Parama dėkojame




Valdžia ketina atnaujinti e. pristatymo sistemą

 

Valdžia ketina atnaujinti valstybės institucijų naudojamą elektroninių pranešimų ir dokumentų pristatymo informacinę sistemą. Taip pat ketinama ieškoti naujojo e. pristatymo sistemos operatoriaus, nes Lietuvos paštas iš šios veiklos kasmet patiria apie 0,3 mln. eurų nuostolių.

Trečiadienį Vyriausybė svarstys Susisiekimo ministerijos parengtą atitinkamo nutarimo projektą. Pasak jo autorių, siekiant įvertinti tolesnį ekonominį ir finansinį e. pristatymo sistemos veiklos modelį, bus parengtas investicijų projektas ir renkamas operatorius.

Ministerijos teigimu, sistema šiuo metu aktyviai naudojama – kiekvieną mėnesį 110 tūkst. registruotų naudotojų išsiunčia apie 80 tūkst. elektroninių siuntų, tačiau Lietuvos paštas kasmet patiria apie 300 tūkst. eurų nuostolių.

Susisiekimo ministerijos Tinklų ir tarptautinių ryšių departamento direktoriaus pavaduotoja Kristina Semėnė BNS teigė, kad e. siuntų siuntimas – šia paslauga naudojasi tik valstybės institucijos – yra nemokamas, todėl Lietuvos paštas pajamų negauna.

„Buvo prognozuota, kad bus siunčiama daugiau hibridinių siuntų, kai siunta atspausdinama ir pristatoma kaip registruotoji siunta, tačiau tokia prognozė nepasitvirtino, nes institucijos tokių siuntų praktiškai nesiunčia. Dėl to operatorius negauna pajamų, sistema nuostolinga“, – BNS aiškino K. Semėnė.

Anot jos, naujojo sistemos operatoriaus bus ieškoma remiantis viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo modeliu.

„Siekiama, kad naujas sistemos veiklos modelis ne tik sudarytų galimybę pritraukti privačias lėšas, bet ir visi fiziniai ir juridiniai asmenys tarpusavyje galėtų siųsti elektronines siuntas“, – sakė K. Semėnė.

Naują operatorių tikimasi surasti iki kitų metų balandžio pabaigos, kai baigiasi Lietuvos pašto  sutartis su Informacinės visuomenės plėtros komitetu.

Autorius: Mindaugas Samkus

Vilnius, spalio 1 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode