Sprogimas

Kiekvienas iš mūsų gali klysti...

 

Rugpjūčio 24 d. sausakimšoje Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos salėje Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas pristatė savo knygą „Žmogaus ir Dievo metai“.

Renginio dalyviai netilpo salėje, tačiau žmonės galėjo svečio klausytis ir būdami koridoriuje.

 

XXI amžiaus kunigo kreipimasis

A. Toliatas baigė Vilniaus kunigų seminariją, studijavo Prancūzijoje. 2007 m. buvo įšventintas į kunigus. Po studijų Italijoje 2012 m. gavo dvasinės teologijos licenciato laipsnį ir buvo paskirtas vikaru Šv. Rapolo bažnyčioje. Nuo 2013 m. eina vyriausiojo Lietuvos policijos kapeliono pareigas.

Leidyklos „Tyto alba“ išleistoje knygoje – ne tik kunigo A.Toliato pamokslai, pagrįsti asmeniniais išgyvenimais, išsakyti per pastaruosius kelerius metus. Tai tarytum visos bendruomenės išgyvenimas. Remdamasis Šventuoju Raštu ir interpretuodamas jo fragmentus, autorius kalba apie dvasines ir dorovines žmogaus vertybes, atskleidžia pozityvų požiūrį į žmogaus ir Dievo santykį, dėsto tikėjimo tiesas. „Žmogaus ir Dievo metai“ – ne vien pamokslų, bet ir mano sielos knyga“, – sako kun. A. Toliatas. O šviesaus atminimo VDU profesorius Leonidas Donskis knygos pratarmėje rašo: „Kunigo Algirdo Toliato pamokslai, man regis, yra XXI amžiaus kunigo kreipimasis į visus – tikinčiuosius, netikinčiuosius ir ieškančiuosius. Kai kurie jo žodžiai man atrodo tokie įtikinantys, kad pagaunu save galvojantį, jog turbūt pats mėginčiau savo ar draugo tikėjimą pažadinti panašiu kreipimusi ir jam artima tiesosakos forma.“

 

Susitikimas – šiltas

„Tam tikriems dalykams atsirasti lemta, jei jiems nesutrukdai“, – susitikimo metu kalbėjo autorius apie knygos atsiradimą. Kai prieš metus leidyklos „Tyto alba“ redaktorius pasiūlė kunigui A. Toliatui išleisti knygą, jam tai buvo netikėta. Įsibėgėjus knygos leidimo darbams, jos autorius tuo metu kreipėsi į šviesios atminties profesorių L. Donskį, prašydamas nors keleto jo minčių knygai. L. Donskis, perskaitęs knygą, parašė visą pratarmę, ją taip užbaigdamas: „Ką gi, tokios knygos kaip ši padeda apmąstyti kalbą ir buvimą, ieškojimą ir atradimą. Iš visos širdies linkiu šiai knygai ir jos autoriui jautrių ir atsiliepiančių skaitytojų.“


    Susirinkusi pilnutėlė bibliotekos salė buvo pavyzdys to, kad L.Donskio palinkėjimas išsipildė ir knyga surado savo klausytoją. Susitikimas buvo šiltas, nuoširdus ir atviras.  Visgi pagrindinis ir svarbiausias susitikimo akcentas buvo dvasingumas, kuris turi būti matomas ir apčiuopiamas bei nuolatos tobulinamas.  Apie tai kalbėdamas A. Toliatas citavo M. de Servanteso romano pagrindinio herojaus Don Kichoto žodžius: „Nežiūrėkite į tokį žmogų, koks jis yra, o į tokį, koks jis turėtų būti.“ Kiekvienas iš mūsų gali klysti, bet taip pat kiekvienas turi teisę taisytis. Tik nuo mūsų priklauso, ar suklydęs žmogus turės galimybę atsitiesti. Pasirodo, tai galima padaryti tiesiog kažkiek pakeitus savo požiūrį.
    Kun. A. Toliatas pažadėjo į Mažeikius atvykti ir su savo antrąja knyga, kuri jau gimsta ir turėtų neužilgo pasirodyti. 

 

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode