Sprogimas

Ką atskleidžia mūsų kraujas?

Žmonės, gyvenantys šiuolaikinėje visuomenėje, yra pripratę nuolatos skubėti: ryte keliasi, skuba į darbą, grįžta vėlai, pavargę, ir vėl eina ilsėtis, tačiau miegas ar poilsis nepadeda jaustis geriau... Jie jaučia stresą, kuris kelia įtampą bei veikia organizmą, tačiau dažniausiai į paties kūno siunčiamus signalus ar simptomus žmonės nebereaguoja, tarsi sveikata lieka antrame plane. Į gydytojus kreipiasi tik tada, kai ūmiai pablogėja savijauta, nors to galima išvengti anksčiau, atliekant kraujo tyrimus. Apie jų svarbą ir profilaktiką kalbame su Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidente, „Antėja laboratorija“ laboratorinės diagnostikos gydytoja Dangira Babenskiene.

– Kuo ypatingas kraujas ir ką jis gali parodyti?

– Mūsų organizme nuolatos vyksta tam tikri procesai, net ir tada, kai valgome ar miegame. Organai gamina ir į mūsų kraują išskiria tam tikras medžiagas, o būtent laboratoriniai kraujo tyrimai ir parodo šių medžiagų kiekį ir atsargas. Susirgus, kai kurių medžiagų ar cheminių junginių kiekis gali padidėti ar sumažėti, taip pat gali pasikeisti jų koncentracija organizme. Atlikus kraujo tyrimus, gydytojai iš karto mato pokyčius mūsų kūne ir gali įvertinti, ar organizmas funkcionuoja tinkamai.

– Kuo naudingi profilaktiniai kraujo tyrimai?

Gydytoja Dangira Babenskienė teigia, kad kraujas yra geriausias mūsų organizmo veidrodis. Net ir minimalūs kraujo rodiklių pakitimai, kurie išlieka normos ribose, gali įspėti apie artėjančia ligą. Kaip kiekvienas žmogus turi asmens dokumentą – pasą, taigi ir jo kūnas privalo turėti tokį dokumentą. Būtent kraujo tyrimai ir yra organizmo veiklos pasas, kurį mes gauname atlikdami tyrimus bent kartą per metus.

– Ar kraujo tyrimai padeda aptikti ligas, nejaučiant jokių simptomų?

– „Besisukdami rutinoje, kuomet daug dirbame, nepailsime, tokius simptomus, kaip nuovargis, sumažėjęs darbingumas bei energijos stoka, priimame kaip savaime suprantamą dalyką, tačiau labai dažnai jie gali būti rimtos ligos pradžios signalai. Tik atlikus kraujo tyrimus, mes galime matyti tikrąsias šių simptomų priežastis. Juk tokio simptomo, kaip padidėjęs cholesterolis, mes nejaučiame, o būtent jis ir gali sukelti kraujagyslių užsikimšimą, kuris gali sukelti insultą arba infarktą. Kraujo tyrimai gali atskleisti net ir pirmuosius pokyčius, kurių pats žmogus visiškai nejaučia, o tai yra itin svarbu, norint išvengti lėtinių ligų, kurios sukelia daug fatalių komplikacijų“, – sako gydytoja.

– Kokius kraujo tyrimus rekomenduojama atlikti kiekvienam žmogui? Kaip dažnai juos atlikti?

Anksčiau visuomet buvo manoma, kad organizmo veiklą parodo bendras kraujo ir šlapimo tyrimai, tačiau laikui bėgant, žmonės tapo sąmoningesni ir supranta, jog šie tyrimai parodo tik menką dalelę. Norint stebėti visą organizmo sistemų veiklą, reikia atlikti išsamius kraujo tyrimus, kurie ištirtų ne tik skydliaukės hormonus, bet ir kepenų, inkstų ir širdies veiklą. „Žmonės dažnai manęs klausia kaip dažnai reikia atlikti kraujo tyrimus, ir nuo kada pradėti tai daryti, taigi turiu puikų atsakymą: išsamius kraujo tyrimus būtina atlikti kartą, ir tai daryti nuo pirmo įkvėpimo iki paskutinio atodūsio, kol žmogus gyvas“, - sako gyd. Dangira Babenskienė.

Kraujyje yra užkoduoda visa reikalinga informacija apie Jūsų sveikatą. „Antėja laboratorija” gali padėti ją atskleisti!

Daugiau informacijos apie „Antėja laboratorija“ atliekamus kraujo tyrimus rasite čia: Tyrimų programos.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode