Parama dėkojame




Sprogimas

Euro monetos be popiežiaus atvaizdo. Taip nusprendė pats Pranciškus

Kovo 1-ąją sukanka 15 metų nuo pirmųjų Vatikano euro monetų pasirodymo. Nors Vatikanas nepriklauso Europos Sąjungai, monetos kalamos remiantis 1929 m. susitarimu su Italija, pagal kurį Vatikano valstybės piniginis vienetas yra tas pats kaip Italijoje. Vėliau Vatikano eurų emisija buvo apibrėžta atskira sutartimi, pasirašyta su Centriniu Europos banku.

Nors Vatikano euro monetos teoriškai nesiskiria nuo bet kurios kitos šalies su įvairia nacionaline atributika kalamų euro monetų, tačiau praktiškai popiežiaus atvaizdas nacionalinėje monetų pusėje ir nedideli kalamų monetų tiražai jas buvo pavertę kolekcine retenybe. Dėl to numizmatai gerokai sunerimo, kai prieš keletą savaičių buvo pranešta, kad 2017 m. emisijos Vatikano monetos bus ne popiežiaus atvaizdo, kurį pakeis jo herbas.

Vatikano radijui duotame interviu komentuodamas šias naujoves Vatikano filatelijos ir numizmatikos biuro direktorius Mauro Olivieri sakė, kad popiežiaus atvaizdo nebus ant monetų dėl to, kad tokia yra paties popiežiaus Pranciškaus valia. Pasak direktoriaus, tokio sprendimo buvo galima tikėtis, nes jau prieš kurį laiką popiežius nurodė, kad jo atvaizdo nebūtų ir ant Vatikano kalamų proginių medalių.

Monetų kolekcininkai iš tiesų nelabai palankiai priėmė šią naujieną, tačiau antra vertus tai nėra visiškai neregėtas dalykas. Popiežius Paulius VI savo laiku irgi buvo nurodęs, kad jo atvaizdo nebūtų ant Vatikano kalamų monetų, tuo metu dar ne eurų, bet Italijos lirų.

Mauro Olivieri sutiko, kad anksčiau būta tam tikrų spekuliacijų. Kai pasirodydavo naujos laidos monetos susidarydavo ilgos norinčiųjų įsigyti eilės. Šios problemos išspręstos. Antra vertus, Vatikano moneta visada bus tam tikra retenybė. O popiežiaus herbas galbūt net geriau už atvaizdą yra pontifikato ženklas.

2017 m. Vatikano eurų laida su popiežiaus Pranciškaus herbu turėtų pasirodyti jau šiomis dienomis. (Vatikano radijas)

Vatikano eurai - RV

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode