Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežius Pranciškus aukojo jubiliejinių metų mišias kaliniams

 

Popiežius Pranciškus sekmadienį Šv. Petro bazilikoje Vatikane aukojo specialias Gailestingumo jubiliejaus metų mišias kaliniams, kurių metu paskelbė gailestingumo ir vilties žinią nuteistiesiems visame pasaulyje.

Žalius drabužius vilkintis Pranciškus stojo priešais kongregaciją, kurioje buvo tūkstantis kalinių iš 12 valstybių ir jų artimieji, taip pat – kalėjimų kapelionai ir kalėjimuose dirbantys savanoriai.

Šis renginys buvo numatytas Vatikano Gailestingumo jubiliejaus metų, kurie baigsis vėliau šį mėnesį, programoje.

„Šiandien mes švenčiame Gailestingumo jubiliejų jums ir su jumis, mūsų broliai ir seserys, kurie esate kalinami“, – pasakė jis jiems.

Pasak popiežiaus, nors už įstatymo pažeidimą reikia sumokėti, „viltis niekada neturi nusilpti“.

„Kartais dėl tam tikros veidmainystės žmonės laiko jus tik nusikaltėliais, kuriems vienintelis atsakymas yra kalėjimas, – per homiliją sakė Pranciškus. – Mes negalvojame apie galimybę, kad žmonės gali pakeisti savo gyvenimą. Mes mažai tikime reabilitacija. Bet taip mes pamirštame, kad visi esame nusidėjėliai, ir dažnai, to nežinodami, taip pat esame kaliniai.“

Tapęs popiežiumi, Pranciškus ėmėsi misijos skatinti užuojautą labiausiai pažeidžiamiems pasaulio žmonėms, tarp jų – neturtingiesiems, ligoniams, pagyvenusiems žmonėms, migrantams ir kaliniams. Jis taip pat ragino vyriausybes apsvarstyti galimybes paskelbti Gailestingumo metų amnestiją kaliniams, rasti alternatyvų kalinimui ar bent jau atsisakyti mirties bausmės.

Prieš atvykstant popiežiui keli žmonės, tarp jų – savo gyvenimą pakeitę kaliniai ir motina, kurios sūnus buvo nužudytas, papasakojo savo istorijas.

Motina pasakojo, kaip stengėsi išsivaduoti iš neapykantos ir apmaudo užmegzdama ryšius su kaliniais.

Pranciškus sekmadienį taip pat grįžo prie savo svarbios temos: pavojaus, kurį, kaip jis sako, kelia aklas kapitalizmo ir individualizmo laikymasis.

„Kartais mus įkalina mūsų pačių prietarai ar pavergia neteisingo gerovės jausmo stabai. Kartais mes įklimpstame savo pačių ideologijose ar visiškai neabejotinais laikome rinkos dėsnius, net jei jie traiško kitus žmones. Tada mes įkaliname save už individualizmo ir savęs pervertinimo sienų, be tiesos, kuri mus išlaisvina“, – sakė jis.

Prie altoriaus stovėjo Švč. Mergelės Marijos su Kūdikėliu Jėzumi, kuris rankose laiko nutrauktą grandinę, skulptūra. Pranciškus parodė į ją ir pasakė, kad tai sutraukyta „vergovės ir įkalinimo grandinė“.

Iš Argentinos kilęs pontifikas reguliariai susitinka su kaliniais – ir Italijoje, ir per savo užsienio keliones, – bet tiek daug kalinių Vatikane buvo priimta pirmą kartą.

Kaliniai atvyko iš Didžiosios Britanijos, Italijos, Latvijos, Madagaskaro, Malaizijos, Meksikos, Nyderlandų, Ispanijos, JAV, Pietų Afrikos Respublikos, Švedijos ir Portugalijos.

Nors kai kuriems jų yra paskirtas bandomasis laikotarpis, kiti yra laikomi namų arešto sąlygomis arba atlieka kalėjimo iki gyvos galvos bausmę ir buvo lydimi, nurodė Vatikanas.

Kitą savaitgalį popiežius surengs panašų renginį „socialiai nušalintiems“ ir benamiams žmonėms. Renginys bus paskutinis prieš jubiliejinių metų pabaigą. „Šventosios durys“ visame pasaulyje lapkričio 13 dieną bus uždarytos, o lapkričio 20-ąją pontifikas oficialiai paskelbs Gailestingumo metų pabaigą.

Vatikanas, lapkričio 6 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode