Parama dėkojame




Sprogimas

Aklųjų ir silpnaregių sąjunga minėjo 55-ąjį jubiliejų

 Rugsėjo 24 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Mažeikių rajono filialas paminėjo garbingą 55- erių metų veiklos jubiliejų. Mažeikių kultūros centre vykusioje šventėje „Tamsa ir šviesa“ pristatyta filialo veikla, skambėjo muzika, eilės, sveikinimai bei draugų koncertas.

Veiklos ataskaita

Šeštadienio popietę visi regėjimo negalią turinys mažeikiškiai turėjo galimybę išgirsti Mažeikių rajono filialo veiklos ataskaitą. Filialo pirmininkė Roma Klusienė pristatė ilgą įvairių veiklų sąrašą – sąjungos nariai mini ne tik didžiąsias šventes, bet ir jubiliejus, rengia vakarones, keliauja bei dalyvauja kituose renginiuose.

Pasak R. Klusienės, Mažeikių filialas šiuo metu vienija 117 suaugiuosius ir 5 vaikus, turinčius regėjimo negalią. Pirmininkė atskleidė, kad aklųjų ir silpnaregių skaičius Mažeikiuose daug didesnis, tačiau sąjungoje jų mažiau, nes galbūt nežino ar nenori prisijungti. Pirmininkė ragino visus regėjimo negalią turinčius miesto gyventojus įstoti į sąjungą, kurioje bus suteikiama reikalinga pagalba, galimybė aktyviai leisti laiką ir bendrauti. „Filiale galima išsimaudyti, apsikirpti, mokytis naudotis kompiuteriu, taip pat suteikiama nemokama galimybė su specialiai apmokyta trenere sportuoti, – sakė R. Klusienė. – Apakusiam žmogui sunku orientuotis, todėl padedame išmokti vaikščioti su baltąją lazdele, orietuotis aplinkoje, namuose.“

Pirmininkės teigimu, 55 metų veiklos jubiliejus – puiki proga atkreipti dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria regėjimo negalią turintys mažeikiškiai. R. Klusienė džiaugėsi, kad Mažeikiuose vis daugėja garsinių šviesoforų, kurie palengvina aklųjų ar silnaregių judėjimą mieste, tačiau vis tik egzistuoja kitos problemos: „Svarbu, kad mieste būtų geltonai pažymėti pirmi ir paskutiniai laipteliai, kurie padėtų neregiams geriau orientuotis. Šiuo metu nei prie valdžios pastatų, nei poliklininkos, nei ligoninės to nėra.“

Netradiciniai sveikinimai

Į sceną pasveikinti šventės dalyvius atėjęs LASS pirmininkas Sigitas Armonas džiaugėsi, kad regėjimo negalią turintys asmenys vis geriau interguojasi į visuomenę bei yra aktyvūs ir dalyvauja daugelyje veiklų. Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro vadovė Daina Vitkauskienė taip pat negailėjo gerų žodžių ir linkėjimų filialo pirmininkei bei nariams. LASS Mažeikių filialą garbingo jubiliejaus proga sveikino Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos mėnesinio žurnalo „Mūsų žodis“ vyr. redaktorius Vytautas Gendvilas, VšĮ Mažeikių bendruomenės centro direktorė Audonė Šimkuvienė, Telšių bei Akmenės aklųjų ir silpnaregių sąjungų atstovai ir kiti svečiai.

Visus susirinkusius sužavėjo akordeonininkų duetas, atvykęs iš Skuodo ir padovanojęs du muzikinius kūrinius. Ilgametė Mažeikių filialo liaudiškos muzikos kapelos „Žemaitelee“ dalyvė Vanda Mačienė padeklamavo eiles, o du savo kūrybos eilėraščius dovanojusi Kunigunda Trinkienė visus šventės dalyvius privertė ir susimąstyti, ir nuoširdžiai pasijuokti. „Kiekvienas žmogus yra savaip įdomus, gražus ir unikalus ir jeigu kartais gyvenime jis suklumpa, visuomet norisi palinkėti žengti tik į kalną, nes lipant į apačią atsikelti sunku“, – sakė gerą nuotaiką užtikrinęs šventės vedėjas Paulius Mylė.

Apdovanoti aktyviausi

      Renginio metu LASS pirmininkas S. Armonas apdovanojo buvusį Mažeikių filialio pirmininką, ilgametį kapelos vadovą Petrą Letukį, V. Mačienę, pirmininkę R. Klusienę. Taip pat padėkos ir gėlių žiedai įteikti visam būriui Mažeikių filialo narių už aktyvų dalyvavimą sąjungos veikloje.

Koncertas

Antrojoje šventės dalyje į Mažeikių kultūros centro salę sugužėjo ne tik regėjimo negalią turintys žmonės, bet ir kiti mažeikiškiai. Pasveikinti jubiliejaus proga sveikinimo žodžių negailėjo Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė. „Žmogaus kūne yra dvi akys – tai tos, kuriomis matome, ir sielos akys. Matau, kad jūsų sielos akys viską matančios ir viską iškenčiančios“, – į regėjimo negalią turinčius kreipėsi I. Macijauskienė.

Po sveikinimų ir linkėjimų susirinkusieji laukė išskirtinių svečių. Garsiausias Lietuvos čigonas Radžis ir vis dar jaunyste trykštanti Birutė Dambrauskaitė savo dainomis dovanojo gerą nuotaiką. Po jų pasirodymo mažeikiškiai galėjo pasidžiaugti Petro Letukio vadovaujamos liaudiškos muzikos kapelos muzika, pasiklausyti ansamblio dainomis bei šokių kolektyvo dovanotais šokiais. Po renginio visi nariai buvo pakviesti prie vaišių stalo, kur turėjo progą linksmai praleisti laiką ir pabendrauti.

Kristina KONČIŪTĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode