Parama dėkojame




Sprogimas

Kaip nustatoma Velykų data?

Ir kodėl Ortodoksai Velykas švenčia vėliau?

Velykų sekmadienis yra didžiausia krikščionių liturginė šventė. Per ilgą 2000 metų istoriją jos data labai keitėsi ir jos nustatymą lydėjo aibė kontroversijų.

Nuo pat Bažnyčios aušros Jėzaus Kristaus prisikėlimo šventė buvo susijusi su žydų Velykų data. Kadangi Jėzaus kančios ir prisikėlimo įvykiai vyko žydų šventės kontekste, krikščionys visada jautė, kad šitaip jiems derėtų švęsti prisikėlimą, o ne nustatant fiksuotą datą.

Tačiau ištisus šimtmečius krikščionys nesutarė kaip apskaičiuoti žydų Velykų datą bei krikščionių Prisikėlimo šventės laiką. Tai reiškia, kad Velykos (nors dažniausiai švenčiamos sekmadienį) kasmet išpuola vis kitu metu ir įvairios krikščionių Bažnyčios jas švenčia skirtingu metu.

Popiežius Pranciškus, o taip pat ir kiti krikščioniškų bendruomenių vadovai, ragina suvienodinti Velykų šventimo datą ir yra išsakęs atvirumą keisti šventimo datą vardan vienybės.

Iš esmės galėtume išskirti tris pagrindinius argumentus dėl Velykų šventimo datos nustatymo.

14-oji Nisano diena

Anot Euzebijaus, dalis ankstyvosios krikščionių bendruomenės manė, kad „14-oji mėnesio dieną, kai žydams įsakyta aukoti ėriukus, visada privalu švęsti kaip gyvybę teikiančią paschą... Pasninkas turi baigtis tą dieną, kad ir kokia savaitės diena tai būtų.“

Mūsų laikais Jehovos liudytojai, nors ir nešvenčiantys Jėzaus prisikėlimo, turi panašią Jėzaus aukos ant kryžiaus šventimo datą, laikydamiesi kasmetinio „Kristaus mirties atminimo“: Nisano mėnesio 14 dieną, kad ir kuri savaitės diena tai būtų.

Ankstyvojoje Bažnyčioje Velykų šventimas šiokiadienį gana greitai buvo atmestas, nes dauguma krikščionių manė, jog Velykas privalu švęsti tą dieną, kuri visada asocijavosi su Jėzaus prisikėlimu: tai yra, sekmadienį.

Vakarų krikščionybė

Pagal Nikėjos susirinkimo 325 m. priimtas normas, kurias vėliau perėmė Vakarų krikščionybė Vitbio sinode, Velykų sekmadienis kasmet iškrenta pirmąjį sekmadienį po pirmosios pilnaties, einančios po žiemos lygiadienio. Pavyzdžiui, šiais metais žiemos lygiadienis buvo kovo 20 d., o pirmoji mėnulio pilnatis po jo – balandžio 11-ąją. Iškart po jos einantis sekmadienis – balandžio 16 d. Tad šiais metais Kristaus prisikėlimo šventę švenčiame būtent šią dieną.

Toks apskaičiavimas, kurio laikosi Romos Katalikų Bažnyčia ir dauguma Protestantų bendruomenių, nėra susijęs su Velykų datos nustatymu pagal žydų kalendorių. Žydų Velykų datos nustatymą reguliuoja keletas skirtingų taiskyklų. Krikščionys nusprendė atsiriboti nuo jų ir laikytis savų skaičiavimų.

Ortodoksų skaičiavimas

Pagrindinė priežastis, kodėl Ortodoksai Velykų datą nustato kitaip nei likęs krikščionių pasaulis, yra ta, kad apskaičiuodama šventės datą ši Bažnyčia vis dar laikosi Julijaus kalendoriaus. Likusi krikščionijos dalis naudojasi reformuotu Grigaliaus kalendoriumi. Kalendoriai skiriasi beveik dviem savaitėm: Julijaus kalendorius nuo grigališkojo atsilieka 13 dienų.

Ortodoksų Bažnyčia laikosi ankstesnio reikalvaimo, pagl kurį Pascha (toks yra žydiškas Perėjimo per Raudonąją jūrą šventės pavadinimas) privalo būti švenčiama po žydų Velykų. Taip siekiama išsaugoti biblinę Kristaus kančios istorijos įvykių seką. Visa kita krikščionijos dalis šio reikalavimo nepaiso, o tai reiškia, kad Vakaruose Velykos švenčiamos arba prieš, arba po žydų šventės.

Nutinka ir taip, kad abi datos sutampa. Taip atsitinka tada, kai Mėnulio pilnatis po žiemos lygiadienio yra tokia vėlyva, kad ji iškrenta po kovo 21 d. tiek pagal Julijaus kalendorių, tiek ir pagal Grigaliaus. Tikriausiai pamename, jog taip nutiko 2010, 2011, 2014 m. , taip yra ir 2017 m. Kitas toks atvejis bus ne anksčiau nei 2034-ieji.

Po susitikimo su visuotiniu patriarchu Baltramiejumi I 2014-siais, popiežius Pranciškus žurnalistams sakė, jog visuotiniame ortodoksų susirinkime būtų galima apsvarstyti ir Velykų datos klausimą. Popiežius pabrėžė, jog „tikrai juokinga klausti 'Kada tavo Kristus prisikėlė? Manasis – praėjusią savaitę'. Taip, Velykų data yra vienybės ženklas,“ – sakė jis.

Nuo to karto, susitikdamas su Ortodoksų Bažnyčia, popiežius Pranciškus dar ne kartą pakartojo savo troškimą suvienodinti Velykų šventimo datą, kad krikščionių liudijimas pasauliui būtų stipresnis.

Šiais metais, Apvaizdos lėmimu, šventimo dienos sutampa ir visame pasaulyje Kristaus prisikėlimas bus švenčiamas balandžio 16 d.

Pagal Alethea.org

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode