Parama dėkojame




Sprogimas

Klaidingos interpretacijos: kunigai ir toliau aukos mišias atsisukę į žmones

Nors pagrindinis už liturgiją atsakingas Vatikano kardinolas Robertas Sarah teigė, jog kunigai nuo Advento turėtų vėl pradėti aukoti šv. Mišias atsisukę į rytus, Vatikano atstovas spaudai pirmadienį patikslino, kad instrukcijos, rekomenduojančios aukoti Eucharistiją atsisukus į žmones, pakeistos nebus.

Kadangi kardinolo iš Gvinėjos pasisakymas sukėlė komentarų ir diskusijų bangą, Vatikanas pirmadienį išleido pranešimą, jog nebus jokių naujų taisyklių apie šį liturginį veiksmą.

Tėvas Federicas Lombardi sakė, jog sprendimas išplatinti pranešimą aiškinant kardinolo Roberto Sarah iš Gvinėjos komentarus, priimtas po to, kai prelatas šeštadienį susitiko su popiežiumi Pranciškumi. Šventasis Tėvas paskyrė kardinolą Sarah vadovauti Vatikano Dievo kulto ir sakramentų kongregacijai 2014 m.

Vatikano atstovas spaudai taip pat atmetė kardinolo naudojamą frazę „reformos reforma“ kalbant apie liturgijos praktiką, teigdamas, jog ši frazė „kartkarčiais yra nesusipratimų šaltinis“.

„Kardinolas Sarah visada buvo deramai susirūpinęs Mišių šventimo orumu, kad būtų adekvačiai išreiškiama pagarba Eucharistijos slėpiniui“, – sakė t. Lombardi. Jis pridėjo, kad dalis Sarah pasisakymų buvo klaidingai interpretuoti žiniasklaidoje, pateikiant, jog liturginių normų pokyčiai yra neišvengiami.

„Labai svarbu, kad kaip įmanoma greičiau tikintieji ir kunigai sugrįžtų į tą pačią kryptį, visi kartu pasisuktų į rytus ar bent jau į presbiterijos pusę, iš kur ateina Viešpats“, – sakė kardinolas Sarah liepos 5 dieną, atidarydamas „Sacra Liturgia“ konferenciją Londone.

Nors jo komentarai buvo suformuluoti kaip pasiūlymai, o ne kaip įsakymas, kardinolo troškimas atgręžti kunigus atgal į rytus sukėlė plačią reakciją ir debatus, kadangi tokia kunigo pozicija tikinčiųjų atžvilgiu asocijuojasi su senosiomis lotyniškomis Mišiomis, aukotomis iki Vatikano II Susirinkimo.

Tiesą sakant, ir po Vatikano II Susirinkimo priimtos taisyklės leidžia kunigui atsisukti į rytus, ką dalis kunigų ir daro. Visuomenės vaizduotėje visgi tai vertinama kaip konservatyvus šv. Mišių aukojimo būdas.

Romos Mišiolo Generalinėje instrukcijoje, kur surašytos Mišių aukojimo taisyklės, 299 paragrafe teigiama, jog „altorius turėtų būti pastatytas atskirai nuo sienos, kad būtų lengva jį apeiti ir kad Mišios galėtų būti aukojamos atsigręžus į žmones, kas yra siektina, kur tik įmanoma.“ Savo pareiškime F. Lombardi pacitavo šį paragrafą lotynų ir italų kalbomis.

Lombardi sakė, kad lankydamasis šioje dikasterijoje Pranciškus aiškiai pasakė kardinolui iš Gvinėjos, kad „ordinarinė“ Mišių šventimo forma yra skelbiama popiežiaus Pauliaus VI Mišiole, išleistame po Vatikano II Susirinkimo. Popiežius taip pat pabrėžė, kad „ekstraordinarinė“ forma, leista naudoti Benediktui XVI išleidus apaštalinį laišką „Summorum Pontificum“, neturėtų tapti norma.

„Todėl nėra jokių naujų direktyvų nuo ateinančio Advento nebus, nors dalis žmonių klaidingai interpretavo kai kuriuos kardinolo Sarah žodžius“, – sakė Lombardi.

Parengta pagal cruxnow.com

EPA nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode