Sprogimas

Kokios yra viršsvorio priežastys?

 

Nutukimas yra liga, kai riebaliniuose audiniuose susikaupia pernelyg daug riebalų. Maisto medžiagų perteklius virsta riebalų sankaupomis, kai kalorijų suvartojimas yra ženkliai didesnis nei jų išeikvojimas. Respublikinio mitybos centro duomenimis, Lietuvoje kas antra moteris ir kas trečias vyras yra nutukę arba turi viršsvorį.

Pagrindinės viršsvorio priežastys gali būti įvairios:

• Nesubalansuota mityba;
• Fizinio aktyvumo trūkumas;
• Paveldimumas;
• Sutrikusi hormonų pusiausvyra;
• Dehidratacija;
• Deguonies trūkumas;
• Sutrikusi medžiagų apykaita.
 
Esant nutukimui, vystosi sveikatos ir psichikos problemos. Žmonėms, turintiems viršsvorio gresia įvairios širdies ligos, kaip padidėjusi mažo tankio lipo-proteinų cholesterolio bei trigliceridų koncentracija, padidėjęs kraujospūdis. Kūno masės indeksui esant virš 30, vystosi hipertenzija, dėl kurios insulto tikimybė labai padidėję.

Taip pat nutukimas daro itin didelę reikšmę vėžiniams susirgimams. Mokslinių tyrimu duomenimis, žmonėms, turintiems antsvorio dėl sutrikusios hormonų pusiausvyros, dažniau vystosi gimdos, krūties ar prostatos vėžys. Taip pat šie žmonės neretai serga ir įvairų vidaus organų vėžinėmis formomis.
Diabetas – neatsiejama antsvorį turinčių žmonių problema. Kas trečias nutukęs asmuo serga šia liga, nes viršsvoris mažina insulino sekrecijos kiekį ir didina rezistentiškumą jam. 
Antsvorio turintys žmonės dažniau skundžiasi sąnarių skausmais, todėl jie juda vis mažiau,  o svorio priaugama dar daugiau. To pasakoje, jie serga tokiomis lygomis kaip podagra ar osteoartritu.

Yra žinoma, kad nutukimas lėtina medžiagų apykaitą. O bėgant metams ji ir taip lėtėja. Tad nėra sudėtinga įsivaizduoti, kaip sunku atsikratyti viršsvorio vyresniame amžiuje. Senstant žmogaus raumenų masė nyksta, fizinis aktyvumas mažėja – vyksta natūralus organizmo senėjimas. Moterų, vyresnių nei 30 metų, medžiagų apykaita kas dešimtmetį sulėtėja 2-3 proc. Mokslinių tyrimų duomenimis, moterims perkopus penktąją dešimtį rekomenduojama suvartoti 150 kalorijų mažiau nei esant trisdešimties.

Tam, kad žmogaus organizmo medžiagų apykaita veiktų įprastai, būtina palaikyti raumenų ir riebalų balansą. Natūralu, kad žmonės turintys daugiau raumenų, energijos išeikvoja taip pat daugiau nei nutukę. Specialistų teigimu, šimtui kalorijų sudeginti pakanka vieno kilogramo raumenų netgi jei žmogus yra pasyvioje būsenoje, tai yra sėdi.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode