Sprogimas

Vasario 12-ąją menama vaikų kareivių drama

Antradienį, vasario 12 dieną buvo minima Tarptautinė vaikų karių diena, siekianti atkreipti pasaulio dėmesį į nepilnamečių pavertimą kariais tiek įvairiose grupuotėse, tiek oficialiose valstybių karinėse pajėgose.

Vargu ar reikia įrodinėti žalą, kurią vaikų raidai daro vien buvimas karinių konfliktų aplinkoje: prievartos patirtis, artimųjų netektis palieka didžiules emocines žaizdas. Mokyklų uždarymas, negalėjimas rasti darbo temdo ateities perspektyvą. Dar didesnę žalą patiria vaikai, berniukai ir mergaitės, kurie tiesiogiai įtraukiami į karinių grupuočių gretas: nuo buvimo pasiuntiniais ar seksualinio išnaudojimo iki tiesioginio dalyvavimo kovose ir žudyme. Yra grupuočių, kurios ciniškai rekrūtuoja nepilnamečius į savo gretas: dėl mažesnės emocinės ir moralinės brandos juos galima greičiau palaužti, paversti aklais ir žiauriais įsakymų vykdytojais už menką atlygį arba sukuriant apgaulingą jausmą, kad jie pranašesni už kitus. Kadangi kariais buvusių vaikų ir nepilnamečių reintegracija į visuomenę yra daug pastangų, resursų, kompetencijos ir laiko reikalaujantis darbas, dažniausiai jie paliekami likimo valiai ir tuo atveju, jei išvaduojami iš grupuočių arba kariuomenės dalinių. Tos valstybės, kuriose šis reiškinys yra labiausiai paplitęs, neturi galimybių ar noro juos reintegruoti.

Duomenys apie vaikų naudojimą kariniuose arba ginkluotuose konfliktuose stipriai kontrastuoja pažangos jausmui, kurį sukuria žinios apie socialinius ir technologinius pasiekimus  kai kuriose pasaulio dalyse. Kasmetinės JT ataskaitos apie „Vaikus ir karinius konfliktus“ perspėja, kad vaikų kareivių skaičius vėl auga. Jei 2012 metais minimas 3159 vaikų rekrūtavimas, tai 2017 metais šis skaičius daug didesnis ir siekia 8185. Tai yra patikrinti duomenys, o realūs skaičiai gali būti dar didesni.

Paskutiniojoje JT ataskaitoje apie „Vaikus ir karinius konfliktus“, paskelbtoje 2018 gegužės 18 dieną, išvardijamos 56 grupuotės ir septynios oficialios valstybių kariuomenės, kuriose patvirtintas vaikų pavertimas kariais, ypatingai Centrinės Afrikos Respublikoje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Somalyje, Pietų Sudane, Sirijoje, Jemene.

Vieną iš liūdniausių ir ciniškiausių vaikų panaudojimų konfliktuose vykdo islamistinė ekstremistinė grupuotė „Boko Haram“ Afrikoje: ji vaikus grobia, žudo, išnaudoja, paverčia savo kovotojais. Vien 2017 metais Nigerijoje ir Kamerūne užregistruota daugiau nei du šimtai atvejų, kai „Boko Haram“ pasiuntė vaikus su sprogmenų prikimštais savižudžių diržais ar liemenėmis įvykdyti teroristinių išpuolių turgavietėse, gyvenviečių aikštėse, prie bažnyčių, valdžios ar teisėsaugos institucijų. Beveik visais atvejais tai buvo mergaitės, tikintis, kad lengviau prisiartins prie joms nurodytų taikinių.

„Iš tūkstančių vaikų, priverstų kovoti ginkluotuose konfliktuose, yra pavagiama jų vaikystė. Sustabdykime šį pasibjaurėtiną nusikaltimą“, – vasario 12-ąją parašė popiežius Pranciškus socialiniame Twitter tinkle, jau daug kartų kalbėjęs apie šį blogį. 2014 metų „Urbi et Orbi“ kreipimesi popiežius pasmerkė „šiandienos Erodus“, kurie naudoja vaikus savo interesams. Visą 2016 metų gruodžio mėnesį Pranciškus paskyrė maldai už vaikus kareivius. Visi geros valios žmonės turi, jei tik gali, prisidėti prieš šio skandalo ir vaikų pavergimo formos nutraukimo. (RK / Vatican News)  

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode