Parama dėkojame




Sprogimas

Kard. Tagle: Jėzus buvo kilęs iš Azijos

 

Kardinolas Luis Antonio Tagle, „Caritas Internationalis“ prezidentas, „tiltas“ tarp Romos ir Azijos bažnyčių, duodamas interviu italų laikraščiui „La Repubblica“,  juokdamasis sako – „Jėzus yra kilęs iš Azijos. Pirmą kartą tai supratau neeilinio Sinodo, vykusio 1998 metais, metu. Jonas Paulius II tuomet sakė Azijos vyskupams: „Prisiminkite, kad Jėzus Kristus gimė Azijoje ir iš Azijos šviesa pasklido po visą pasaulį“. Tada stojo didi, beveik nepatikli tyla. Pamiršome, kad ir Artimieji Rytai yra Rytai. Jėzus kilęs iš Rytų kultūros, jam būdingas rytietiškas gyvenimo būdas ir kalbėjimo maniera: pasakojimas vietoje abstrakcijų, žmonių bendravimas prie stalo, paprasti žodžiai perteikiant gilią prasmę“, - patikslina kard. Tagle.



Evangelijos mokymas turi graikiškos kultūros pėdsakų, tačiau ir daug tolimesnių. Pasak kardinolo Tagle, beveik visos pasaulio religijos gimė Rytuose. Šioje pasaulio dalyje vyrauja atmosfera, kuri skatina ieškoti gyvenimo prasmės. Paprasta ir gili patirtis, perauganti į tam tikrą filosofiją. Buda, žydai, pranašai, Mahometas, Jėzus - visi keliaunantys išminčiai, ieškantys atsakymų kūnu ir siela.

Jų kelias pritraukia ir persipina su kitomis kultūromis. Ir šiandien istorija kartojasi dvasingumo atžvilgiu: naujai atrandamas induizmas, budizmas, meditacija.

Arkivyskupas kalba apie krikščionybės santykį su induizmu iš politinės pusės ir budizmu iš teologinės pusės, apie jų religinį atvirumą, tačiau kai religijos politizuojamos, tada viena religija tampa aukštesnė už kitą. Tačiau juk ir krikščionybė kadaise ėmėsi ginklų ir buvo politizuota, kol Vatikano II Susirinkimas padrąsino megzti atvirus ryšius su kitais tikėjimais ir gydyti praeityje sukeltas žaizdas.

Paklaustas, ar tikrai į Filipinų Bažnyčią Vatikanas žvelgia kaip vieną esminių išteklių kalbantis su Kinija, arkivyskupas Tagle atsako, kad santykiai su Kinija įvairialypiai. Be oficialaus lygmens, yra kitų, kurie veiksmingesni. Pavyzdžiui, Manilos arkivyskupijoje rengiami formacijos kursai kunigams ir vienuolėms, atvykstantiems iš Kinijos. Taip gimsta asmeniniai ryšiai. Kinų tradicijoje žinoma ir šypsenos, maisto, svetingumo diplomatija, pasakoja kardinolas Tagle, kurio senelis buvo kinas.

Anot Manilos arkivyskupo, šiandienos pasaulyje pilna įvairaus tipo priklausomybių, ne tik narkotikų ir alkoholio, ir jos kyla iš nerimo rūpintis tik savo individualiu gėriu. Sienos, kurios gina „mane patį“, „mano šalį“, tampa mūsų kapu. Tad norėdami skelbti Prisikėlimą, turime išmokti pasakoti apie konkrečių žmonių istorijas, kad atvertume tų, kurie pasistatė savigynos kapus, širdis, kad juos prižadintume, - mano kardinolas.

Paklaustas, kodėl savo knygose nė karto nepacitavo žodžio „demokratija“, kardinolas Tagle sako: „Azijoje demokratija yra pokolonijinis paveldas. Žinome, kad tai palaiminimas žmonijai, tačiau trūksta kultūrinio elemento. Primesta demokratija sukelia tam tikrą šizofrenijos formą: kai įstatymas mane remia, jo laikausi, kai mane remia nerašytas įstatymas, laikausi pastarojo. Tad kiekviena kultūra turi rasti savo demokratijos versiją. Be šito lieka tik kontraktas, užrašytas dokumentuose ir popieriuose“. (Vatikano radijas)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode