Parama dėkojame




Sprogimas

#Krakow2Panama: dėmesys vargšams

Prasidėjo atbulinis skaičiavimas iki PJD Panamoje, 2019 metų sausio 27 d. (su papildomais renginiais sausio 22-27 dd.). Tarptautinio katalikiško jaunimo sąskrydžio simbolius Romoje, Verbų sekmadienį, jaunimui iš Centrinės Amerikos perdavė paskutinės tarptautinės PJD šeimininkai, Krokuvos Bažnyčios jaunimas su ganytojais.

Panamos Bažnyčios ir valstybės atstovai patikino Vatikane balandžio 5-9 dienomis surengtame jaunimo atstovų pasitarime, jog darys viską, kad PJD Panamoje būtų pasisekęs renginys. Panamos vyriausybei pasitarime atstovavo Koordinacinio komiteto vadovė Marine Calvino ir Panamos turizmo ministras Gustavo Him. Tuo metu Panamos Vyskupų konferencijos atstovai kvietė būsimus PJD dalyvius ir organizatorius atkreipti dėmesį į būsimos tarptautinės PJD aplinkybes:

„Negalime užmiršti marginalizuotų ir atstumtų žmonių; to trokšta popiežius“, pasakė pasitarime, kurį surengė Popiežiškoji dikasterija pasauliečiams, šeimai ir gyvybei, Panamos arkivyskupas Jose Domingo Ulloa Mendieta. Panamos kardinolas, David vyskupas Jose Luis Lacunza, kuris irgi dalyvavo pasitarime, ragino „skirti dėmesį vargšams ir skriaudžiamiems“.

Abu ganytojai pasakojo apie Centrinės Amerikos regiono jaunimo sunkumus, ypač pirmųjų gyventojų čiabuvių gyvenamuose regionuose, kur daugelis skursta.

Maždaug ketvirtį Centrinės Amerikos ir Karibų regiono gyventojų, kurių yra apie 163 milijonai, sudaro jaunimas. Iš jų apie trys ketvirčiai, arba 30 milijonų jaunų žmonių, nesimoko, nedirba ir negauna pašalpų: būtent jiems skirtas Dievo gailestingumas, tvirtina Panamos arkivyskupas Ulloa.

Panama yra palyginti maža šalis, gyventojų skaičius nesiekia keturių milijonų. Tačiau jos Bažnyčia viso Amerikos žemyno mastu pirmauja: Panamoje 1513 rugsėjo 9 dieną buvo įkurta pirmoji kontinento žemės vyskupija, dedikuota Dievo Motinai: „Santa Maria Antigua“.

PJD pastoraciniai prioritetai bus iškelti Švenčiausiosios Mergelės Marijos, kaip pirmosios evangelizuotojos, nuolat dalyvaujančios Bažnyčios pastoracinėje veikloje ir liaudies pamaldume vaidmenį, padrąsinti Bažnyčią būti apkabinančia ir priimančia visus, įskaitant tuos, kurie gyvena egzistenciniuose ir geografiniuose paribiuose ir priminti jaunimui iš viso pasaulio arti esančio ir gailestingo Jėzaus kvietimą.

„Norime, kad kiti matytų Panamos Bažnyčią kaip džiugią ir gyvastingą, kurioje kultūros ir etninius skirtumus suvienija gyvas tikėjimas, tarpreliginis ir ekumeninis dialogas, paremtas pagarba vieni kitiems“, pasakė pasitarimo dalyviams Panamos arkivyskupas Ulloa.

Vienas pagrindinių iššūkių Panamos PJD rengėjams bus nakvynės užtikrinimas jaunimui vienos savaitės trukmės renginyje. Panama, bendradarbiaudama su Hondūro ir Salvadoro Bažnyčiomis, įsipareigojo parūpinti 200 000 nakvynių piligrimams šeimose. Vizų, kelionių ir registravimosi tvarka bus ta pati kaip PJD Krokuvoje, patikino pagrindinis renginio organizatorius – Popiežiškoji dikasterija pasauliečiams, šeimai ir gyvybei. (Vatikano radijas)

Nuotrauka: #Krakow2Panama - AFP

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode