Sprogimas

VLK ragina rizikos grupės asmenis nemokamai skiepytis nuo gripo

Gydymo įstaigose vis dar yra nemokamos rizikos grupės asmenims skirtos vakcinos nuo gripo, pirmadienį pranešė Valstybinė ligonių kasa (VLK), ragindama gyventojus nedelsti ir pasiskiepyti.

„Šiuo metu gydymo įstaigos turi pakankamai nepanaudotos gripo vakcinos, todėl pasiskiepyti galima greitai ir saugiai“, – teigia VLK.

Pirmąją gruodžio savaitę į Lietuvą atkeliavo trečioji paskutinė šio sezono gripo vakcinos siunta – 37 tūkst. dozių. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis įsigyti skiepai skirti rizikos grupės asmenims.

VLK atkreipia dėmesį, kad senyvo amžiaus asmenims, kurių daugiausia tarp priklausančiųjų rizikos grupei, patartina skiepytis būtent gruodžio-sausio mėnesiais. Vyresnių žmonių imuninė sistema yra silpnesnė ir po vakcinos susikūręs imunitetas neišsilaiko taip ilgai, kaip jaunesniųjų.

Rengdamasi peršalimo ligų sezonui, kurį ypač apsunkina koronaviruso plitimas, VLK iš viso nupirko beveik 245 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių – 45 proc. daugiau nei pernai. Tam iš PSDF prireikė daugiau nei 2,3 mln. eurų.  

VLK nupirktą gripo vakciną iš viso gavo per 500 gydymo įstaigų. Sutartis su ligonių kasomis turinčios įstaigos šios vakcinos gauna tiek, kiek dozių pačios yra suplanavusios ir užsisakiusios.

PSDF lėšomis apmokama gripo vakcina skirta tiems asmenims, kurie turi teisę būti skiepijami nemokamai. Šiuo metu Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais žmonėmis. 

nvsc.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode