Sprogimas

Asia Bibi galutinai išteisinta

 

Pakistano aukščiausiasis teismas padėjo galutinį tašką Asia Bibi byloje. Piktžodžiavimu kaltinta krikščionė galutinai išteisinta.

Asia Bibi kančios istorija prasidėjo 2010 m. Dėl nesusipratimo arba iš pavydo ji buvo apkaltinta piktžodžiavimu, tai yra nepagarbiais pasisakymais, žeidžiančiais islamo išpažinėjų religinius jausmus. Pakistano baudžiamasi kodeksas remiasi islamo religine teise, vad. šariatu, tad žmogus, nepagarbiai pasisakęs apie pranašą Mahometą arba šventąją knygą Koraną gali būti nuteistas mirties bausme. Tai ir įvyko Asia Bibi atveju. Po ketverius metus trukusios bylos, 2014 m. Pakistano Lahoro miesto teismas ją nuteisė mirties bausme. Kitus ketverius metus truko bylos apeliaciniame ir galiausiai aukščiausiajame teismuose. Praėjusių metų spalio mėnesį Pakistano aukščiausiasis teismas paskelbė galutinį nuosprendį,  kuriuo moteris buvo išteisinta.

Beveik devynerius metus trukusią jaunos krikščionės odisėją su dideliu dėmesiu sekė viso pasaulio krikščionys ir vakarų žiniasklaida. Tikintieji visame pasaulyje meldėsi už moters laisvę, o žiniasklaida mobilizavo tarptautinę bendruomenę ir žmogaus teisių gynimo organizacijas. Tuo pat metu ekstremistai kurstė islamišką Pakistano visuomenę reikalaudami, kad būtų įvykdyta mirties bausmė.

Po aukščiausiojo teisimo sprendimo islamistai nenusileido. Buvo rengiami mitingai, reikalaujama moterį pakarti. Buvo taip pat pasinaudota Pakistano įstatymų numatoma galimybe pareikalauti, kad būtų pradėta nauja byla. Pakistano aukščiausiais teismas reikalavimą pradėti naują bylą atmetė kaip nepagrįstą.

Po spalio mėnesio aukščiausiojo teismo paskelbto išteisinančio sprendimo Asia Bibi su vyru gyveno policijos saugoma niekam nežinomoje vietoje. Dvi jų dukros jau pernai išvyko į Kanadą, kur gavo politinį prieglobstį. Asia Bibi ir vyras, kol nebuvo užbaigtos visos teisinės procedūros, negalėjo išvykti iš Pakistano. Dabar visa šeima galės apsigyventi kartu.

Pakistano aukščiausiojo teismo sprendimu džiaugiasi vietos krikščionys bei visi, kas pastaruosius keletą metų meldėsi už įkalintą moterį ir reikalavo teisingumo. „Man  tai nepaprastai gera žinia. Tvirtai tikėjau, kad taip ir bus“, – pasakė Šventojo Sosto žinių tarnybai Pakistano krikščionis, tikinčiųjų teisių gynėjas Paul Bhatti. Jo brolis Shahbaz Bhatti, Pakistano religinių mažumų reikalų ministras, 2011 m. buvo islamo ekstremistų nužudytas.

Paul Bhatti džiaugiasi visų pirma dėl to, kad teisėjai neišsigando gąsdinimų, apgynė teisingumą Asia Bibi atžvilgiu ir įrodė, kad Pakistanas yra teisinė valstybė. Paul Bhatti priminė savo brolį bei kitus žmonės, kurių gyvybės aukos dėka tapo įmanomu teisingas teismo sprendimas neteisingai apkaltintos moters atveju. Tai kartu ir žinia pasauliui, kad teisinė sistema dabar Pakistane tvirtesnė.

Pasak pakistaniečio krikščionių teisių gynėjo, pastaruoju metu, kai vyko Asia Bibi byla, visos šalies mastu buvo labai daug nuveikta, siekiant įtikinti islamą išpažįstančią Pakistano visuomenės daugumą, kad krikščionys nėra jų priešai, kad jie nori gyventi kartu, gerbdami daugumos vertybes. Anksčiau buvo bandoma eiliniams musulmonams įskiepyti mintį, kad krikščionys niekina Mahometą, kad yra svetimkūnis jų visuomenėje. Dabar daugelis žmonių pamatė, kad Asia Bibi buvo tapusi neteisingumo auka. Tai, pasak Paulo Bhatti, yra labai svarbus naujas dalykas, žadantis dar didesnius pasikeitimus.

Ką darys Asia Bibi? Greičiausiai išvyks į užsienį, mano Paul Bhatti. Nes vis dėlto ji labai daug iškentėjo ir daug šalių pasiūlė prieglobstį jai ir jos šeimai. Ar galima tikėtis naujų smurto proveržių, tokių, kokiais prieš kelis mėnesius buvo sutiktas išteisinantis aukščiausiojo teismo sprendimas? Paul Bhatti sako, kad greičiausiai tokių smarkių reakcijų nebus, nes dauguma smurto kurstytojų yra izoliuoti ir visos šalies mastu tikrai labai daug nuveikta, kad žmonės suprastų, jog Asia Bibi buvo tikrai neteisingai apkaltinta. (JM / VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode