Sprogimas

Į Romą grįžta „Žemės kaimelis“, kurio centre – dialogas

Balandžio 21-25 dienomis į Romą grįžta „Žemės kaimelis“: penkios dienos skirtos planetos saugojimui. Šių metų pagrindinė kaimelio tema – tarpkultūrinis dialogas. Renginį organizuoja Fokoliarų judėjimas kartu su asociacija „Žemės diena“, bendradarbiaudami su Italijos Aplinkos ministerija. Programoje numatyta dešimtys apvalaus stalo diskusijų apie ekonomiką, švietimą, mokslą, sveikatą, sportą, tarpreliginius santykius, liudijimai, koncertas už žemę.

Vienas rengėjų - Donato Falmi, Fokoliarų judėjimo atstovas, pasakoja, kad šis jau antrą kartą vykstantis renginys skirtas padėti žmonėms atrasti pozityvų santykį su juos supančia aplinka, ypač siekiama patvirtinti taikos svarbą: taika - kaip geriausias būdas gerbti mūsų žemę.

Iniciatyva apims daug renginių, tačiau jos šerdis – dialogas, kuris, pasak Falmi, perkeičia konfliktus į galimybes. Jei į konfliktus žvelgiame realiai, pasitelkę drąsą, rasime sprendimus, konfliktas spręstinas dialogo, įsiklausymo būdu, vertinant pozityvius dalykus, kuriuos turi kitas. Donato Falmi pasakoja, kad pernai popiežius, apsilankęs pirmą kartą surengtame kaimelyje, pakvietė „perkeisti dykumas į miškus“.  Kaip į tai atsiliepė rengėjai per praėjusius metus? Įvairiomis iniciatyvomis padėdami stokojantiems,  kovodami prieš azartinius lošimus ir t.t.; bandydami suteikti žodžiui „taika“ tikrą turinį, nes taika yra ne tik troškimas, siekiamybė, tačiau ji turi būti kasdienio socialinio gyvenimo dalis.

Balandžio 22 dieną pasaulyje minima tarptautinė Žemės diena. Italijos „Žemės dienos“ asociacijos pirmininkas Pierluigi Sassi komentuoja, kaip Žemės diena siejasi su dialogu tarp kultūrų.

Pasak jo, šiandien kaip niekad aktualus  santykis tarp aplinkosauginių klausimų ir su jais susijusių sunkumų - klimato kaitos ar mitybos problemos, su kuriomis susiduria daug gyventojų, besiplečiantis ekologinių pabėgėlių reiškinys. Visa tai įsilieja į tarpkultūrinio ir tarpreliginio dialogo kontekstą, dažnai irgi dramatišką. Dialoge matome viltį atkurti integralią ekologiją, kuriai ryžtingai kviečia popiežius Pranciškus, mano Italijos „Žemės dienos“ asociacijos pirmininkas.

„Žemės kaimelyje“, vyksiančiame viename žymiausių Romos parkų, Borgezių viloje, dalyvaus daugiau nei 150 organizacijų, tad šiemet kaimelis „sprogsta“ nuo dalyvių, - apibendrina Italijos „Žemės dienos“ asociacijos pirmininkas, pridurdamas, kad jo manymu tikrai išaugo tas miškas, kurį išauginti pernai kvietė popiežius. (Vatikano radijas)

Nuotrauka: Žemės dienos minėjimas - AP

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode