Sprogimas

Vyskupai nepritars mirties bausmės sugrąžinimui Filipinuose

Filipinų Bažnyčioje „gedulas“ dėl Atstovų rūmų sprendimo sugrąžinti mirties bausmę, praneša italų katalikiška žinių agentūra SIR. Įstatymo projektas, priimtas antradienį, dar bus svarstomas Senate. Mirties bausmės atgaivinimo siekia dabartinį Filipinų prezidentą Rodrigo Duterte remiančios politinės jėgos. Jos sudaro daugumą dvidešimt keturių vietų Senate. Pasak vyskupų konferencijos pirmininko, katalikų ganytojai nusivylę, nes Filipinų parlamentas šiuo sprendimu „davė valstybei leidimą žudyti“.

Arkivyskupas Socrates Villegas nemano, kad viskas pralaimėta ir kad dabar vyskupams beliko tylėti. Kaip tik priešingai – Filipinų katalikų vyskupai paragino šalies katalikus „mobilizuotis, kad paskleistų priešiškumo mirties bausmei dvasią“, rašo SIR.

„Beveik įpusėjo Gavėnios laikotarpis, ruošiamės švęsti mirtį nugalėjusios gyvybės pergalę; Deputatų rūmų apsisprendimas už mirtį nuliūdino, tačiau mūsų tikėjimas garantuoja, kad pergalė priklauso gyvybei!“, pareiškė Filipinų vyskupų konferencijos pirmininkas.

Episkopato kalėjimų sielovados sekretorius Rodolfo Diamante priekaištavo, kad „parlamentarai įstatymą priėmė gindami savo interesus, o ne bendrąjį gėrį“, taip darydami „ jie paaukojo savo sąžinę ir principus“.

Pasak sostinės Manilos arkivyskupo, kard. Tagle, „Gyvybė – tai Dievo dovana. Kiekvienas žmogus sukurtas pagal Dievo atvaizdą ir panašumą; kiekvienas asmuo yra Jėzaus Kristaus išganytas. Todėl Dievo, gyvybės davėjo akivaizdoje, esame nuolankūs: negalime elgtis tarsi būtume dievai“. Kardinolas pridūrė, kad dėl šios priežasties gyvybės etika ir gyvybės kultūra yra nesuderinami su abortu, eutanazija, prekyba žmonėmis, nekaltų ir silpnų žmonių luošinimu ir engimu“.

Manilos vyskupas augziliaras atkreipė dėmesį, kad deputatai per antrojo skaitymo procedūras balsavo anonimiškai, vietoj vardinio balsavimo. „Jie pabijojo, nenorėjo vardinės procedūros“, pareiškė Azijos naujienų portalui „Asianews“ Filipinų sostinės augziliaras vyskupas Broderick S. Pabillo.

Pasak Lipos arkivyskupo emerito Romono Arguelleso, ironiška, jog didžiausios katalikiškos Pietryčių Azijos šalies parlamentas „diskusiją dėl mirties bausmės projekto pradėjo Pelenų Trečiadienį. Pelenų Trečiadienis yra pirmoji diena laikotarpio, kai pradedamas atsivertimas iš blogio. Įstatymdaviai nutarė eiti prieš Dievo Žodį. Kalbėdami tautos vardu jie rinkosi mirtį“, pareikė arkivyskupas emeritas.

Mirties bausmė Filipinuose, įsigaliojusi 1946 metais, buvo vykdoma iki pat Ferdinando Marcoso autoritarinio režimo pabaigos, buvo įšaldyta 1987 metais Corazon Aquino prezidentavimo metais, vėl įvesta prezidento Ramoso valdžios 1999 metais kaip priemonė prieš itin žiaurius nusikaltimus, dar kartą įšaldyta ir galop panaikinta 2006 metais prezidentės Gloria M. Arroyo dekretu. Nuo tada Filipinų valdžia nuosekliai rėmė mirties bausmės panaikinimo kampaniją tarptautiniu mastu, pasiekė, kad užsienyje mirtimi nuteistiems Filipinų piliečiams bausmė būtų pakeista. (Vatikano radijas)

Nuotrauka: Kard. Luis Antonio Tagle - AFP

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode