Sprogimas

Popiežius: Dievas mūsų neužmiršta, esame jo mylimi vaikai

Vatikane trečiadienį prasidėjo Žolinės tridienis. Todėl trečiadienio rytą neįvyko Popiežiaus bendroji audiencija. Kita trečiadienio bendroji audiencija įvyks rugpjūčio 21 dieną. Šį trečiadienį, rugpjūčio 14 d., popiežius pasveikino su kankinio šv. Maksimilijono Kolbes liturgine švente.

Rugpjūčio 15 d minima Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų iškilmė. Marijos pašlovinimo kūnu ir siela danguje slėpinys yra paskutinioji marijinė dogma, popiežiaus garbingojo Dievo tarno Pijaus XII iškilmingai paskelbta 1950 metais, tačiau supratimas, kad Jėzaus motinos Marijos kūnas nepatyrė sugedimo ir ji pirmoji visiškai galėjo džiaugtis savo Sūnaus prisikėlimo vaisiais siekia pirmuosius krikščionybės amžius.

Žolinės iškilmės proga ketvirtadienio vidudienį popiežius Pranciškus vadovaus Viešpaties Angelo maldai, kreipsis į tikinčiuosius Šv. Petro aikštėje, suteiks Žolinės palaiminimą. Žolinės maldos susitikimą ketvirtadienio vidudienį transliuos Vatican News portalas.

Popiežiaus sveikinimas šv. Maksimilijono Kolbes liturginės šventės proga

„Prašykime malonės kasdien atminti, kad Dievas mūsų neužmiršta, kad esame jo mylimi vaikai – vienkartiniai, nepakeičiami. Šis atminimas suteikia mums jėgų nepasiduoti gyvenimo priešiškumų akivaizdoje“, – palinkėjo popiežius ketvirtadienį kreipdamasis per tviterio socialinį tinklą.

Pranciškonas konventualas šv. Maksimilijonas Kolbe prieš 78 metus buvo nacių nužudytas Aušvico lageryje. Popiežius Pranciškus kelionės Lenkijoje metu 2016 metais pagerbė šv. Maksimilijono Kolbes atminimą Aušvico mirties stovykloje. Jis užėjo į Maksimilijono Kolbes mirties celę lagerio 11 bloke ir joje meldėsi. Paskui Aušvico memorialo svečių knygoje Pranciškus parašė: „Viešpatie, būk gailestingas savo tautai; atleisk už tiek daug žiaurumo“.

Aušvico lageryje žuvo daugiau kaip milijonas kalinių.

šv. Maksimilijonas Kolbe

Pranciškonas konventualas t. Kolbe Aušvico lageryje žuvo didvyriškai. Nacių mirties stovyklos vadovybė keršydama už kelis pabėgusius kalinius 1941 metų liepos mėnesį sudarė pasmerktųjų sąrašą. Bet Kolbes jame nebuvo. Jis savanoriškai pasisiūlė mirti vietoj kito kalinio, šeimos tėvo, kuris išliko gyvas, sulaukė karo pabaigos ir dalyvavo savo gelbėtojo tėvo Kolbes beatifikacijos ir kanonizacijos iškilmėse.

Pasmerktieji vienas po kito mirė uždaryti bado bunkeryje. Ilgiausiai ištvėrė Kolbe. Jis mirė po dviejų savaičių, 1941 m. rugpjūčio 14 d. švirkštu suleidus nuodų. Jo kūnas buvo sudegintas lagerio krematoriume, o pelenai išbarstyti.

Kankinys šv. t. Maksimilijonas Kolbe buvo žinomas pranciškonų konventualų dvasininkas ir pamaldumo į Mariją ugdytojas, jis įsteigė du svarbius Marijos kulto centrus – Marijos Nekaltai Pradėtosios miestelį Lenkijoje Niepakalanow ir Hongochi Lurdo Marijos grotą kalnų oloje netoli Nagasakio, Japonijoje.

Popiežius šv. Jonas Paulius II, kuris savo tautietį lenką Maksimilijoną Kolbe paskelbė šventuoju 1982 metais, lankėsi Kolbes įrengtoje Hongochi Lurdo Marijos grotoje 1981 metais. Taip pat popiežius Pranciškus šiemet planuoja kelionę į tris Japonijos miestus: Tokiją, Hirosimą ir Nagasakį. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode