų atvejų skaičiaus sumažėjimas reiškia, kad žmonės nesikreipia pagalbos laiku, lieka namuose.

„Tai pavojingas sprendimas dėl didelės mirties rizikos, stipraus skausmo krūtinėje ir neišvengiamo širdies raumens pažeidimo“, – tvirtina ministerija.

Širdies ir kraujagyslių ligų gydytojai primena, kad miokardo infarkto metu atsiradęs skausmas krūtinėje – ženklas, kad reikia kviesti greitąją pagalbą, kreiptis į ligoninės priėmimo skyrių arba ieškoti skubios pagalbos ambulatorinėje grandyje.

Svarbu nedelsiant kreiptis pagalbos dėl skausmų krūtinėje, dusulio, širdies ritmo sutrikimų, galvos svaigimo, taip pat sąmonės praradimo.

Ministerija tvirtina, kad kardiologai įvertins nusiskundimus, rizikas, nustatys negalavimų priežastį ir paskirs gydymą, kuris pagerintų gyvenimo kokybę ir trukmę.

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode