Sprogimas

Gydytojas pataria kenčiantiems nugaros skausmus: laikysena – nesvarbi

 

Klystame manydami, kad tiesi nugara daro įtaką nugaros skausmui, LRT RADIJO laidoje „Sveikata“ teigia Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Romanas Machtenas. Be to, priduria jis, negalavimus lemia visai kitos priežastys, tad galime atsipalaiduoti ir neįsprausti savęs į nepatogias kūno padėtis.

Nugaros skausmai – viena dažniausių problemų, dėl kurios nerimauja pacientai. Prastos kokybės čiužinys, sėdimas darbas ar mažas fizinis aktyvumas – visa tai laikui bėgant susilpnina raumenis, tad svarbu pradėti spręsti problemą dar vaikystėje. R. Machtenas teigia, kad geriausio rezultato pasieksime, jei neužsibūsime vienoje kūno pozicijoje ir dažnai keisime nugaros padėtį.

Geriausia laikysena – nuolatos besikeičianti

„Tyrimai rodo, kad laikysena nėra tokia svarbi, kaip įprasta manyti. Žinoma, turime atkreipti dėmesį į tai, kaip sėdime ar stovime, tačiau nėra teisingos padėties, kuri garantuotų, kad ateityje išvengsime nugaros problemų. Lygiai taip pat nereiškia, kad žmogų, nuo gimimo turintį padidintą vienokį ar kitokį linkį, vargins skausmai“, – teigia gydytojas.

Dažnai tėvai, besirūpindami vaikų laikysena, bando juos įpratinti sėdėti atrėmus pečius į kėdės atlošą ir kojas sulenkus devyniasdešimt laipsnių kampu, tačiau, pasak R. Machteno, nei suaugęs žmogus, nei moksleivis tokioje pozicijoje neišbus ilgiau penkiolikos minučių.

Geriausia laikysena – nuolatos besikeičianti, tad nereikėtų riboti mažamečių sėdėjimo įpročių, o dar blogiau – naudoti įvairiausius įtvarus ar diržus be gydytojo sutikimo.

Daug svarbiau susirūpinti moksleivio kuprine. Specialistai rekomenduoja, kad ji nesvertų daugiau nei dešimt procentų jos savininko svorio, o šių rekomendacijų nepaisydami moksleiviai ne tik patiria diskomfortą, bet ir padidina stuburo deformacijų riziką.

R. Machtenas sako, kad nereikėtų ranka numoti ir į tai, kur pasiskirsto kuprinės svoris, geriausia, kad jis būtų kuo žemiau, priešingu atveju pečių srityje gali atsirasti skausmas.

Laikysenai pritaikytos kuprinės – bevertės

„Visi turime skirtingas kūno formas, nėra universalios kuprinės, kuri prisitaikytų prie kiekvieno žmogaus nugaros“, – sako gydytojas. R. Machteno teigimu, geriau venkime sunkų svorį užkrauti ant vieno peties, kaip yra pratę daryti dauguma žmonių.

„Gerokai didesnę reikšmę turi besivystančio vaiko savijauta, jo emocinė būklė. Nuolatos mokykloje kritikuojamas vaikas turi didesnę riziką patirti lėtinius skausmus nei tas, kuris linkęs netaisyklingai sėdėti. Sunkumai mokykloje, per mažas fizinis aktyvumas labiausiai didina sveikatos problemas, kurios ateityje tik sunkėja“, – įspėja R. Machtenas.

Šiandien populiaru manyti, kad žalojame stuburą ištisas valandas sėdėdami palinkę prie elektronikos prietaisų, tačiau R. Machtenas sako, kad problemos nemato.

„Prisimenu prieš penkis dešimtmečius darytą nuotrauką, kurioje užfiksuoti prie laikraščio palinkę žmonės. Nemanau, kad laikysenos problema yra nauja. Visais laikais buvome pratę užsisėdėti vienoje pozicijoje“, – teigia gydytojas.

Pasak R. Machteno, laikysena – tarsi kvėpavimas. Galime jį sulaikyti, kvėpuoti dažniau, tačiau užteks akimirkos nukreipti mūsų dėmesį ir grįšime prie senesnių įpročių. Mūsų kūnas pasirenka jam patogiausią padėtį.

Vis dėlto, jei tikslas – pagerinti estetinę išvaizdą, turime palaikyti raumenų tonusą sportuodami.

Dažniausiai į gydytoją kreipiasi žmonės, išsigandę neįprasto skausmo. Ilgą laiką jie būna prisitaikę prie jau įprastu tapusio diskomforto, tačiau vos pasikeitus pojūčiams nugaroje, pacientai suskuba kreiptis pagalbos.

Procedūrą iškenčia ne visi

Nugaros skausmais pacientai skundžiasi beveik taip pat dažnai, kaip peršalimu, tačiau apsigauna manydami, kad problema susijusi su stuburu. Neretai jiems skauda raumenis ir visi negalavimai pranyksta einant į masažus bei lankantis pas kineziterapeutą, o idealiausiu variantu – visa tai derinant. Kai kuriems skausmams pašalinti prireikia vieno vizito, esant kitoms problemoms prireikia iki keturių savaičių. Svarbu neleisti skausmui įsisenėti.

Kineziterapeutas ir masažuotojas Vaidas Neniškis siūlo išeitį – gydomuosius masažus, tačiau tie, kurie mano, kad jų metu patirs malonių pojūčių, smarkiai apsirinka. Tai skausminga procedūra, kurią ištverti pasiryžę tik rimtų nugaros problemų turintys pacientai. Jautresniems žmonėms pakyla kūno temperatūra, oda pakeičia spalvą ir pasidaro bloga.

„Net praėjus penkioms dienoms nuo vizito pas specialistą, kūnas išlieka jautrus menkiausiam prisilietimui“, – įspėja V. Neniškis.

Kita vertus, gydomieji masažai išgydo net tuos, kurie kenčia skausmą dešimtį ar daugiau metų. Per tiek laiko problema tampa įsisenėjusi ir įvyksta audinių degeneracija, tačiau daugeliu atvejų pakanka vos penkių vizitų, kad žmogui sumažėtų ilgus metus kankinę skausmai, o prie gydomojo masažo priderinus reguliarius fizinius pratimus, galima tikėtis geriausio ilgalaikio rezultato.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode