Sprogimas

Kalėdos ir solidarumas pandemijos metu

„Negalima laukti, kol pasikeis išoriniai veiksniai. Galbūt jie nesikeis. Bet galime keisti savo požiūrį, ir taip, kad naujieji metai būtų šviesesni“, – pareiškė Vatikano radijui / „Vatican News“ Luis Antonio Gokim Tagle, Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas. COVID-19 persirgęs kardinolas Tagle sakė žinąs daugelio užsikrėtusiųjų patiriamus vargus, priminė, kaip svarbu atsiverti Jėzaus gimimui kaip vilties ir visos žmonijos atgimimo įvykiui.

2020 Kalėdos bus išskirtinės dėl tebesitęsiančios pandemijos. Jėzus sužeistai žmonijai siunčia vilties žinią, kurios reikia kaip niekad.

„Taip, ir manau, jog turėtume prisiminti, kad sąlygos per pirmąsias Kalėdas, tas, kai gimė Jėzus, turbūt nebuvo idealios. Izraelis tuo metu išgyveno labai sunkias istorijos situacijas ir būtent tokiomis aplinkybėmis užgimė Dievo Sūnus. Todėl esu tikras, kad šių metų sunkumai ir kentėjimai padės mums būti dėmesingiems Kalėdų vilties žiniai. Tačiau kas tai yra?“

Tautų evangelizavimo kongregacijos prefektas, 63 m. kardinolas iš Filipinų L. A. G. Tagle, kuris taip pat eina „Caritas internationalis“ pirmininko pareigas, patikslino:

„Tai Dievas ateina pas mus. Mes niekados nebūsime vieniši. Emanuelis – Dievas su mumis. Kiti dalykai, kuriuos mes turime, išnyks: investicijos, pasiekimai, dovanos ir pinigai. Visa tai išnyks. Visi daiktai, kuriuos mes susiejame su Kalėdomis, gali išnykti. Tačiau ne Jėzus. Jėzus, kuris ateina kaip vienas iš mūsų, Dievas su mumis, su mumis pasiliks visada. Būtent tai – mūsų viltis.“

„Visi gavę teigiamą koronaviruso testo atsakymą težino, jog esu jų brolis“, – pasakė kardinolas dalydamasis savo asmenine patirtimi – išgyventu vidiniu sąmyšiu, išgąsčiu ir baime. Jis pasakojo, jog visi gali tai išgyventi, „nes tai ateina nelauktai. Ir Evangelija sako, jog nežinome dienos, kada vėl ateis Viešpats, tad būkime pasirengę, kiekvieną gyvenimo momentą gyvenkime taikoje su Dievu, taikoje su artimu. Neatidėkime gerų dalykų, kuriuos galėtume atlikti dabar, kad ir mažų dalykų, tokių kaip paprasti gerumo gestai, nes gal neturėsime kitos progos to padaryti“.

Patikinęs, jog Kalėdoms būdingas žmonių kūrybingumas – kur nenukeliautum, vis kitokie Kalėdų papročiai – kardinolas Tagle reiškė viltį, kad žmonės per pandemijos sąlygomis švenčiamas 2020 metų Kalėdas bus solidaresni stokojantiems, šiems mūsų broliams ir seserims primins, kad turi draugą, kuriuo gali kliautis.

„Vietoj to, kad sutaupytus pinigus atsidėčiau sau, padovanoti ką nors artimui, vietoj to, kad puotaučiau tik su savo šeima, užsakyti maisto ir kam nors kitam“, – samprotavo kardinolas Tagle, ragindamas neatidėti kad ir mažų, bet konkrečių gerumo ir teisingumo gestų. Tai gali būti paprastas skambutis telefonu, šypsena, atminimo ženklas.

„Yra daug būdų, kad kitas suprastų, jog tikrai turi brolį, seserį, draugą. Galime keisti savo požiūrį, kad Naujieji metai būtų šviesesni: viltimi, solidarumu, džiaugsmu.“ (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode