Parama dėkojame




Sprogimas

Šv. Adalberto-Vaitiekaus relikvijos Kaune

Gegužės 21 d. Kauną pasieks Šv. Adalberto riterių ordino rūpesčiu iš Gniezno miesto parvežtos šv. Adalberto-Vaitiekaus relikvijos.

Ordino riteriai jas perduos saugoti broliams pranciškonams, įsikūrusiems šalia Kauno pilies esančioje Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje.

Šv. Adalbertas gimė 956 m. Bohemijos didiko šeimoje. Mokslus baigė Magdeburge ir buvo paskirtas Prahos vyskupu. Nerami misionieriška širdis vertė nešti Dievo žodį apie jį dar negirdėjusiems kraštams. Jis buvo pirmasis misionierius, pasiekęs baltų gyvenamuosius kraštus. Dviejų bičiulių lydimas, jis pamokslavo Prūsijos ir Lietuvos pasienyje, kur 997 m. balandžio 23 d. netoli Žuvininkų (dabartinė Kaliningrado sritis) buvo vietinių žiauriai nužudytas.

Šv. Adalberto ordino riteriai jau 2012 m. lankydamiesi Gniezno mieste, kur ilsisi šv. Adalberto palaikai, kilo mintis perduoti dalį jo relikvijų Lietuvai, kur dar gyvas būdamas taip troško atvykti šv. Adalbertas. Prireikė net penkerių metų kruopštaus darbo ir planavimo, kad ši idėja taptų realybe.

Šv. Jurgio bažnyčia relikvijoms saugoti buvo pasirinkta neatsitiktinai. Ji įsikūrusi Nemuno ir Neries santakoje, kuri senaisiais laikais, kai būdavo keliaujama laivais, buvo savotiški vartai į Kauno miestą. Čia buvo įsikūręs uostas, čia puikuojasi Kauno pilis, iš čia buvo keliaujama į tuometinę sostinę Kernavę, vėliau – į Vilnių.

Kitapus Nemuno buvo jau ne Lietuvos žemės. Tad ši upių santaka būtų buvusi neišvengiama šv. Adalberto sustojimo vieta, jei jam būtų pavykę pasiekti mūsų kraštus.

Puoselėjant senovines tradicijas, šv. Adalberto relikvijos į Kauną bus atplukdytos laivu ir iškilmingai atlydėtos į Rotušės aikštę. Rotušės aikštėje Šv. Adalberto ordino riteriai ir Gniezno katedros klebonas kanauninkas relikvijas iškilmingai įteiks broliams pranciškonams. Iš aikštės iškilminga procesija pajudės į Šv. Jurgio bažnyčią, kur bus švenčiamos šv. Mišios. Relikvija bus saugoma Švenčiausiosios Trejybės altoriuje, prisimenant, kad šv. Adalbertas buvo pirmasis, atnešęs žinią apie Švč. Trejybę mūsų kraštams.

Visus, norinčius dalyvauti šioje šventėje, kviečiame rinktis gegužės 21 d. 11 val. į krantinę prie Vytauto bažnyčios. 

Programa:

11.00 val. – Relikvijų pasitikimas krantinėje prie Vytauto bažnyčios

11.15 val. – Relikvijų perdavimas broliams pranciškonams Rotušėje

11.30 val. – Šv. Mišios. 

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode