Sprogimas

Anglikonų mišparai Šv. Petro bazilikoje

Pirmadienį po pietų Šv. Petro bazilikoje vyko anglikonų mišparai, kuriems vadovavo Kenterberio arkivyskupo atstovas Romoje ir Romos anglikonų centro vadovas arkivyskupas David Moxon. Homiliją sakė Šventojo Sosto kulto ir sakramentų kongregacijos sekretorius anglas arkivyskupas Arthur Roche. Mišparų metu giedojo vienos iš Oksfordo kolegijų choras.

Šiuo precedento dar neturėjusiu ekumeniniu įvykiu pratęsiami Romos anglikonų centro įkūrimo penkiasdešimtųjų metinių minėjimai. Jau pernai spalio pradžioje šia proga ekumeniniai mišparai buvo surengti Romos šv. Grigaliaus Didžiojo bažnyčioje. Tąkart jiems vadovavo popiežius Pranciškus ir Anglikonų Bažnyčios primas, Kenterberio arkivyskupas Justin Welby.

Naujiems katalikų ir anglikonų ekumeniniams santykiams davė pradžią Kenterberio arkivyskupo Michaelo Ramsey ir popiežiaus Pauliaus VI susitikimas 1966 m. Netrukus po susitikimo buvo įsteigta Anglikonų ir Romos Katalikų vienybės ir misijos komisija, o taip pat įkurtas Anglikonų centras Romoje.

Šių sukakčių proga popiežiaus Pranciškaus ir Kenterberio arkivyskupo Justino Welby vadovauti ekumeniniai mišparai vyko Šv. Grigaliaus bažnyčioje, iš kurios šeštajame amžiuje į Angliją išvyko benediktinų vienuolis Augustinas su būriu brolių vienuolių benediktinų. Jie Anglijoje įkūrė Kenterberio abatiją, o Augustinas tapo jos abatu ir pirmuoju Kenterberio vyskupu, davusiu pradžią Anglijos primų įpėdinystės linijai.

Šio pirmadienio mišparais Šv. Petro bazilikoje buvo pažymėta Augustiną į Angliją pasiuntusio popiežiaus Grigaliaus Didžiojo liturginė šventė, kurią anglikonai mini kovo 12-ąją. Anglikonų tradicijoje popiežius Grigalius Didysis vadinamas Apostolus Anglorum – anglų apaštalu. (Vatikano radijas)

Nuotrauka: Popiežius Pranciškus ir arkivysk. David Moxon 2017 m. sausio 25 d. - REUTERS

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode