Sprogimas

Popiežius prašo liudyti krikščioniškas vertybes darbovietėse

 

Popiežius Pranciškus audiencijoje pirmadienį priėmęs kirpėjas ir kosmetikes paprašė krikščioniškai atlikti savo amatą, klientams liudyti gerumą ir mandagumą, padrąsinti geru žodžiu, tačiau niekuomet nepasiduoti apkalbų pagundai.

Grupė Pranciškaus priimtų kirpėjų ir kosmetikių priklauso Italijoje plačiai paplitusiai pelno nesiekiančiai Šv. Martyno Poreso kirpėjų ir kosmetikių asociacijai. Popiežius Pranciškus priminė, kad perujietį šv. Martyną Poresą, dominikonų vienuolį, kuris buvo kirpėjas, šios kategorijos darbuotojų globėju paskyrė šv. Paulius VI 1966 metais.

Asociacijos atstovai ir atstovės iš visos Italijos surengė piligrimystę į Romą su tikslu pasimelsti prie Apaštalų Petro ir Pauliaus kapų ir aplankyti popiežių Vatikane.

„Ši jūsų piligrimystė rodo, kokią svarbą suteikiate savo krikščioniškajam tikėjimui ir jūsų asociacijos religiniam matmeniui. Tai matoma jau vien iš to, kad asociacija yra pavadinta šv. Martyno Poreso vardu“, – sakė popiežius, linkėdamas kirpėjų ir kosmetikių amatą vykdyti nuolankaus ir didžiojo šventojo pavydžiu, savo elgesiu prisidėti prie visuomenės gerovės kūrimo.

Popiežius trumpai apžvelgė Limoje prieš tris su puse šimtmečio gyvenusio šv. Martyno Poreso, kartais tituluojamo „Meilės darbų Martynu“, nueitą gyvenimo kelią, atkreipdamas dėmesį į tai, kad vienuolis buvo mulatas: jo tėvas buvo kilmingas baltaodis, o motina – buvusi vergė juodaodė. Dėl šios priežasties dominikonai jį priėmė kaip tretininką, skyrė pačius paprasčiausius darbus, nors vėliau priėmė kaip brolį bendradarbį.

Martynas sutiko su tokia būsena, su meile skleidė didžiulį nuolankumą, sakė popiežius. Jis pasiaukojamai tarnavo vargšams ir ligoniams, jiems suteikdamas medicininę pagalbą. Šių įgūdžių jis buvo išmokęs dirbdamas vaistinėje, o paskui, pagal ano meto paprotį, būdamas barzdaskučio ir chirurgo mokinys.

Šventasis Martynas Poresas tepadeda jums nuolat liudyti krikščioniškas vertybes. Ypač tepaskatina klientams liudyti gerumą ir mandagumą, juos padrąsinti geru žodžiu, tačiau niekuomet nepasiduoti apkalbų pagundai, kuri, kaip visi gerai žinome, lengvai įsiskverbia į jūsų darbo aplinką, pasakė popiežius kirpėjų ir kosmetikių asociacijos nariams.

Martyną Poresą, laikomą pirmuoju Bažnyčios šventuoju mulatu, palaimintuoju paskelbė popiežius Grigalius XVI 1837 metais ir šventuoju – popiežius šv. Jonas XXIII 1962 metais. Jo liturginė šventė minima lapkričio 3 dieną.

Martyną Poresą amžininkai laikė stebukladariu ir šventuoju. Limoje jo vardu pavadintas vienas sostinės kvartalas. Paskelbus šventuoju, garsioji džiazo kūrėja ir pianistė Mary Lou Williams jo garbei sukūrė dainą „Black Christ of the Andes“. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode