Parama dėkojame




Sprogimas

Jungtiniai Arabų Emyratai: būsimas popiežiaus vizitas padės tiesti tiltus

 

Jungtiniams Arabų Emyratams besiruošiant vasarį pasitikti popiežių Pranciškų, šalies Tolerancijos ministras sako, jog popiežiaus vizitas padės tiesti tiltus pasaulyje, kur auga nacionalizmas ir izoliacija.

Šeichas Nahyan bin Mubarak Al Nahyan davė interviu „Associated Press“ apie vasario 3-5 dienomis vyksiantį popiežiaus vizitą JAE, kur oficiali religija – islamas. Numatyti popiežiaus susitikimai su musulmonų sunitų dvasininkais ir kitais dvasiniais lyderiais Abu Dabyje vyksiančiame tarpreliginiame susitikime, bus aukojamos Mišios katalikams, gyvenantiems regione. Užsieniečiai sudaro didžiąją dalį JAE gyventojų, tad krikščionims, induistams ir žydams leista statyti kulto vietas.

Al Nahyan 2017 m. buvo paskirtas pirmuoju tolerancijos ministru. Tai vienas iš kelių unikalių vyriausybės pareigybių, sukurtų pastaraisiais metais, šalia laimingumo, dirbtinio intelekto ir jaunystės ministrų.

Al Nahyan sakė, kad tolerancijos ministerija siekia tiesti tiltus ir griauti sienas, kurias kai kurie žmonės bando statyti, kad už jų pasislėptų. Viena jo užduočių – pasiekti, kad JAE gyvenantys skirtingų religijų išpažinėjai jaustųsi saugūs ir gerbiami.

JAE 2019 m. paskelbė tolerancijos metais. Viešas ir privatus sektoriai raginami rengti iniciatyvas, kurios atskleistų šalį kaip tolerancijos  švyturį, kur taikiai gyvena ir dirba 200 tautybių žmonės.

JAE sudaro septynių Emyratų federacija. Šalyje gyvena apie 9 milijonai gyventojų, kurių 8 milijonai yra užsieniečiai.

Nepaisant visuomenės raginimo tolerancijai, vyriausybė kovoja su opozicijos aktyvistais, ypač individais ar grupėmis, įtariamais turint ryšių su Musulmonų brolija. Ši islamistų grupė paskelbta teroristine organizacija. Valdžios institucijos slopina politinius nesutarimus, įkalindamos aktyvistus ir ribodamos žmogaus teises.

2017 m. JAE prisijungė prie kitų arabų šalių boikotuojančių Katarą dėl jo paramos islamistams Artimuosiuose Rytuose. Žmogaus teisių aktyvistams, Amnesty international ir Human Rights Watch neleidžiama atlikti tyrimų, politinės partijos uždraustos. Mečetės stebimos, visoms veikloms, vykdomoms ne maldų metu, reikalingas leidimas. Imamams atlyginimus moka vyriausybė. Al Nahyan sako, kad pastangos apriboti kai kurių grupių veiklą ir kontroliuoti mečetes skirtos apsisaugoti nuo ekstremistinių idėjų. Šalies konstitucija garantuoja laisvę praktikuoti religiją su sąlyga, kad ji nekonfliktuos su visuomenės tvarka ir nepažeis visuomeninės moralės. Įstatymai draudžia diskriminaciją ir bet kurios religijos įžeidinėjimą.

JAE gyvena apie 1 milijonas katalikų, įskaitant gausią filipiniečių bendruomenę. Šalia kelių katalikų bažnyčių, yra ir įvairių kitų krikščioniškų denominacijų maldos namų.

Al Nahyan mano, kad popiežiaus vizitas liudija JAE atvirumą žmonėms iš viso pasaulio. Vizito metu popiežius turėtų susitikti  su šeichu Ahmedu el-Tayebu, didžiuoju Kairo Al-Azharo imamu, svarbiausios sunitų religinės institucijos vadovu ir kitais religiniais lyderiais. Al Nahyan tikisi, kad susitikimo metu bus priimta bendra deklaracija, kuri tarnautų kaip kelrodis skirtingoms religijoms darbuotis kuriant geresnį pasaulį. „Tai stipriausia žinia tiems, kurie mėgina mus skaldyti, kurie sėja nepasitikėjimą tarp mūsų”, – sako JAE tolerancijos ministras. (DŽ / AP News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode