Parama dėkojame




Sprogimas

Dažniausios pilvo pūtimo priežastys ir būdai to išvengti

Pilvą pučia labiau nei įprastai? Apie dažniausias dujų kaupimosi žarnyne priežastis ir kaip su šiuo nemalonumu susidoroti, pasakoja huffpost.com.

Pirmiausia turime kartą ir visiems laikams suprasti, kad dujų susikaupimas organizme (arba meteorizmas) yra visiškai normalus dalykas. Tiesiog turite tai priimti. Tačiau kartais tai vyksta pernelyg intensyviai ir gali kelti nemenką diskomfortą.

Mes visi žinome, kad kai kurie maisto produktai skatina meteorizmą, pavyzdžiui, pupelės. Taip pat šią problemą aštrinti gali ir tam tikri veiksniai. Kad galėtumėte valdyti situaciją, turite valdyti informaciją šia tema. Žemiau yra viskas, ką reikia žinoti apie meteorizmą.

Dažniausios priežastys, kodėl susiduriate su šia problema

Žarnyno veiklą neabejotinai veikia jūsų mityba ir gyvenimo būdas. Dažniausios intensyvaus meteorizmo priežastys yra:

Tam tikros ligos. Kaip teigia Čikagos universiteto Uždegiminių žarnyno ligų centro direktorius Russellas D. Cohenas, tam tikromis ligomis sergantys žmonės susiduria su stipresniu meteorizmu nei kiti. Pavyzdžiui, turintys sudirgusios žarnos sindromą, Krono ligą ar kolitą bei kitas skrandžio ir žarnyno veiklos problemas.

Jūsų organizmas sunkiai toleruoja laktozę. Sertifikuotas gastroenterologas Johnas Tsai tvirtina, kad labai dažnai dujų kaupimąsi skatina laktozės netoleravimas. Šis elementas aptinkamas pirmiausia pieno produktuose.

„Daugumai mūsų su amžiumi gebėjimas skaidyti laktozę silpsta. Jeigu virškinimo sistemoje atsiranda per daug laktozės ir ji nesuskaidoma, virškinimo procesą užbaigia žarnyno bakterijos, kas skatina dujų susidarymą, pilvo pūtimą ir viduriavimą“, – tikina specialistas. Tokiems žmonėms pakanka nutraukti laktozės vartojimą ir meteorizmo problema išsisprendžia.

Jūsų organizmas netoleruoja glitimo. „Manome, kad nuo vieno iki dviejų procentų žmonių yra alergiški glitimui“, – teigia J. Tsai ir primena, kad šios medžiagos yra kviečiuose, miežiuose, rugiuose. Glitimas paskatina imuninę sistemą sukelti uždegimą ir pirmiausia pažeidžia žarnyno veiklą. Tai gali sukelti viduriavimą, pilvo pūtimą ir daugybę rimtų sveikatos problemų. J. Tsai pridūrė, kad daug pacientų, mininčių glitimą, jo netoleruoja, nors alergiški jam nėra. Alergija glitimui, dar vadinama celiakija, nustatoma atlikus specialų tyrimą.

Tai gali būti anksčiau atliktos operacijos šalutinis poveikis. R. D. Cohenas atkreipia dėmesį, kad su intensyvesniu meteorizmu dažnai susiduria žmonės, kuriems buvo atlikta kokia nors skrandžio ar žarnyno operacija.

„Įsivaizduokite savo virškinamąjį traktą kaip baseiną, – kalba R. D. Cohenas. – Po skrandžio ar žarnyno operacijos tas baseinas pažeidžiamas toje vietoje, ten pradeda kauptis maurai. Mūsų viduriuose taip pat toje vietoje pradeda kauptis bakterijos.“

Jūs nurijote kažkiek oro. Gastroenterologė Samantha Nazareth iš Niujorko tvirtina, kad „oras, kurį nuryjame kalbėdami, valgydami, gerdami šiaudeliu ar kramtydami gumą“, taip pat gali paskatinti meteorizmą.

Vartojate tam tikras daržoves ar gėrimus. Pasak D. R. Coheno, tam tikri maisto produktai skatina organizmą išskirti daugiau dujų. Pirmiausia tai fermentuotas maistas. Toliau rikiuojasi tokios kryžmažiedės daržovės kaip lapinis kopūstas, brokolis ir žiedinis kopūstas. Paskui eina pupelės.

D. R. Cohenas pridūrė, kad dujų kaupimąsi skatina ir angliarūgštės prisotinti gėrimai. Specialisto patarimas šiuo atveju labai paprastas: „Jeigu gėrimo negalima plakti, tada jo negerkite“.

Renkatės FODMAP mitybą. S. Nazareth įspėja: „Egzistuoja atskira klasė maisto produktų, vadinamų FODMAP, kurie garsėja dujų išskyrimu“. FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) yra fermentaciją sukeliantys oligosacharidai, disacharidai, monosacharidai ir polioliai.

„Iš esmės tai yra trumpos grandinės angliavandeniai, kurie prastai pasisavinami ir greitai fermentuojasi, dėl to jie kelia dujų kaupimąsi“, – aiškina S. Nazareth.

Šiai maisto kategorijai priskiriami tokie produktai kaip pienas, džiovinti vaisiai, artišokai, iš baltų miltų pagaminti kepiniai, dirbtiniai saldikliai, tokie kaip ksilitolis, taip pat česnakai, svogūnai ir anakardžio riešutai.

Užkietėję jūsų viduriai. Pasak D. R. Coheno, dažnai daugiau dujų išskiriama užkietėjusiuose viduriuose. Taip yra dėl to, kad jūsų organizmas tiesiogine to žodžio prasme fermentuoja maistą ar išmatas tol, kol visa tai pasišalina iš žarnyno.

Dietologė Amanda Nighbert iš Kentukio tokiu atveju pataria gerti daug vandens, valgyti ląstelieną, o jeigu vidurių užkietėjimas kankina reguliariai, siūlo išbandyti magnio citratą.

„Tai puikus ir visiškai natūralus vidurių užkietėjimo prevencijos būdas“, – tikina dietologė.

Jūs valgote per greitai. Jeigu maistą tiesiog ryjate ir deramai jo nesukramtote, labai tikėtina, kad žarnyne taip pat susikaups daugiau dujų, pūs pilvą. A. Nighbert ragina tokius žmones pasidomėti sąmoningu valgymu ir nepamiršti tarp kąsnių kvėpuoti.

Per daug greitai pakeitėte savo mitybą. Dietologė Cilene Stoernell tvirtina, kad labai gerai, jeigu nesveikus produktus keičiate sveikais, tačiau pernelyg greitas mitybos pakeitimas gali gerokai padidinti dujų kiekį.

„Kai nusprendžiate keisti savo mitybos įpročius, jūsų organizmui reikia laiko prisitaikyti, – aiškina ji. – Vienas pavyzdžių, kai nusprendžiate valgyti daugiau daržovių ir nuo visiško jų nevalgymo pereinate prie aštuonių porcijų per dieną, ypač jeigu tos daržovės yra dujų gamyba garsėjančios kryžmažiedės – brokoliai, žiediniai kopūstai – kurios jautriems žmonėms sukelia pilvo pūtimą ir meteorizmą.“

Tai gali būti tam tikri maisto priedai. Jeigu vartojate daug cukraus alkoholių, tokių kaip ksilitolis, sorbitolis ar maltitolis, arba inuliną, pavyzdžiui, cikorijos šaknį, tai taip pat gali paskatinti meteorizmą.

„Maisto pramonė tokius priedus pradėjo dėti į vis daugiau maisto produktų, pavyzdžiui, ledus ir baltymų batonėlius, ir jeigu nesate prie jų pripratę ar esate jiems jautrūs, tai gali skatinti dujų išsiskyrimą ir diskomfortą“, – aiškina C. Stoernell. Pasak dietologės, inuliną ir cukraus alkoholius organizmas absorbuoja sunkiai, jie žarnyne gali būti fermentuojami, dėl ko išsiskiria dujos ir pučia pilvą.

Kaip spręsti šią problemą?

Pasak J. Tsai, dujų susikaupimo sukelti skausmai nėra rimtų ligų požymis, nors šie simptomai gali trukdyti kasdieniam gyvenimui ir kelti diskomfortą. D. R. Cohenas pridūrė, kad jeigu meteorizmą lydi kiti simptomai, būtina kreiptis į gastroenterologą. „Prie šių simptomų priskiriamas vėmimas, kraujas išmatose, temperatūra ar staigus svorio kritimas. Kalbant apie vaikus, pagrindinis simptomas yra nustojęs augti svoris ir ūgis“, – įspėja specialistas. 

S. Nazareth siūlo kelis veiksmingus būdus, kaip sumažinti meteorizmą:

– Reguliariai mankštinkitės, nes judėjimas stimuliuoja žarnyno judesius, vadinamus peristaltika.

– Venkite persivalgymo ir valgymo vėlai vakare.

– Aštuonioms savaitėms iš mitybos išbraukite FODMAP produktus. Kai dujų kaupimasis apmažės, palaipsniui iš naujo į mitybą įtraukite po vieną produktą, kad suprastumėte ar organizmas toleruoja tam tikrą fermentuojamą angliavandenį.

– Praktikuokite sąmoningą valgymą – tai reiškia, kad valgio metu galvojame apie tai, ką darome. Pirma turite suprasti, ar esate alkani, ir tik tokiu atveju valgyti. Labai dažnai valgome dėl to, kad nuobodžiaujame, liūdime ar patiriame stresą. Prieš valgį pakvėpuokite. Atkreipkite dėmesį į maisto tekstūrą, kvapą ir galiausiai skonį. Skirkite laiko maisto kramtymui ir sutelkite dėmesį vien į valgymą. Jokiu būdu tuo pat metu nenaršykite socialiniuose tinkluose ir panašiai.

„Jeigu įgyvendinus visus šiuos patarimus dujų kaupimasis nemažėja, turite kreiptis į medikus“, – pridūrė S. Nazareth.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode