Sprogimas

8 paprasti, bet labai naudingi sveikatos testai, kuriuos galite atlikti tiesiog namuose

 

Kai kurie asmenys vengia medicininių patikrų dėl laiko stokos ar gydytojų baimės. Be to, norint pasitikrinti profilaktiškai kartais gydytojai pyksta, kad sveiki žmonės lankosi ligoninėje be rimtos priežasties, tad keletą testų galite atlikti ir patys namie. Tai padės suprasti, ar jau laikas kreiptis į specialistus pagalbos, o galbūt tik patvirtins, kad nėra dėl ko nerimauti.

1. Endokrininė sistema

Vienas iš pagrindinių sveikatos rodiklių yra jūsų liemens plotis. Paimkite matavimo juostelę ir pamatuokite savo juosmenį virš bambos. Jei su endokrinine sistema viskas gerai, tai moterų juosmens plotis neturėtų viršyti 87 centimetrų, o vyrų – 103 centimetrų. Žmonės, turintys platesnį juosmenį, patiria net 5 kartus didesnę grėsmę susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.

2. Smegenys

Jums reikės tuščio lapo, žymeklio arba pieštuko bei draugo pagalbos. Nupieškite laikrodį ir paprašykite kito asmens pasakyti laiką (valandas ir minutes). Tada nupieškite minutes rodančią rodyklę, o po to valandų rodyklę. Šis bandymas apima daug smegenų procesų. Smegenų dalys, atsakingos už rankos judėjimą, erdvinį bei vizualinį suvokimą, pradeda sunkiau dirbti, todėl negebėjimas nubrėžti rodyklių, rodančių draugo pasakytą laiką, gali būti ankstyvos demencijos požymis.

3. Nugara

Jums reikės 2 svarstyklių. Vieną koją padėkite ant vienų svarstyklių, o kitą – ant kitų. Svorio pasiskirstymas turėtų būti daugmaž toks pats. Jei skaičiai labai skiriasi, gali būti, kad jūsų klubo kaulas, stuburas ir galva yra išsirikiavę iš centro. Tai reikštų, kad pats metas apsilankyti pas gydytoją.

4. Kvėpavimo sistema

Šiam testui reikės chronometro. Atsistokite ir patikrinkite savo širdies susitraukimų dažnį per 30 sekundžių. Tada atsisėskite, tris kartus įkvėpkite be iškvėpimo ir sulaikykite kvėpavimą kiek pajėgsite. Po iškvėpimo, vėl patikrinkite savo pulsą 30 sekundžių

Rezultatai:

a) Jei gebate sulaikyti kvėpavimą tik iki 40 sekundžių ir trumpiau, tai reiškia, kad jūsų kvėpavimo sistema dirba ne itin sklandžiai. Vidutinis rezultatas turėtų būti 40-49 sekundės. Jei galite sulaikyti savo kvėpavimą daugiau nei 50 sekundžių, tada jūsų kvėpavimo sistema dirba puikiai

b) Apskaičiuokite širdies ritmą pagal šią formulę: rezultatas turėtų atitikti širdies susitraukimų dažnį, apskaičiuotą per 30 sekundžių prieš ir po bandymo. Rezultatas, kuris yra lygus 1, 2 arba mažesnis, yra gerai. Tačiau jeigu surinkote daugiau taškų, tai reiškia, kad širdies ir kraujagyslių sistemai reikia daugiau deguonies.

5. Kaulai

Pažvelkite į savo nagus, jie gali daug ką pasakyti apie jūsų sveikatą. Jeigu jie turi bangelių, baltų taškelių arba lūžinėja, gali būti, kad organizmui trūksta vitamino B arba geležies. Vis dėlto tai gali pranešti ir apie osteoporozę.

6. Regėjimas

Žiūrėkite į lango rėmą 30 sekundžių, o tada uždenkite akis. Po to atidenkite tik kairę akį, vėl uždenkite ir atidenkite dešinę akį. Jei vaizdas, kurį matote su akimi yra neryškus, o linijos, esančios viena kitos nelygiagrečios, tai gali būti geltonosios dėmės degeneracijos arba regėjimo praradimo požymis.

Galite atlikti dar vieną bandymą šalia stovėjimo aikštelės. Atsitraukite nuo bet kurio automobilio per 20 metrų ir pabandykite perskaityti transporto priemonės numerį. Jei to negalite padaryti, rekomenduojama apsilankyti pas akių gydytoją.

7. Klausa

Pasistenkite išgirsti, ką kiti žmonės kalba per 5-8 metrų atstumą. Jei nieko nesuprantate, tai reiškia, kad jūsų klausa yra suprastėjusi ir derėtų tuo susirūpinti. Be to, nepamirškite, kad toks metodas nesuveiks, jei būsite vietose, kur daug žmonių, groja garsi muzika ar girdisi gatvės triukšmas. Tokiu atveju silpnas garsas yra nuslopinamas stipraus triukšmo.

8. Kepenys

Pažvelkite į veidrodį, kuriame matytumėte visą savo kūną. Ar matote riebalinį sluoksnį virš savo liemens? Tai yra visceraliniai riebalai, kurie supa kepenis ir neleidžia joms tinkamai veikti.

Akių pageltimas, riebalingi gumbeliai ant akių vokų ir apnašomis pasidengęs liežuvis gali taip pat įspėti, jog kažkas negerai su kepenimis.

Brightside.me įspėjo, kad šie bandymai negali būti taikomi ligos diagnozavimui. Tai tik keletas būdų, kurie gali padėti labiau rūpintis savo sveikata.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode