Parama dėkojame




Sprogimas

Piktžodžiavimo įstatymo Pakistane auka paprašė prieglobsčio Italijoje

Dar viena istorija iliustruoja kokį sprogstamą kokteilį sudaro Pakistano norma prieš piktžodžiavimą ir musulmoniškas ekstremizmas. Italijos spaudoje pasirodė keli straipsniai apie šioje šalyje prieglobsčio paprašiusią jauną, 28 metų moterį, Noreen Yousaf, krikščionę.

Viskas prasidėjo prieš pusmetį, birželio mėnesį, kai rytinėje šalies dalyje, visai netoli Indijos esančiame Jhelumo mieste vienas krikščionis susituokė su iš islamo į krikščionybę atsivertusia mergina. Kai fundamentalistinių pažiūrų musulmonai apie tai sužinojo, juos tai įsiutino dvigubai. Viena, jei labiau toleruojama musulmono ir krikščionės santuoka, tai krikščionio ir musulmonės santuoka smerkiama. Antra, pats merginos atsivertimas į krikščionybę jiems buvo visiškai netoleruotinas. Sukurpus kaltinimus 2016 metų liepos 10-ąją dieną į krikščionių kvartalą naktį atėjo policija, kuri ieškojo tiek jaunavedžių, tiek pastoriaus, per kurio pamokslavimą mergina atsivertė, bet jie pasislėpė. Policininkus lydėjo grupė musulmonų, keli krikščionys susistumdymuose buvo sumušti. Musulmonai aiškino, kad jie dabar atvers visas krikščiones merginas, priversdami jas ištekėti už musulmonų.

Ta proga jų dėmesys nukrypo ir į Noreen Yousaf, kuri buvo prisidėjusi prie vienos knygos, kritikavusios Pakistano baudžiamojo kodekso 295 straipsnį, taip vadinamąjį „piktžodžiavimo įstatymą“, sudarantį plačias galimybes savavališkai ir melagingai apkaltinti asmenis piktžodžiavus prieš Koraną ar pranašą Mahometą. Net jei teisėjai išteisina apkaltintąjį, jiems gresia reali grėsmė mirti nuo ekstremistų rankos, kuriems pats apkaltinimo faktas jau yra ir mirties nuosprendis. „Tavo duktė yra piktžodžiautoja, nes įžeidė pranašą parašydama knygą apie įstatymą dėl piktžodžiavimo, todėl turi būti nužudyta“. Tokią žinutę, pasakoja jauna moteris, gavo jos tėvas, tuoj pat ją išsiuntęs pas seserį, gyvenančią už dviejų šimtų kilometrų. Netrukus po to Noreen Yousaf atvyko į Italiją, kurioje turi giminių, ir čia paprašė politinio prieglobsčio, nes nebegali sugrįžti į šalį: policija ją suimtų dėl pateikto kaltinimo, o po to, nepriklausomai nuo teismo sprendimo, jai grėstų tikras pavojus. „Pakistanas yra fundamentalizmo ir ekstremizmo auka“, karčiai konstatuoja ji. (Vatikano radijas)

Fundamentalistai reikalauja Asia Bibi, piktžodiavimu apkaltintos krikščionės mirties - EPA

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode