Sprogimas

Br. Alois iš Taizé: „Nepasiduokime nusivylimui, žvelkime į vilties ženklus“

Nepasiduokime nusivylimui – žvelkime į vilties ženklus. Tokią žinią šiemet Taizé bendruomenė nori perduoti pasaulio jaunuoliams šiuo sunkiu pandemijos metu, kuri pasėjo ligas, mirtį, atskirtį.

„Matau abu aspektus: didžiulį susirūpinimą dėl ateities, o kartu ir dosnumą bei gebėjimą išgyventi šiuos ribojimus solidariai. Viltis – tai ne naivus pasitikėjimas, tačiau kvietimas keisti mūsų požiūrį, leisti atgimti pasitikėjimui, įsišaknijusiam mūsų viduje“, – sako br. Alois, ekumeninės Taizé bendruomenės prioras. Tokiomis nuotaikomis naujametinis 43-asis Europos jaunimo susitikimas, įkvėptas Taizé, pirmą kartą vyksta virtualiai. Iki sausio pirmos dienos skaitmeninės platformos dėka jaunimas gali dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse, kartu melstis ir medituoti. Koks didžiausias iššūkis? Atsilaikyti prieš pagundą galvoti tik apie save. Esame žmonių šeima ir mums reikia vieniems kitų.

Nepasiduokime nusivylimui – žvelkime į vilties ženklus. Tokią žinią šiemet Taizé bendruomenė nori perduoti pasaulio jaunuoliams  šiuo sunkiu pandemijos metu, kuri pasėjo ligas, mirtį, atskirtį.

Šiemet naujametinis Taizé susitikimas turėjo vykti Turine, tačiau dėl koronaviruso pandemijos buvo perkeltas į kitus metus. Virtualaus susitikimo programą galima rasti Taizé svetainėje.

Liūdna, kad šiemet susitikimas Turine negali įvykti. Jau prieš pusmetį buvo aišku, kad geriau nukelti susitikimą, nes svarbiau yra saugoti visų sveikatą. Tačiau Taizé broliai ėmė rengti virtualų susitikimą, kuriame galės dalyvauti jaunimas iš viso pasaulio.  Šiuo metu Taizé gyvena trisdešimt savanorių, tad jų buvimas simboliškai leis išgyventi susitikimą su jaunimu.

Br. Alois pastebi, kad 2020-ieji buvo labai sunkūs metai visiems, jaunoji karta labai smarkiai nukentėjo. Jis pasakoja sulaukęs nemažai klausimų iš jaunuolių, kokia viltis gali mus vesti, kuo remtis, kai viskas taip nestabilu? Dėl ko verta gyventi? Kiti tuo tarpu sako – nepasiduokime nusivylimui, žvelkime į vilties ženklus. Br. Alois sako matantis abi puses – susirūpinimą dėl ateities, kartu ir dosnumą bei gebėjimą gyventi solidariai šiomis ribojimų sąlygomis. Jis pastebi, kad priverstinės vienatvės akivaizdoje daugelis jaunuolių sugebėjo išlaikyti įsipareigojimus kitiems. Viena iš susitikimo laboratorijų kaip tik parodo šių vilties ženklų pavyzdžius.

Kaip peržengti nusivylimą, kur atrasti viltį, drąsą tikėti geresne ateitimi? Susitikimo pavadinimas „Viltis palankiu ir nepalankiu metu“ kviečia keisti mūsų požiūrį, ragina leisti atgimti tam pasitikėjimui, įsišaknijusiam mumyse, kad Kristus prisiėmė mūsų žmogišką prigimtį iki kančios ant kryžiaus, taip atverdamas gyvenimo kelią.

Migracijos, smurtas, neišspręsti konfliktai, klimato kaita – tai tik kelios susitikimo temos. Pasak br. Alois, daugelis jaunuolių šiandien gerai žino apie šiuos iššūkius ir yra pasiryžę veikti. Pavyzdžiui, klimato kaitos krizės akistatoje daug jaunimo pasiryžę saugoti kūriniją, rūpintis bioįvairovės išlaikymu, supaprastinti gyvenimo stilių, kad jis būtų prasmingesnis, gyventi brolybės dvasia.  

Ką palinkėtų ateinantiems 2021 metams? Visų pirma galvoju apie tuos, kurie patiria ligos ar vienatvės išbandymą. „Taizé kas vakarą meldžiamės už pasaulio žmones, kasdien paminėdami vardus tų, už kuriuos mūsų prašė melstis. Tai mums primena, kad daugybė žmonių patiria asmeninius išbandymus, kartais labai sunkius. Linkiu, kad 2021 m. ši sanitarinė krizė ir kiti sudėtingi iššūkiai, kuriuos patiriame dabar, padėtų mums vis labiau suprasti, kad esame viena žmonių šeima ir mums reikia vieniems kitų“, – sakė Taizé prioras.  (DŽ/SIR)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode