Parama




Velykiniam stalui – paukštiena

Gražgarsčių salotos su vištienos vidine filė

Reikės (2 porcijoms):
200 g gražgarsčių;
400 g vištienos vidinės filė;
50 g mažosios cukinijos;
30 g granatų sėklų;
30 g kinkanų;
50 g kedro riešutų;
20 g alyvuogių aliejaus;
20 g balzamiko acto;
½  citrinos sulčių;
Lydyto (ghee) sviesto kepimui;
Žiupsnis žolelių mišinio: mairūnas, petražolės kalendra, druska, pipirai;
3 skiltelės česnako.
Paruošimas:

Senovinė burokėlių kvapioji gira

Reikia:

1 kg burokėlių,

česnako 3 skiltelių,

4 kvapiųjų pipirų,

3 laurų lapų,

10 litrų šaltinio vandens,

50 g medaus,

5 g druskos,

100 g naminės juodos ruginės duonos.

Užgavėnės namuose: 4 gardūs blynų receptai

Blynai – tai vienas populiariausių pusryčių pasirinkimų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai tūkstantmečių istoriją skaičiuojantis valgis – apie blynus rašė senovės graikų poetai, savo garsiausiose pjesėse mini net Šekspyras. Tačiau net jeigu blynais mėgaujamės kasdien, šis patiekalas labiausiai Lietuvoje sužiba išlydint žiemą – per Užgavėnes. Šįsyk Užgavėnes švęsime namuose, todėl metas raitotis rankoves ir ieškoti naujų idėjų blynų šventei – kokius skonius verta išbandyti šiemet?

Burokėlių falafeliai

Reikės: 2 vidutinių burokėlių, 2 didelių skiltelių česnako, 250 g virtų avinžirnių, saujos kalendros lapelių, 1 šaukštelio maltos džiovintos kalendros, 1 kupino šaukštelio malto kumino, šaukštelio druskos.

Falafeliams pagaminti galima naudoti tiek šviežius, tiek virtus burokėlius. Kad ir kuriuos pasirinksite, pirmiausia burokėlius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Troškiniai

Daržovių troškinys su ananasais

Reikės: Poros morkų, 1 poro, 2 brokolių, 2 svogūnų, 50 g žirnelių, 2 valgomųjų šaukštų daržovių sultinio, 100 g konservuotų ananasų, pusės citrinos, šviežių kalendrų, aliejaus, žiupsnelio juodųjų pipirų bei druskos.

Daržoves nuplaukite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į keptuvę ir šiek tiek patroškinkite ant vidutinės ugnies. Ananasus supjaustykite, sumaišykite su susmulkinta citrina ir kapotomis kalendromis, viską susmulkinkite trintuvu, išmaišykite ir pagamintą padažą supilkite ant daržovių. Į puodą suberkite žirnelius, supilkite padažą ir daržovių mišinį, įpilkite vandens, patroškinkite 10 minučių, suberkite sultinį, pipirus ir druską, dar po 10 minučių išjunkite bei ragaukite.

Karališkas: vištienos ir šafrano troškinys

Varškės ir sūrio pyragas

Pagrindas:

180 g arbatinių sausainių

80 g migdolų miltų

80-100 g sviesto

Sausainius sumalkite, išmaišykite su riešutų miltais ir ištirpintu sviestu.

Išklokite šia mase kepimo formos dugną, prispauskite ir pastatykite į šaldytuvą.

Pagrindinė varškės ir sūrio masė:

3 pakeliai varškės

400 g kreminio sūrio

1 apelsino žievelė

140-150 g cukraus

3 dideli kiaušiniai

Zacherio šokoladinis pyragas

Austrijos kulinarijos pasididžiavimas – originalus „Sacher-Torte“ receptas – jauno konditerio Franco Zacherio galvoje gimė dar 1832 m., svarbaus to meto austrų-vokiečių diplomato princo Metternicho užsakymu. Sakoma, jog originalaus Zacherio torto galima paskanauti tik „Sacher“ viešbutyje, Vienoje, nes tikrasis jo receptas yra laikomas paslaptyje.

Šokoladiniam pyragui reikės:

Didžiosios Britanijos klasika – karalienės Viktorijos biskvitinis pyragas

Viktorijos biskvitiniam pyragui reikės:

240 g sviesto (kambario temperatūros), 240 g cukraus pudros, 480 g kvietinių „Ekstra“ miltų, 2 a. š. kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 2 v. š. pieno, 4 kiaušinių (kambario temperatūros). Įdarui: 180 g braškių arba aviečių uogienės, 240 g saldžios grietinėlės (išplaktos), cukraus pudros pabarstymui.

Prancūziška galetė su slyvomis ir migdolais

Galetė – tai kone paprasčiausias pyragas, kuriam pagaminti neprireiks nei kepimo formų, nei šūsnio skirtingų įrankių, nei brangių ingredientų.

Prancūziškai galetei su slyvomis reikės:

400 g „Karališkų“ kvietinių miltų, 200 g šaltos grietinės, 200 g šalto sviesto, 5 g druskos, 80 g kapotų migdolų, 1 kiaušinio baltymo. Įdarui: 6-7 vnt. slyvų, 100 g rudojo cukraus, vanilės pastos arba ankšties.

Klementinas ar mandarinas?

Jei vasarą nesikuklindami valgėme prisirpusias braškės, vyšnias ar šilauoges, rudenį kibirais namo nešamės obuolius ir kriaušes. Pamažu pradedame žvalgytis į parduotuvių lentynas, tikėdamiesi pradėti daugelio laukiamą mandarinų valgymo sezoną. Dalis iš mūsų dar labiau laukia kitos šių citrusinių vaisių rūšies – klementinų – pasirodymo prekyboje. Jei perskaitę pradėjote sukti galvas, kuo šie vaisiai skiriasi, galite neskubėti googlintis. Apie esminius jų skirtumus ir savybes pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Rudeninės sriubos

Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba

4 porcijoms reikės: stiklinės perlinių kruopų, 3 vidutinio dydžio bulvių, 2 morkų, 1 svogūno, saujelės žalumynų, žiupsnelio druskos, pipirų, valgomojo šaukšto aliejaus.

Iš baravykų...

Baravykų troškinys

Reikės: 230 g šviežių baravykų (tinka ir šaldyti), 30 d. džiovintų ir iki miltelių sutrintų baravykų, 45 g alyvuogių aliejaus, 1 raudonosios paprikos, 1 žaliosios paprikos, 1 vidutinio dydžio morkos, 2 v. š. trintų pomidorų, 3 skiltelių česnako, žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių, 125 ml nealkoholinio sauso raudono vyno, 230 g ryžių, 1,5 litro daržovių sultinio, nedidelio žiedinio kopūsto, supjaustyto nedideliais žiedynais.

Kvietinė duona su kefyru ir morkomis

Duonos kepėjai nuolat siūlo naujovių ir šiandien žmonės nebenustemba, kad duonos skyrių lentynose ne tik tradiciniai gaminiai, bet ir nauji kepiniai, skirti šiuolaikiškiems ir naujo skonio ieškantiems vartotojams. Rugpjūčio naujiena – kvietinė duona su kefyru ir morkomis.

Riešutų ir sėklų batonėlis

Jums reikės:

Kelių šaukštų medaus;

Saujos migdolų;

Saujos graikinių riešutų;

Saujos anakardžių;

Saujos lazdynų riešutų;

Saujos norimų sėklų, kaip pvz. saulėgrąžų ar moliūgo;

Valgomojo šaukšto ispaninio šalavijo sėklų.

Ant laužo kepti desertai

Vaisių iešmelis

Reikės: medaus, žaliosios citrinos (laimo) sulčių, cinamono, gabalėliais pjaustyto ananaso, abrikoso, kietesnio arbūzo, banano ar kivio, braškių, vynuogių.

Vasarą gelbsti sumuštiniai

Restorano „Amandus“ savininkas ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad vasarą net ir didžiausius gurmanus gelbsti sumuštiniai, nes juos paruošti neužtrunkama, o kartu galima improvizuoti ir atskleisti netikėtų skonių.

Vištienos ir daržovių kišas

Kišas – tai nesaldus pyragas, kilęs iš Prancūzijos. Prancūzai sako, kad kišo gamyba – lyg žaidimas be taisyklių, nes į šio pyrago vidų gali pridėti, ko tik nori. Kišą geriausia valgyti šiltą, o atšalęs jis yra pats patogiausias iškylos maistas – tereikia supjaustyti nedideliais gabalėliais, suvynioti į popierių ir dėti į pintinę.

Šokoladinis avokado pudingas

Retas, valgydamas šį desertą, supranta, ką valgo. Saldu, skanu jokio pridėtinio cukraus! Toks desertas tiks net ir pusryčiams. Juk ne veltui avokadas tituluotas maistingiausiu pasaulio vaisiumi.

Pavasariškas Liucinos Rimgailės Ricottos sūrio pyragas be miltų

Ingredientai:

120g sviesto
100g cukraus (dar 100g cukraus į baltymus)
4 kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)
žiupsnelis druskos
300g ricottos sūrio
240g migdolų miltų
šaukštelis vanilinio cukraus
nutarkuota visos citrinos žievelė
cukraus pudra ir norimi ingredientai papuošimui (gali būti figos, gervuogės, mėta).

Augalinis pienas: kaip išsirinkti ir ką iš jo gaminti?

Medžiagos, esančios grūduose, sėklose ir riešutuose, itin vertingos. O įprotis valgyti natūralias sėklas ir riešutus šiandien išgyvena savo aukso amžių. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad augaliniai gėrimai kasmet tampa vis populiaresni, o jų asortimentas plečiasi. 

Duona be gliuteno: kaip pasigaminti patiems?

Apie gliuteną šiandien kalbama kaip niekad daug. Gliutenu vadinami baltymai, kurių randama kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Dalies žmonių organizmai šios medžiagos netoleruoja. Tad natūralu, kad rinkoje atsiranda vis platesnis produktų be gliuteno asortimentas. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi paprastu receptu, kaip namuose pasigaminti sveiką ir skanią duoną be gliuteno.

Kulinarinė kelionė po Aziją

Ko gero vienas paprasčiausių būdų ištrūkti iš įprastos kasdienybės – leistis į kulinarines keliones savo virtuvėje ir bent akimirkai nusikelti į tolimuosius kraštus. Restorano „Amandus“ savininkas ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas dalijasi įžvalgomis apie egzotiškąją Azijos virtuvę ir siūlo keturis skirtingus rytietiškus receptus, kuriems reikalingus ingredientus galima įsigyti visose prekybos tinklo „Lidl“ parduotuvėse.

Gaivūs vaisių kokteiliai pavasariui

Šiltėjant orams daugelis į savo meniu vis dažniau įtraukia tirštus vaisių kokteilius. Vieni juos plaka pusryčiams ar vartoja vietoje užkandžių, kiti – renkasi vakarienei, o treti – tiesiog jais atsigaivina. Vaisių kokteilis gali tapti ne tik skania, bet ir sveika mūsų kasdienybės dalimi, todėl prekybos tinklo „Iki‘‘ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pataria, į ką atkreipti dėmesį norint pasigaminti natūraliai saldų ir organizmui naudingą kokteilį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode