Parama dėkojame




Sprogimas

PJD 2019: burlaiviu aplink pasaulį

 

Visi Pasaulio jaunimo dienų dalyviai yra kviečiami būti ne turistais, o piligrimais: atvykti ne pramogauti, bet augti Dievo meilėje. Tai, beje, visai nereiškia atsisakyti džiaugsmo ir šventiškumo, priešingai, Pasaulio jaunimo dienos yra džiugi jaunimo šventė, kaip gali paliudyti jų dalyviai. Tačiau šis džiaugsmas yra tikėjimo džiaugsmas. Kita vertus, žodis „piligrimystė“ reiškia ne vien tinkamą vidinį nusiteikimą, bet ir pačią kelionę. Suprantama, kad vykstant į pasaulinį susitikimą, kai reikia įveikti tūkstančius kilometrų, paprastai keliaujama lėktuvu. Vis dėlto kai kas ryžtasi įveikti didelius atstumus pėsčiomis, dviračiais ar žirgais. Arba laivais, kaip kad dvi piligrimų grupės iš Prancūzijos ir Lenkijos, kurios jau pasiekė Panamą.

„Irkitės į aną pusę!“ – šias eilutes iš Evangelijos pagal Morkų (Mk 4, 35) savo šūkiu padarė septyniolikos jaunuolių, lydimų vieno kapeliono, grupė, kuri daugiau nei prieš penkis mėnesius trimis nedidelėmis jachtomis išvyko iš vieno Prancūzijos Bretanės regiono uosto.

Šioje ilgoje kelionėje juos nuo bangų saugojo 13,5 metro ilgio burine jachta, pavadinta „Ker Mai – Marijos židinys“, priklausanti vienai prancūzų sutuoktinių porai, vedančiai rekolekcijas šeimoms ir mielai ją paskolinusiai šiai piligrimystei vandenynuose, kurioje dalyvauja ir jos šeimininkas Jean-Yves. 18 metrų ilgio „Exultet“ jachtą per vandenis saugiai taip pat vedė jos šeimininkas Thierry, buvęs jūreivis, plaukimo jachta instruktorius. Jis pasakojo apie kelionę jachta į Antilų salas su Evangelija, po kurios grįžo perkeistas. Tad išgirdęs apie kalbas keliauti per vandenyną, tuoj pat pasisiūlė jaunuoliams, taip pat ieškantiems vidinės patirties, juos perkelti į kitą Atlanto „krantą“. Trečios, 16,4 metrų ilgio jachtos „Estran“ įgulai vadovauja jauna belgų pora Oskaras ir Pilypa, taip pat aktyvūs katalikiškų šeimų judėjimo nariai.     

„Mes trokštame, kad mūsų piligrimystės centre būtų Dievas, kad pasiruoštume gerai išgyventi Pasaulio jaunimo dienas, stiprų laiką mūsų, jaunų krikščionių gyvenime. To mes sieksime kasdiene malda – Rožiniu, Valandų liturgija, meditacija, padedami mus lydinčio kunigo“, – deklaravo kelionės pradžioje trijų jachtų įgulų nariai interneto portale, kuriame taip pat galima matyti jų ilgos kelionės etapus: 2018 rugpjūčio 31-ąją jie paliko Prancūziją, stabtelėję Ispanijoje, Portugalijoje, Maroke, Kanarų salose, Senegale, Žaliajame Kyšulyje, keliose Karibų salose, aplankę įvairias bendruomenes ir šventoves, sausio 12 dieną pagaliau pasiekė Panamos krantą.

Ne mažiau įspūdinga kelionė, kurią atliko lenkų laivas pavadinimu „Jaunimo dovana“. Tai ne jachta, o didžiulis modernus tristiebis burlaivis, kurio ilgis viršija 108 metrus, o įgulą ir keleivių skaičių gali sudaryti iki 196 asmenų. Paprastai šis laivas stovi Gdynės uoste ir priklauso laivybos mokyklai. Jo kelionė iš Gdynės į Panamą pavadinta „Nepriklausomybės reisu“, tokiu būdu paminint valstybingumo atgavimo šimtmetį. Savo kelionę burlaivis pradėjo dar anksčiau nei prancūzų įgulos, 2018 gegužės 20-ąją. Tačiau taip pat nuplaukė dar didesnį atstumą, mat Panamą pasiekė ne tiesiausiu keliu per Atlanto vandenyną, o iš kitos pusės. Po kelių sustojimų laivas apiplaukė Afrikos kontinentą, stabtelėjo Mauricijaus saloje, vėliau Indonezijos, Singapūro, Honkongo, Kinijos ir Japonijos uostuose, kirto Ramųjį vandenyną, prisišvartavo Kanadoje, pradėjo dar vieną ilgą kelionės etapą palei vakarinę žemyno pakrantę į pietus, kol po dar vieno sustojimo Meksikoje įplaukė į Panamos vandenis.

Po Pasaulio jaunimo dienų burlaivis kirs Panamos kanalą, kils į šiaurę palei rytinę JAV pakrantę, tada leisis per Atlanto vandenyną, kol vėl pasieks Europos krantus ir 2019 kovo pabaigoje vėl įplauks į Gdynės uostą. Per šią ilgiau nei dešimt mėnesių truksiančią kelionę burlaivis apiplauks visą pasaulį.

Laivą valdo beveik keturių dešimčių profesionalių jūreivių įgula, o likę yra jaunuoliai piligrimai. Kadangi norinčių plaukti buvo labai daug, jie nekeliauja viso atstumo vienu ypu, bet kelis kartus pasikeičia. Numatyta, kad iš viso burlaiviu keliaus per keturis šimtus jaunuolių. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode