Sprogimas

Pasiruošimas galimai branduolinei avarijai: kas yra dezaktyvavimo punktai ir kaip jie veiktų?

Baltarusijos atominei elektrinei pradėjus generuoti elektros energiją, Radiacinės saugos centras (RSC) informuoja, kaip reikėtų elgtis arčiausiai galimos avarijos vietos esantiems žmonėms.

Radioaktyviosiomis medžiagomis užsiteršiama įvykus branduolinei ar radiologinei avarijai atominėje elektrinėje, kurios metu radioaktyviosios medžiagos patenka į aplinką. Radioaktyviosioms medžiagoms patekus ant odos, rūbų ar avalynės – patiriama išorinė apšvita.

Didžiausia tikimybė būti užterštiems radioaktyviosiomis medžiagomis tenka žmonėms, gyvenantiems 30 km atstumu nuo galimos branduolinės ar radiologinės avarijos vietos.

Vidinę apšvitą žmogus gali patirti, kai radioaktyviosios medžiagos į organizmo vidų patenka kvėpuojant, valgant, liečiant nosį, akis, taip pat per išorines žaizdas. Tiek išorinė, tiek vidinė apšvita gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai, todėl radioaktyviąsias medžiagas būtina kuo skubiau pašalinti nuo odos ir asmeninių daiktų. Šis procesas vadinamas – dezaktyvavimu ir atliekamas žmonių dezaktyvavimo punkte. 

Dezaktyvavimo punktai būtų įrengti prie išvažiavimų iš radioaktyviosiomis medžiagomis užterštų teritorijų. Informaciją apie dezaktyvavimo punktų vietas pateiktų savivaldybės, patenkančios į radioaktyviosiomis medžiagomis užterštą teritoriją, administracija.

Atvykęs į dezaktyvavimo punktą žmogus turėtų būti užregistruotas ir specialiais matavimo prietaisais įvertintas jo odos ir asmeninių daiktų užterštumas radioaktyviosiomis medžiagomis. 

Jeigu užterštumas nebūtų nustatytas, žmogus galėtų palikti punktą ir saugiai palaukti artimųjų. Nustačius, kad asmeniniai daiktai užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, būtų išduoti švarūs rūbai ir avalynė. Radus radioaktyvių medžiagų ant žmogaus odos, jos būtų nuplautos vandeniu ir muilu. Taip pat žmogui būtų atliktas ir skydliaukės radioaktyviojo užterštumo matavimas bei duoti stabiliojo jodo preparatai. 

RSC pažymi, kad dezaktyvavimo punkte svarbiausia yra nesiblaškyti, sekti dezaktyvavimo punkto darbuotojų nurodymus ir judėti viena kryptimi – iš radioaktyviosiomis medžiagomis užterštos į neužterštą zoną. Šeimos turėtų laikytis kartu, kad tėvai galėtų padėti vaikams, vyresniems ir neįgaliems šeimos nariams. Vienišiems neįgaliesiems ar pagyvenusiems žmonėms turėtų padėti dezaktyvavimo punkto darbuotojai. 

Radioaktyviosiomis medžiagomis užterštoje teritorijoje negalima valgyti, gerti, rūkyti, liestis prie daiktų, veido, burnos ir leisti vaikams žaisti ant žemės.

Žmonės, gavę informaciją apie avariją Baltarusijos atominėje elektrinėje, pirmiausia, turėtų likti namuose, užsidaryti langus, įsijungti radiją ar televiziją bei laukti tolimesnių nurodymų. Gavus Sveikatos apsaugos ministerijos ar kitos atsakingos institucijos nurodymus, reikėtų suvartoti nurodytą dozę kalio jodido tablečių. Apie jų naudojimą galite susipažinti čia.

Daugiau informacijos apie pasiruošimą branduolinei ar radiologinei avarijai galite rasti čia ir čia.

Radiacinės saugos centro ir Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode