Parama dėkojame




Sprogimas

Piligriminė kelionė į Varnius

 

     Rugpjūčio 19 d. rytą penkiolika Židikų ir Ukrinų aktyviausių parapijiečių iškeliavome į Žemaitijos vyskupystės įsteigimo 600 m. jubiliejų Varniuose.

     Renave aplankėme Šv. Izidoriaus bažnyčią, pasidžiaugėme naujai statoma šventoriaus tvora. Sedos lankytinas vietas pristatė istorikas Povilas Šverebas, pasakodamas apie Sedą ir Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią. Mūro kryžius Dariaus ir Girėno gatvėje pastatytas 1905 m. Lietuvių spaudos atgavimo metinėms pažymėti – nuo maro, bado ir karo. Sužinojome, kad tikroji Žemaitijos sostinė – Raseiniai. Iš širdies padėkojome žingeidžiajam istorikui ir – į kelią.

Aplankėme Panų kalną, kur, anot senų pasakojimų, XVII a. Švedų karo metu užpuolikai palaidoję 2000 merginų ir jaunų moterų, todėl ir kalnas taip pavadintas. Nuo pagrindinio kelio ėjome pėsti, kalbėdami rožinį, grįžome giedodami Švč. Mergelės Marijos litaniją.

Telšiuose pasimeldėme prie vysk. Antano Vaičiaus kapo, aplankėme katedrą, kriptą, kur palaidotas vysk. Vincentas Borisevičius, melsdami jo paskelbimo šventuoju. Telšių Mažąją bažnytėlę su didele meile pristatė prelatas Juozas Šiurys. Džiaugiamės jo triūsu ir nesibaigiančiais darbais Dievui ir žmonių gerovei.

Tada vėl į kelią!

Aplankėme Rainius. Kun. Renatas Liuberskis pristatė Rainių koplyčią, papasakojo apie 1941 m. Rainius ištikusią tragediją. Koplyčios rūsyje apžiūrėjome įrengtą ekspoziciją.

Varniai piligrimų laukė pasipuošę ir susikaupę. Senosios katedros šventoriuje aplankėme kruopščiai įrengtą Lurdą. Varnių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčia šventiškai papuošta. Žavingas žvakių šviestuvas vis kreipė žvilgsnį aukštyn. Jubiliejaus proga pasveikinome buvusį Židikų parapijos kleboną, Varnių parapijos kunigą emeritą Joną Petrauskį. Šv. Mišias aukojo abu mūsų vyskupai Jonas Boruta SJ ir Kęstutis Kėvalas su būriu kunigų. Dėkojome Dievui už vadovavimą nueitame kelyje ir meldėme nepaliaujamos globos ateityje.

Grįžome džiugūs, kad galėjome tokį iškilmingą Jubiliejų švęsti dvasingai. Už patirtas malones dėkojame Dievui, už suorganizuotą piligriminę kelionę – Židikų parapijos klebonui Antanui Šimkui.

Jurgita PAULAUSKAITĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode