Sprogimas

Vysk. R. Barronas Lietuvos jaunimui: Bažnyčia perteikia tai, kas geriausia Vakarų kultūroje

 

Vatikane vykstančiame Vyskupų sinode jaunimo tema Vilniaus vyskupas augziliaras Darius Trijonis pakalbino Los Andželo vyskupą augziliarą Robertą Barroną. Jis yra evangelizacinės komandos „Word on Fire“ įkūrėjas, laidų vedėjas, turintis daugybę sekėjų socialiniuose tinkluose.

Interviu įrašą, vysk. D. Trijonio paskelbtą feisbuko socialiniame tinkle, galite pamatyti čia. Klausimus pasiūlė ir vertimą parengė politikos mokslų studentus vienijančio Šv. Tomo Moro klubo nariai. 

Kokie yra pagrindiniai katalikų tradicijos elementai, kurie turėtų būti perduoti naujai Vakarų civilizacijos kartai?

Visų pirma norėčiau pasidžiaugti, galėdamas kreiptis į jus visus bei pasveikinti Tomo Moro draugijos darbą. Tai nuostabus dalykas. Aš manau, jog klausimo prielaida yra teisinga – Bažnyčia perteikia tai, kas geriausia Vakarų kultūroje. Visų pirma, sakyčiau, tai aštri transcendencijos pajauta. Šiandienos problema ta, kad gyvenimas užsisklendė ir sunyko. Sekuliarizmas viską suplokština. Bažnyčia primena apie tai, kas transcendentiška. Nuo to neatskiriamas ir asmens orumas. Tai biblinė idėja. Modernybė pasiėmė tai iš biblinės tradicijos – kiekvienas žmogus yra vertas begalinės pagarbos. Kai ją pamirštame, totalitarizmas visada seka iš paskos. Jūs tai gerai žinote. Taigi, Bažnyčia perduoda transcendencijos, asmens orumo supratimą. Tai yra svarbiausi dalykai.

Kaip Bažnyčia turėtų naudoti technologijas tam, kad padarytų religiją labiau vertinamą?

Aš tuo užsiimu ir tikiu jau ilgą laiką. Yra ir tamsioji, šešėlinė, technologijų pusė (kurią aš suprantu), bet taip pat manau, kad tai ir Dievo apvaizdos mums duotas įrankis skelbti Evangeliją žmonėms, kurie niekada neateitų į mūsų bažnyčias. Mane domina žmonės, kurie nėra susiję su Bažnyčia, kurie yra už jos ribų. Juos patraukti mes galime naudodami socialinius tinklus. Naudokite feisbuką, jutubą, Reddit, Pinterest ir visa kita. Padrąsinčiau visus jus, kuriems socialiniai tinklai įaugę į kraują (su jais jūs užaugote), naudoti juos Evangelijos skelbimo labui.

Ką patartumėte politikos mokslų studentams, svarstant jų pozicijos, požiūrio, veiklų universitete ar net visuomenėje klausimą?

Tomas Moras buvo labai giliai tikintis, bet taip pat aktyviai įsitraukęs į politiką. Sakyčiau, svarbus transcendencijos pajautimas. Yra kai kas daugiau už politines intrigas. Politika yra etikos dalis, o ši – dvasingumo dalis. Ir visa tai galiausiai prasminga Dievo šviesoje ir Jo didžiuosiuose tiksluose. Įtraukite moralinį aspektą į savo politinį darbą. Aiškiai, nedviprasmiškai. Tada tai bus daugiau negu tik politika, taps Dievo Apvaizdos dalimi. Esmė – suvokti transcendenciją be moralinio lengvabūdiškumo.

Kokias tris knygas ar straipsnius, jūsų nuomone, turėtų perskaityti kiekvienas katalikas studentas?

Geras klausimas. Man patinka klasika. Ypač politikos mokslų studentams patariu skaityti šv. Augustino „Išpažinimus“ ir „Dievo miestas“ – tam, kad pajustumėte transcendencijos pojūtį politikoje. Aš didis šv. Tomo Akviniečio entuziastas, tad patarčiau perskaityti pirmus 13 „Summa Theologica“ klausimų. Taip pat paminėčiau savo herojų G. K. Chestertoną ir jo „Ortodoksiją“ dėl jos nuostabios įžangos į krikščionybę. Turbūt šiuos tris: šv. Augustiną, šv. Tomą Akvinietį ir G. K. Chestertoną.

Keli pastarieji Roberto Barrono tekstai Bernardinai.lt:

„Lytiškumo tikslas yra kitam trokšti gero“
„Šeima – laisvės mokykla“
„Kaip diskutuoti apie religiją? Penkios rekomendacijos“
„Trys išsipildžiusios Pauliaus VI pranašystės“
„Ir užvirė danguje kova...“

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode