Sprogimas

„Žmogaus Sūnus atėjo ieškoti ir gelbėti, kas buvo pražuvę“ (Lk 19, 10)

Spalio mėnesio paskutiniojo sekmadienio Evangelinė žinia – beribė Dievo meilė, neišmatuojamas gailestingumas ir žmogaus atsivertimo stebuklas Dievo malonės dėka. Muitininkas Zachiejus yra pavyzdys tikro Dievo malonės prisilietimo be jokios žmogiškosios klastos. Praėjusį sekmadienį turėjome progos susipažinti su klastingojo fariziejaus malda. Šio sekmadienio Dievo malonės grybštelėjimas Zachiejų perkeičia iš širdies gelmių atgailauti ir atitaisyti padarytą žalą. Šiandien galime išvysti daug gyvenimiškų figūrų, kurios žėri paviršutinišku ir apgaulingu patrauklumu, tačiau iš esmės jie yra godūs vilkai, tik prisidengę nekaltų ėriukų kailiu.

Jėzus sutinka Zachiejų šilkmedyje. Ne Zachiejus pastebi Jėzų, bet, atvirkščiai – tai Jėzus pakviečia Zachiejų greitai lipti iš medžio žemyn, nes Jėzus dar šiandien turi apsilankyti jo namuose. Tai akivaizdus priminimas, kad Dievas pas save šaukia pačius keisčiausius žmones ir neretai pačiu keisčiausiu ir nelauktu būdu.

Apibendrindami muitininkų viršininko ir turtuolio Zachiejaus atsivertimą, galime sutikti su reformacijos tėvu Martynu Liuteriu, kad viena yra pasakyti „Kristus yra Išganytojas“ ir visai kas kita – „Jis yra mano Išganytojas ir mano Viešpats“. Velnias gali ištarti tik pirmą frazę, o žmogus – abi.

Šio sekmadienio Evangelijoje Zachiejus Jėzų priima kaip savo Viešpatį ir Išganytoją.

Kun. Egidijus ARNAŠIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode