Marcinkevičius




Kalnų slidinėjimas – pramoga, kurios džiaugsmą patiria ir negalią turintys žmonės

Kalnų slidinėjimas – rimtas iššūkis net patyrusiems sportininkams, todėl keletą kartų per savaitę žiemos pramogų komplekse „Snow Arena“ slidinėjantys, didžiąja arenos trasa nebijantys nusileisti ir net apie parolimpines žaidynes svajojantys negalią turintys druskininkiečiai  – pavyzdys mums visiems. Nuo kovo mėnesio  sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Druskininkų viltis“,  bendradarbiaudama su  UAB „Stamita“,  įgyvendina  Neįgaliųjų socialinės integracijos per kūno kultūrą ir sportą projektą Druskininkų savivaldybėje.

Projekto įgyvendinimui lėšos skirtos iš valstybės ir Druskininkų savivaldybės biudžeto, o UAB „Stamita“ teikia  įrangą,  reikalingą  žmonėms su negalia naudotis kalnų slidinėjimo pramogomis ir sportu. Projekte dalyvauja ne tik viltiečiai – kalnų slidinėjimą jau išbandė 45 negalią turintys druskininkiečiai. Įvertinę slidinėjimo naudą, viltiečiai ir toliau kviečia visus neįgaliuosius prisijungti prie smagaus projekto . „Esame atviri ir kviečiame visus negalią turinčius druskininkiečius su mumis kartu patirti nuotaikingas akimirkas „Snow Arenoje“. Labai laukiame visų norinčiųjų, projektas tęsis iki gruodžio pabaigos“, – į druskininkiečius kreipiasi „Druskininkų viltis“  vadovė Loreta Sadauskienė.

Slidinėti skatina ir nuoširdus trenerio rūpestis

Tik prasidėjus projektui viltiečiai šiek tiek nerimavo, ar tikrai pavyks susidraugauti su žiemos pramogomis, ar ekstremaliu laikomas sportas neišgąsdins sunkesnę negalią turinčių vaikų, tačiau jau po pirmųjų bandymų tapo aišku, kad kalnų slidinėjimas „Snow Arenoje“ yra saugus, kiekvienam projekto dalyviui, atsižvelgiant į jo galimybes, pasiūloma tinkamiausias inventorius, o rūpestingas treneris Lukas Feoktistovas yra savo darbo profesionalas padedantis visose situacijose. „Įsivaizduokite, kiek treneriui reikia energijos ir jėgų, kai mūsų atvažiuoja 7 žmonės ir kiekvienam atvažiavusiajam treneris padeda nuo kalniuko nusileisti mažiausiai tris kartus. Bet Lukas tikrai moka dirbti su neįgaliais žmonėmis, jis visada mus pasitinka su šypsena, turi puikų humoro jausmą, moka padrąsinti“,  – džiaugėsi L. Sadauskienė.

Po daugiau kaip pusės metų nuo projekto pradžios viltiečiai vienbalsiai džiaugiasi išbandę ir monoslidę, ir įprastas slides, ir slidinėjimo padangą – viskas patiko, įtraukė, padovanojo adrenalino ir nepamirštamų akimirkų.  Po slidinėjimo pamokų viltiečių įspūdžiai būna labai dideli – patyrimais jie dar ne vieną dalinasi tarpusavyje ir su namiškiais bei su nekantrumu laukia kitų pamokų. „Iš tikrųjų labai džiaugiamės šiuo projektu ir esame dėkingi „Snow Arenos“ ir Druskininkų savivaldybės vadovybei už suteiktą galimybę, nes tokias pramogas ne kiekvienas neįgalusis galėtų įpirkti, o slidinėjimo fizinė ir emocinė nauda yra ženkli“,   – sako L. Sadauskienė.

Projekte dalyvaujantys viltiečiai atviri – per daugiau kaip pusmetį yra nutikę ir nemažai smagių nutikimų: kas vasarą pamiršo šilčiau apsirengti ir į pamokas žiemos pramogų komplekse atvyko trumpomis rankovėmis, kas paslydo ir į sniegą nukrito dar neprasidėjus slidinėjimo pamokoms, bet tokie nutikimai tik dar labiau pakelia ūpą.

Įveikęs didžiąją trasą svajoja apie naują iššūkį – parolimpines žaidynes

Bene ryškiausią pažangą kalnų slidinėjime padarė Robertas Šimonis – slidinėjimo entuziastas, pirmasis ir išbandęs naująją „Snow Arena“ monoslidę. Pakviestas prisijungti prie viltiečių projekto, jau po mėnesio pamokų vaikinas be vargo savarankiškai įveikė didžiąją trasą. „Esu toks žmogus, kuriam patinka iššūkiai, todėl mano galimybes, potencialą ir užsispyrimą pastebėjęs treneris trasoje jau išdėlioja kūgius, kuriuos turiu įveikti“,  – apie tobulėjimą slidinėjime pasakoja R. Šimonis.

Tiesa, dėl savo pomėgio slidinėti ekstremaliau, Robertui teko 5 savaites praleisti namuose, tačiau išnirusi čiurna noro slidinėti ne tik kad nesumažino – net priešingai, Robertas atvirauja, kad ateityje galbūt norėtų jėgas išmėginti ir oficialiose žiemos žaidynėse, jei viskas vyktų gerai- gal net ir apie paraolimpiadą galima pasvajoti. „Lietuvoje nėra nė vieno neįgaliojo, kuris profesionaliai užsiimtų šia sporto šaka. O juk kalnų slidinėjimas yra vienas iš nedaugelio sportų, kuriame sveikųjų ir neįgaliųjų galimybės yra lygios, kuriame jie yra lygiaverčiai varžovai“,  – pasakoja Robertas ir priduria, kad tą laiką, kuomet negalėjo slidinėti, išnaudojo prasmingai – internete susirado ir nagrinėjo mokomąjį video, kuriame 1991 metų amerikiečių monoslidės čempionai dalinasi savo žiniomis.

Planuose – dar vienas projektas

Neįgaliųjų socialinės integracijos per kūno kultūrą ir sportą projektas baigsis gruodį. Tad norintieji dar gali suspėti išmėginti slidinėjimo pramogas – dėl išsamesnės informacijos reikėtų susisiekti su Loreta Sadauskiene tel. 86 21 76457.

Šiandien viltiečiai ne tik dalinasi slidinėjimo pamokų įspūdžiais, bet ir svajoja pratęsti pamokas bei įgyvendinti dar vieną projektą, kuris leistų žiemos pramogas išbandyti ir sunkesnę negalią turintiems žmonėms. „Slidinėjimo nauda yra akivaizdi, todėl labai noriu, kad kuo daugiau žmonių patirtų šias pramogas, emocijas. Juk tai tiesiogiai daro įtaką jų ir jų artimųjų gyvenimo kokybei. Ačiū visiems, prisidėjusiems prie tokios didelės galimybės. Tikiuosi, kad mūsų pavyzdys paskatins ir kitas neįgaliųjų organizacijas iš viso Lietuvos atvykti į Druskininkų „Snow Areną“ ir išmėginti šią naują, bet labai naudingą ir reikalingą pramogą“,  – kalbėjo L. Sadauskienė.

Violeta Grigorienė, Druskininkų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja:

Druskininkai – neįgaliesiems draugiškas kurortas. Įsiklausome į neįgaliųjų pasiūlymus, bendradarbiaujame, o geriausi to pavyzdžiai – miesto infrastruktūros pritaikymas judėjimo negalią turintiems žmonėms, ilgio ežero paplūdimio sutvarkymas sudarant galimybę judėjimo negalią turintiems žmonėms mėgautis vasariškomis pramogomis, sukurtas draugiškos aplinkos neįgaliesiems Druskininkų žemėlapis, galimybė išbandyti Lynų kelią, nupirktas karščiui atsparus pirtims skirtas neįgaliojo vežimėlis Vandens parke, „Snow Arenos“ įsigyta monoslidė. Visa tai byloja, kad siekiame ne tik kokybiškų socialinių paslaugų, bet ir norime, kad neįgalieji turėtų visavertes sąlygas turiningai praleisti laisvalaikį.

Juk būtent bendravimas, užimtumas, pramogos, bendra sportinė veikla padeda integruotis į visuomenę ir leidžia labiau pasitikėti savimi.

Todėl labai džiaugiuosi, kad sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Druskininkų viltis“, bendradarbiaudama su  UAB „Stamita“,  šiais metais sėkmingai įgyvendina Neįgaliųjų socialinės integracijos per kūno kultūrą ir sportą projektą Druskininkų savivaldybėje. Šis projektas yra puikus pavyzdys, kaip iš pirmo žvilgsnio gana sudėtingi dalykai, tokie kaip kalnų slidinėjimas, tampa prieinami ir judėjimo negalią turintiems žmonėms.  Tai motyvuoja ir toliau dirbti ta pačia kryptimi, kaip tai darėme iki šiol.

Druskininkų savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode