Parama dėkojame




Sprogimas

Vyskupai apie Korėjų viršūnių susitikimą: „Esame viena tauta, šeima“

Besiruošiant Pjongčange, Pietų Korėjoje, vasarį vyksiančioms žiemos olimpinėms žaidynėms, kalbama apie Korėjų viršūnių susitikimą. Susitikime – ir karo atskirtų šeimų klausimas. Pietų Korėjos vyskupai pažymi, kad „esame viena tauta, viena šeima ir tai kiekvieno dialogo pamatas. Tačiau reikia nuveikti daugiau, daryti viską kas įmanoma, kad Korėja vėl susivienytų“. Tedžono vyskupas Lazarus You Heung-sik labai džiaugiasi išgirdęs žinias apie viršūnių susitikimą, kur dalyvavo abiejų Korėjų delegacijos, vyksiančios į būsimas žaidynes. Tai vienas pirmųjų aukšto lygio dialogo susitikimų tarp Pietų ir Šiaurės atstovų. Pasak vyskupo, susitikimas praėjo labai gerai. Svarbu, kad abi šalys išreiškė norą dalyvauti žiemos olimpinėse žaidynėse, su delegacija, kur būtų ne tik atletai, be ir žurnalistai, aukšto lygio valdžios atstovai ir sportininkus dainomis bei šokiais palaikanti merginų grupė.


Susitikime neapsiribota vien olimpinėmis žaidynėmis – po ilgus metus trukusios įtampos, ima megztis dialogas, kurį labai skatino Korėjos vyskupai. Jie ypač ragina spręsti karo išskirtų šeimų klausimą.

Po 1953 m. Korėjoms pasidalijus, kai kurios šeimos buvo išskirtos. Ilgus metus nebuvo jokios galimybės dialogui ir šio klausimo sprendimui, o nuo 1988 m. imta rengti kasmetinius susitikimus. Iki šiol jų įvyko apie dvidešimt. Jų metu kai kurie išrinktieji galėjo Šiaurės Korėjos teritorijoje, pasienyje trumpam susitikti su savo artimaisiais.

Agentūra „Asianews“ praneša, kad apie 60 000 vis labiau senstančių žmonių nepraranda vilties prieš mirtį dar išvysti savo artimuosius. Paskutinį kartą toks susitikimas vyko 2015 m.

Vyskupas You atkreipė dėmesį, kad matomi teigiami atšilimo ženklai abiejų šalių santykiuose. Šiaurės Korėjos lyderis ne kartą pasakė, kad „esame viena tauta“, linkėdamas, kad olimpinės žaidynės būtų sėkmingos visai korėjiečių tautai. Vis tik esminį indėlį įnešė naujai išrinktasis Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-in, kuris nuo pat išrinkimo dienos galvoja apie olimpines žaidynes ir nuolat nuolankiai siekė dialogo su Šiaurės Korėja. 

Vyskupas You ragina nepavargti ieškoti sugyvenimo ir dvišalio susitaikymo būdų. „Tam reikia dialogo, derybų, susitikimų. Be viso šito nepriartėsime vieni prie kitų. Dar žengiame pirmuosius žingsnius‘, sako Tedžono vyskupas, - „sportas ir artėjančios olimpinės žaidynės nuveikė daugiau nei politikai pajėgė padaryti iki šiandien“. (Vatikano radijas) 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode