Sprogimas

Ką daryti, jeigu užgulė nosį?

Sakoma, kad gydoma sloga praeina per 7 dienas, negydoma – per savaitę. Vis dėlto gydytojai laukti, kol ši problema išnyks savaime, nerekomenduoja. Tad kaip greičiau pasveikti?

„Kai atsranda čiaudulys, sloga, paburksta nosies gleivinė, sunku per nosį kvėpuoti, atsiranda gerklės skausmas arba gerklinis kosulys žmogui patariame gerti daug skysčių, arbatų nuo peršalimo arba kito šilto gėrimo, taip pat vartoti čiulpiamų pastilių ar purškalą gerklei – kas patogiau. Jei užgulusi nosis, rekomenduojame jūros vandeniu praplauti nosies gleivinę, kad neužsistovėtų bakterijos: jei stipresnė sloga – stipresnį, hipertoninį, jeigu lengvesnė sloga – paprastą, izotoninį jūros vandenį. Jei žmogui labai sunku kvėpuoti, siūlome nosies lašus, kuriuos vartoti galima ne ilgiau nei dešimt dienų“, - sako vaistininkė Šarūnė Borkertė.

Kodėl užgula nosį?

Užgulta nosis – ne liga, o tik jos požymis. Tai gali būti peršalimas arba alergija. Simptomai panašūs: paburkimas, gleivių išsiskyrimas, nemalonūs pojūčiai, čiaudulys, galvos skausmai.

Priežastys:

Peršalimo ligos;

Alerginė reakcija;

Nosies pertvaros deformacija

Adenoidai;

Augliai nosiaryklėje ir nosies ertmėje.

Dažniausiai nosį užgula peršalus.

Sloga – tai nosies gleivinės uždegimas. Audiniai paburksta, gleivės užkemša nosį ir kliudo kvėpuoti. Tai mažų mažiausiai nemalonu, o jeigu nesiimama priemonių – gali grėsti rimtomis komplikacijomis (paprastas peršalimas pereina į haimoritą, etmoiditą, frontitą, tonzilitą ir otitą).

Ką daryti?

Nosies plovimas. Galima naudoti jūros vandenį arba paprastos druskos tirpalą, vaistažolių antpilus.

Nosies lašai. Vaistinėse galima įsigyti lašų nuo paburkimo – jie palengvina kvėpavimą.

Karšti gėrimai. Rekomenduojama gerti daug šiltų gėrimų. Tinka arbata su citrina, avietėmis, medumi, liepžiedžiais. Galima pakvėpuoti jų garais, pasidaryti sultinio.

Aštrus maistas, prieskoniai. Pipirai, garstyčios, krienai ir kiti prieskoniai skystina gleives, gerina kraujo cirkuliaciją ir mažina nosies paburkimą.

Šiltas dušas. Sušildo kūną ir „atlaisvina“ nosį.

Šildomosios kojų procedūros.

Inhaliacijos. Rekomenduojama pakvėpuoti virtų bulvių garais. Jeigu nesate alergiški eteriniams aliejams, į karštą vandenį į lašinkite arbatmedžių arba eukaliptų aliejaus.

Tepalai su eteriniais aliejais. Patepkite jais šnerves.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode