Sprogimas

Nigerijos vyskupai: jaunimas pavargo nuo policijos piktnaudžiavimo ir korupcijos

Vyskupai kviečia protestuotojus išlaikyti taikių protestų formatą ir nepasiduoti provokacijoms.

„Jaunimas pavargęs nuo brutalumo ir neteisybės, kurią patiria iš SARS narių ir visos policijos”, –rašo Nigerijos vyskupai kreipimesi, kuriuo išsako palaikymą jaunimo protestams prieš policijos smurtą ir prašymui didinti socialinį teisingumą.

Vyskupai kviečia protestuotojus išlaikyti taikių protestų formatą ir nepasiduoti provokacijoms. „Palaikome protestuojantį jaunimą, jų teisę protestuoti taikiai, be gąsdinimų, tačiau vengiant provokacijų ar smurto“, – rašoma laiške. Laišką tikintiesiems paskelbė ir misionieriai redemptoristai, turintys gausias bendruomenes Nigerijoje. Švenčiausiojo Atpirkėjo kongregacijos vyresniojo kunigo Michaelo Brehlio pasirašytame laiške rašoma, kad nebegalima tylėti šios neteisybės ir smurto akivaizdoje. „Palydėdami Nigerijos jaunuolius ir jų šeimas, melskimės, kad per taikius protestus įvyktų tikri pokyčiai“, – ragina redemptoristai.

Dėl situacijos Nigerijoje susirūpinimą išsakė popiežius Pranciškus spalio 25 dieną po „Viešpaties Angelo“ maldos, paragindamas melstis, kad būtų išvengta bet kokio smurto siekiant socialinės darnos ir skatinant teisingumą bei bendrąjį gėrį.

Protestai kilo spalio 7 d., po to, kai specialioji kovos su apiplėšimais komanda (SARS) be teismo nužudė jauną nigerietį. Jo nužudymas buvo nufilmuotas ir žaibiškai išplito socialiniuose tinkluose. SARS policijos padalinys pagarsėjo nelegaliais areštais, kankinimais, smurtu, lytine prievarta, turto prievartavimu ir nužudymais. Manoma, kad šis padalinys turi slaptas kankinimo stovyklas ir sulaikymo centrus. Jaunuoliai, kurie socialiniuose tinkluose žymėjo savo komentarus grotažyme #EndSARS (uždarykime SARS), išėjo į gatves, reikalaudami, kad padalinys būtų išformuotas, policija reformuota, kad už beginklių žmonių nužudymus atsakingi pareigūnai būtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn,  o aukų šeimoms būtų atlyginta. Tačiau protestuotojų reikalavimai greitai įgijo platesnį mastą peraugdami į kritiką prieš vyriausybės korupciją, nekompetenciją ir nebaudžiamumą, kai Nigerijoje ir toliau pažeidžiamos žmogaus teisės, ekonomika smunka.

Lagosas, didžiausias Afrikos didmiestis, Nigerijos ekonomikos centras, turintis 20 milijonų gyventojų, tapo protestų epicentru. Protestai išplito po visus pagrindinius šalies miestus, o vyriausybės pastatai, oro uostų prieigos, pagrindinės gatvės ir tiltai buvo uždaryti. (DŽ /  Fides)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode