Parama dėkojame




Sprogimas

„AMORIS LAETITIA“: didelė širdis

 

 

Dar viena ištrauka iš popiežiaus Pranciškaus dokumento apie šeimą ir santuoką. Už vertimą dėkojame „Bažnyčios žinių" redakcijai.

Šalia nedidelio branduolio, kurį sudaro sutuoktiniai ir jų vaikai, yra platesnė šeima – jos nevalia ignoruoti. Juk „vyro ir moters meilę santuokoje, taip pat tos pačios šeimos narių – tėvų ir vaikų, brolių ir seserų, giminių ir namiškių – tarpusavio meilę gaivina ir palaiko nenutrūkstama vidinė dinamika, teikianti šeimai vis stipresnę ir intensyvesnę bendrystę, kuri yra santuokinės ir šeimos bendruomenės pagrindas ir siela“. Ta aplinka taip pat aprėpia draugus bei šeimas, su kuriomis draugaujama, taip pat šeimų bendruomenes, kurios palaiko viena kitą išgyvendamos sunkumus, vykdydamos socialines pareigas ir puoselėdamos tikėjimą.

Tokia platesnioji šeima turėtų su didele meile priimti nepilnametes motinas, tėvų neturinčius vaikus, vienišas motinas, paliktas vienas auklėti savo vaikus, neįgalius asmenis, reikalaujančius daug meilės ir artumo, jaunuolius, kovojančius su priklausomybėmis, vienatvės kamuojamus nesusituokusius, atskirai gyvenančius ar našlaujančius asmenis, senus žmones ir ligonius, nesulaukiančius paspirties iš savo vaikų, galiausiai savo glėbį atverti tiems, „kurie savo gyvenimą sugriovė“. Ji taip pat gali padėti atsverti tėvų trapumą arba laiku pastebėti smurtą vaikų atžvilgiu ar piktnaudžiavimą jais bei apie tai pranešti, leisti šiems vaikams pajusti sveiką meilę bei suteikti šeimišką saugumą, kurio jų tėvai negali garantuoti.

Galiausiai nevalia užmiršti, kad tokiai platesnei šeimai taip pat priklauso uošvis, uošvė ir visi sutuoktinio giminaičiai. Vienas iš subtilių meilės aspektų yra išmokti nelaikyti jų konkurentais, pavojingais asmenimis, įsibrovėliais. Santuokinė vienybė reikalauja gerbti jų tradicijas bei papročius, stengtis suprasti jų kalbą, susilaikyti nuo kritikos, rūpintis jais ir rasti jiems vietos savo širdyje, net tada, kai būtina išsaugoti poros teisėtą autonomiją bei artumą. Tokios nuostatos irgi yra puikus būdas parodyti meilės kupiną dosnų atsidavimą savo sutuoktiniui.  

Publikuota „Bažnyčios žiniose“ 2016 m. Nr. 6

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode