Sprogimas

Socialiniai darbuotojai minėjo profesinę šventę

Rugsėjo 27 dieną minima Lietuvos socialinių darbuotojų diena. Antradienį Mažeikių r. savivaldybės kultūros centro pramogų salėje paminėti profesinę šventę susirinko ir nelengvą darbą dirbantys mažeikiškiai. „Jūs esate tikrosios žvaigždės, kurios tyliai, kruopščiai, diena iš dienos dirbate savo darbą“, – į susirinkusius socialinius darbuotojus kreipėsi šventės vedėjas Paulius Mylė. Į paminėjimą susirinkę darbuotojai turėjo progą atsikvėpti, padiskutuoti su kolegomis ir gerai praleisti laiką.

Sveikino valdžios atstovai

Pasveikinti socialinių darbuotojų atvyko ir rajono valdžios atstovai. Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys ir vicemerė Irena Macijauskienė linkėjo sveikatos, energijos bei kantrybės. „Kiekvieną darbą reikia dirbti su meile, atsidavimu, bet jūsų darbas dar ypatingesnis – jį reikia dirbti su itin didele meile“, – sakė A. Tenys. Meras džiaugėsi, kad sutikti ir lankyti žmonės įvertina socialinių darbuotojų pagalbą, atsidavimą ir nuoširdžiai jiems dėkoja už darbą. „Jūs dirbate dvigubą darbą – išeinate iš vienų namų ir einate į kitus, kur laukia jūsų žvilgsnio, apkabinimo ir malonaus pabendravimo“, – susirinkusiems socialiniams darbuotojams kalbėjo I. Macijauskienė.

Žodį tarė ir kolegos

Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolanta Kekytė sveikino kolegas, džiaugėsi pasiektais rezultatais, o už nuolatinę paramą nuoširdžią padėką išreiškė Savivaldybės vadovams. Profesinės šventės proga sveikino ir Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos Mažeikių skyriaus pirmininkė Margarita Gulbinė. „Kasdieniame gyvenime dalindami kitiems savo šilumą, meilę, rūpestį ir atjautą, ištiesdami pagalbos ranką, nepamirškite savęs“, – mintimis dalijosi Mažeikių skyriaus, vienijančio 54 narius, pirmininkė. Prie sveikinimų prisidėjo ir asociacijos „Bendraukime“ atstovė Aistė, linkėjusi darbuotojams šypsotis ir sau, ir kitiems.

Darbuotojų daugėja

2016 m. pradžioje Mažeikių rajono savivaldybės socialinių paslaugų biudžetinėse ir viešosiose įstaigose dirbo 41 socialinis darbuotojas, 108 socialinių darbuotojų padėjėjai ir 37 socialinių paslaugų ir socialinių išmokų administravimo specialistai. J. Kekytė atskleidė, kad socialinių darbuotojų skaičius didėja: „Kasmet pamažu auga, nes teikiamos naujos, orientuotos, arčiau gavėjo gyvenamosios vietos socialinės paslaugos.“

Pasak skyriaus vedėjos, šiuo metu ilgalaikės socialinės globos paslaugos teikiamos 154 asmenims, o pagalbos į namus socialinė paslauga – 175 žmonėms. Dienos socialinės globos paslauga asmens namuose teikiama 50 asmenų, dienos socialinės globos paslauga institucijoje – 22 proto negalios asmenims. Taip pat beveik 50 žmonių Nakvynės namuose ir Krizių centre suteikiama apgyvendinimo paslauga. Bendrosios socialinės paslaugos teikiamos 418 asmenų.

Pagalba teikiama visiems

Socialiniai darbuotojai ir jų padėjėjai globoja, padeda kabintis į gyvenimą visiems, kuriems reikalinga pagalba. Socialinės paslaugos teikiamos įvairaus amžiaus žmonėms – nuo ką tik gimusio vaiko iki vyresnio amžiaus asmenų. Socialinė pagalba teikiama ir visų socialinių grupių atstovams: „Be tėvų globos likusiam vaikui ir jo šeimai, socialinės rizikos vaikui ir jo šeimai, vaikams su negalia ir jų šeimoms, senyvo amžiaus asmenims ir jų šeimoms, suaugusiems asmenims su negalia ir jų šeimoms, socialinės rizikos suaugusiems asmenims ir jų šeimoms, socialinės rizikos šeimoms. Asmenims (šeimoms), patekusiems į bėdą“, – kalbėjo J. Kekytė.

Atlieka asmens poreikių vertinimą

Lietuvoje Socialinių darbuotojų diena pradėta minėti nuo 2004 metų. Tokiu būdu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šių darbuotojų vykdomą veiklą, jos svarbą ir problemas. Socialiniams darbuotojams tenka didelė atsakomybė – jie atlieka asmens socialinių paslaugų poreikio vertinimą, kurio metu nustatomas asmens socialinis savarankiškumas, įvertinama asmens motyvacija ir asmens fizinis savarankiškumas. Pasak J. Kekytės, gyventojų socialinių paslaugų poreikį lemia daug veiksnių: visuomenės senėjimas, vidutinės gyvenimo trukmės ilgėjimas, nedarbas, negalia, alkoholio, narkotinių ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimas.

Kristina KONČIŪTĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode