Parama dėkojame




Sprogimas

Įspėja: negydoma sloga sukelia rimtas komplikacijas

Šiuo laikotarpiu užgulusi, varvanti ir paburkusi nosis, čiaudulys kamuoja daugelį. Sloga, dar kitaip vadinama rinitu – tai nosies ertmės gleivinės uždegimas, kurį diagnozuoti ypač paprasta, tačiau į šį susirgimą numoti ranka nederėtų.

Slogą sukelia oro lašeliniu būdu plintantys virusai ir bakterijos. Ja užsikrečiama nuo kitų čiaudinčių, kosinčių, patogeninius virusus platinančių asmenų. Įprastai sloga prasideda ūmiai – tai viršutinių kvėpavimo takų infekcijos pasekmė.

Slogos simptomai

Varvanti nosis nėra pirmasis slogos simptomas. Pirmiausia ima perštėti bei kutenti nosį, nosies ertmėje atsiranda sausumo pojūtis, pradedama dažniau čiaudėti. Slogą dažnai lydi ir kiti varginantys simptomai, kaip galvos, raumenų skausmas, nežymiai pakilusi temperatūra, energijos trūkumas.

Pajutus šiuos pirminius slogos simptomus, išskyros pradeda tekėti po 2-24 valandų. Pradžioje jos būna vandeningos, vėliau ima tirštėti, jose atsiranda vis daugiau gleivių, kurios dirgina nosies audinius ir šie tampa paraudę.

Kam sloga pavojingiausia?

Dažniausiai sloga serga vaikai: net iki 6-8 kartų kasmet. Pats didžiausias sergamumas būdingas ikimokyklinio amžiaus (2-6 m.) vaikams. Suaugusiųjų sergamumą sloga lemia imunitetas, gyvenimo būdas, taip pat ja dažniau suserga lėtinėmis ligomis sergantys arba neužsigrūdinę asmenys. Slogos atsiradimą taip pat paskatina alergija, nosies ar nosiaryklės patologijos.

Vis dėlto, sloga savaime nėra pavojinga, priešingai – ji padeda iš organizmo pašalinti virusus, tačiau jos negydant arba gydant netinkamai, bakterijos pasiekia bronchus.

Slogos gydymas

Taigi, kaip gydyti slogą, kad ši nesikomplikuotų ir nesukeltų pavojingų ligų?

Pirmiausia, iš nosies ertmės būtina pašalinti bakterijų šaltinį – tirštas gleives, todėl nosies ertmę rekomenduojama plauti jūros druskos tirpalu. Galima tirpalą namuose pasigaminti ir patiems: į karšto vandens stiklinę (200 ml) įberti 1 v. š. druskos ir jai ištirpus skysčiu praplauti nosį (įtraukiant tirpalo iš delno arba sušvirkščiant į nosį dideliu švirkštu).

Slogai gydyti taip pat tinkamos yra inhaliacijos: tiek specialiu įrenginiu, naudojant druskos tirpalą, vandens ir eterinių aliejų mišinius, tiek įkvepiant smulkiai supjaustytų svogūnų skleidžiamas medžiagas.

Nosies paburkimą mažinti ir nemalonius simptomus numalšinti padeda specialūs nosies lašiukai. Taip pat tinka ir natūralios sudėties vaistinis preparatas GeloMyrtol, skatinantis pūlingą bronchų ir nosiaryklės sekretą bei pagerinantis jo šalinimą.

Sergant sloga rekomenduojama likti namuose ir gulėti šiltoje lovoje, o temperatūrą mažinančius ir skausmą malšinančius preparatus vartoti reikėtų tik tuomet, jei sloga komplikavosi ir bendra organizmo būklė ženkliai pablogėjo.

Peršalimui gydyti tinka ir natūralios priemonės, pavyzdžiui, ramunėlės, liepų žiedai, aviečių lapai ir uogos, šermukšnių vaisiai, ankstyvieji šalpusniai. Veiksmingi ir plačiai žinomos liaudies priemonės peršalimui gydyti: citrinos, česnakai, imbierų šaknys. Vis dėlto, reikėtų įsidėmėti, jog geriausią veiksmingiausią gydymą, atsižvelgdamas į individualų atvejį, paskirs gydytojas.

Ilgai užsitęsusi sloga komplikuojasi į sinusitą

Sergant sloga, vandeningos ir skystos nosies išskyros tirštomis ir gleivėtomis išskyromis virsta po 3-5 dienų. Joms būdingas gelsvai pilkšvas, žalsvas atspalvis. Vėliau išskyrų mažėja. Įprastai sloga trunka apie 5-9 paras, išskirtiniais atvejais – vos kelias paras, tačiau, tapusi lėtine sloga, gali tęstis net iki 4 savaičių.

Slogai užsitęsus ilgiau kaip 10-12 d., gali prasidėti sinusitas – ūminis arba lėtinis sinusų uždegimas. Sinusai – kanaluose aplink nosį esančios tuščios ertmės. Ilgai sergant sloga, šios ertmės užsikemša sekretu ir dėl to tampa infekcijos priežastimi.

Kad sloga peraugo į sinusitą, rodo pakilusi temperatūra, iš nosies gausiai tekančios pūlingos išskyros, skausmas kaktoje ties tarpuakiu ir akiduobėse, pasunkėjęs kvėpavimas, paburkusi nosies gleivinė ir/ar patinę skruostai, kosulys, galvos skausmas. Aiškiausias sinusito simptomas – gelsvos spalvos pūliai, tekantys iš nosies.

Sinusitas nustatomas gydytojui apžiūrėjus nosies landas – pastebėjus pūlių, rausvą, paburkusią nosies gleivinę. Sinusitą nustatyti padeda bendras kraujo tyrimas ir sinusų rentgenograma.

Negydomas, lėtiniu tapęs sinusitas gali komplikuotis ir sukelti akių, smegenų (meningitas) ir kitas pavojingas infekcijas.

Kaip išvengti sinusito

Pajutus, kad darosi sunku kvėpuoti, vargina smilkinių srities, dantų, ausų skausmai, dėl besikaupiančių pūlingų gleivių kvėpavimo takuose, būtina pasitarti su gydytoju dėl sekreto skystinančių vaistų vartojimo.

Natūralios sudėties vaistinis preparatas GeloMyrtol, kuris skystina pūlingą bronchų ir nosiaryklės sekretą, gali sumažinti uždegimą, paburkusią gleivinę, suskystinti gleives. Šio vaistinio preparato sudėtyje yra mirtolio – eukaliptų, saldžiųjų apelsinų, mirtų ir citrinų eterinių aliejų mišinio.

GeloMyrtol forte 300 mg, GeloMyrtol 120mg po 20 skrandyje neirių minkštųjų kapsulių. Nereceptiniai vaistiniai preparatai. GeloMyrtol veiklioji medžiaga - standartizuotas mirtolis, skystina bronchų ir nosiaryklės sekretą ir pagerina jo šalinimą. Citrusinių vaisių eteriniuose aliejuose esantis limonenas padeda iš sinusų pašalinti gleives, gerina jų ventiliavimąsi. Apie vartojimą ir galimą šalutinį poveikį paskaitykite vaisto informaciniame lapelyje arba interneto svetainėje vvkt.lt

Kaip išvengti slogos?

Keli efektyvūs patarimai, kaip sumažinti riziką susirgti sloga:

• Grūdinimasis. Norint išvengti slogos, svarbu grūdintis, o ypač grūdinti mažus vaikus, kurie sloga serga dažniausiai. Vaikams patariama kuo dažniau būti basiems, o suaugusiems maudytis vėsiame duše. Taip pat reikėtų kuo daugiau laiko praleisti gryname ore bei sportuoti.

• Tinkama mityba. Sveikai maitindamiesi natūraliai stipriname imunitetą gaudami įvairių organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų.

• Imuniteto stiprinimas. Imunitetą itin gerai stiprina A ir C vitaminai bei preparatai, sudėtyje turintys bioflavanoidų ir cinko.

• Rankų higiena. Tinkamai plaunantis rankas vandeniu ir muilu, žūsta iki 99 proc. patogeninių organizmų. Didžioji dalis jų nuo rankų patenka į kvėpavimo takus, todėl nuolat plaukite rankas. Jei ligų epidemijų metu tenka apsilankyti vietose, kur daug žmonių, naudokite respiratorius ir dezinfekcines priemones rankoms.

• Tinkamas patalpų mikroklimatas. Norint nesirgti sloga, patalpas reikia nuolat vėdinti, o žiemą, jei patalpų oras sausas – drėkinti, nes sausas oras išsausina nosies gleivinę.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode