Parama dėkojame




Ekumeninės savaitės tema: „Kristaus meilė valdo mus"

Ieškoti vienybės – pareiga per visus metus

Tradicinis laikotarpis Maldos už krikščionių vienybę savaitei švęsti Šiaurės pusrutulyje yra sausio 18–25 d. Šią datą 1908 m. pasiūlė tėvas Paulas Wattsonas, nes ji yra tarp Šv. Petro katedros ir Šv. Pauliaus atsivertimo švenčių, todėl reikšminga simboliškai.

Pietų pusrutulyje sausis yra atostogų metas, todėl Bažnyčia Maldos savaitę švenčia kitu laiku, pavyzdžiui, Sekminių laikotarpiu (kaip 1926 m. pasiūlė Tikėjimo ir konstitucijos sąjūdis), kuris irgi simboliškai reikšmingas Bažnyčios vienybei.

Šių metų Maldos už krikščionių vienybę savaitės biblinių meditacijų ir pamaldų tekstus parengė Vokietijos krikščionys. 2017-siais minime šioje šalyje prasidėjusios Reformacijos jubiliejų, davusį pradžią svarbiems visuomeniniams ir religiniams pokyčiams, naujų krikščioniškų bendruomenių susikūrimui.

„Kreipiamės į visas liuteronų ir katalikų parapijas ir bendruomenes, ragindami jas būti drąsias ir kūrybingas, linksmas ir kupinas viltingų ketinimų toliau tęsti mūsų laukiančią didžiąją kelionę“, – rašo ekumeninės savaitės tekstų autoriai.

„Įveikdama visus praeities konfliktus, dieviškoji vienybės tarp mūsų dovana stiprins bendradarbiavimą ir gilins mūsų solidarumą. Artindamiesi tikėjimu prie Kristaus, drauge melsdamiesi, įsiklausydami vienas į kitą, įgyvendindami Kristaus meilę savo santykių srityje, mes, katalikai ir liuteronai, atsiversime Trivienio Dievo galiai.“

„Šaknydamiesi Kristuje ir liudydami jį, atnaujiname savo pasiryžimą būti ištikimais Dievo begalinės meilės visai žmonijai šaukliais. Per visus metus surasti progų Bažnyčių jau pasiektam bendrystės lygiui išreikšti ir išvien melsti visiškos vienybės, kurios trokšta pats Kristus.“

Maldos už krikščionių vienybę savaitės tema

Vokietijos nacionaliniam organizaciniam komitetui susirinkus 2014 m. rudenį, labai greitai tapo aišku, kad 2017 m. Maldos savaitei skirtoje medžiagoje akcentuotini du dalykai: viena vertus, tai turėtų būti Dievo meilės ir malonės šventimas, „žmonijos nuteisinimas vien per malonę“, atspindintis pagrindinį Martyno Liuterio Reformacijos paženklintų Bažnyčių rūpestį.

Kita vertus, medžiagoje taip pat pripažintinas skausmas, sukeltas gilaus Bažnyčios susiskaldymo, įvardijant kaltę ir siūlant progą žengti susitaikinimo link.

Galiausiai 2017 metų temą pasiūlė popiežiaus Pranciškaus apaštališkojo paraginimo Evangelii gaudium citata 9-ojoje pastraipoje: „Kristaus meilė valdo mus.“ Remdamasis šia eilute (2 Kor 5, 14) ir atsižvelgdamas į Antrojo laiško korintiečiams 5-ojo skyriaus kontekstą, vokiečių komitetas suformulavo 2017 m. Maldos savaitės temą.

Biblijos tekstas: 2 Kor 5, 14–20

Biblijos tekste pabrėžiama, kad sutaikinimas yra Dievo dovana, skirta visai kūrinijai. „Dievas Kristuje sutaikino su savimi pasaulį, nebeįskaito žmonėms nusikaltimų ir patikėjo mums sutaikinimo žinią“ (19 eil.). Dėl tokio Dievo veiksmo asmuo, sutaikintas Kristuje, savo ruožtu yra pašauktas skelbti sutaikinimą žodžiais ir darbais: „Kristaus meilė valdo [skatina] mus.“ „Taigi Kristaus vietoj einame pasiuntinių pareigas, tarsi pats Dievas ragintų per mus. Kristaus vardu maldaujame: Susitaikinkite su Dievu!“ (20 eil.).

Tekste pabrėžiama, kad tas sutaikinimas nėra be aukos. Kristus atidavė savo gyvybę ir numirė už visus. Sutaikinimo pasiuntiniai panašiai pašaukti jo vardu irgi atiduoti savo gyvenimą. Jie gyvena nebe sau, bet tam, kuris už juos mirė.

Vertė „Bažnyčios žinios"

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode