Parama dėkojame




Pažaislyje – sveiko maisto pažinimo ir darnaus vartojimo edukacijos vaikams

Sveiko maisto šventėje, kuri vyks rugsėjo 25 d. Pažaislyje įsikūrusiame svetingumo komplekse „Monte Pacis“, ne tik tėveliai, bet ir vaikai ras įdomių bei prasmingų edukacinių užsiėmimų. Šventės metu Žalioji močiutė kvies prie ragautuvių stalo, vaikai patys galės kepti tikrą duoną, veiks kūrybinės dirbtuvės „Nešiukšlės“.

 

Vaikai mėgsta tai, kas yra paprasta ir spalvota

Bronislava Vasiliauskienė, besidžiaugianti trimis anūkais, dėl savo pomėgio žolynams, „žalios“ druskos ir prieskonių mišinių receptų kūrimo dažnai vadinama Žaliąja močiute. Mažiausiems sveiko maisto šventės dalyviams ji žada paruošti ragautuvių stalą su moliūginiu medumi, gervės pienu, pyragu be cukraus, rudens uogomis, nevirtomis uogienėmis, arkliapupėmis ir kitomis rudens dovanomis. 

"Vaikai mėgsta viską, kas yra paprasta, skanu ir spalvota: agurkai su medumi, paprasti žali žirniai, džiovinti vaisiai, topinambai, net morkos su šermukšniais. Tikra juoda duona su sviestu ar aliejumi, apibarstyta sėklų mišiniu, pipirne ar paskaninta "žaliąja" druska - vienas iš vaikų delikatesų. Vaikams nereikia cukraus, kad būtų skanu, reikia sumanumo ir meilės ruošiant maistą, pagarbos jį valgant", - sako buvusi ilgametė Elektrėnų sveikuolių klubo vadovė.

Vaikams skirtoje edukacinėje programoje "žalioji" močiutė parodys, kokią maisto įvairovę galima užsiauginti savo darže ar balkone. Dalyviai galės pajusti aromatinių žolynų kvapus, ragauti iš jų išvirtos arbatos. "Visus auksamargio rudens žiedus, kuriuos dar rasiu savo darže, sudėsiu ant vaikams skirto ragautuvių stalo, kad jis sužėrėtų spalvomis ,suteiktų bendravimo džiaugsmo, dėkingumo ir sotumo. Leidyklos “Alma littera’ dovanotos knygutės taip pat turėtų pradžiuginti mažuosius dalyvius", - į sveiko maisto šventę kviečia Bronelė.

Duoną gali kepti kiekvienas

Darius Gaučius duoną kepa, kaip pats sako „nuo lopšio“. Tęsdamas močiutės ir mamos tradicijas įkūrė įmonę „Kartenos naminė duona“, o dabar jau ir savo vaikus moko kepti tikrą naminę duoną. „Kitokios duonos neįsivaizduoju, kitos net nenoriu, užaugau prie duonkepio, padėdamas mamai ir močiutei duoną kepti. Ir dabar keliuosi vieną ar du kartus per naktį prižiūrėti duoną, tai tapo gyvenimo būdu“, sako trijų vaikų tėvas iš Kretingos rajono.

Darius vaikus sveiko maisto šventėje mokins kaip teisingai pasigaminti tešlą, parodys kaip gimsta duona, kaip ji kepama, kaip su ja elgtis ir bendrauti, kokius ženklus užrašyti, kokią simboliką naudoti, paaiškins ant kokių lapų galima kepti ir kodėl. Mobilioje krosnyje vienu metu kepa net 20 duonos kepaliukų, kuriuos kartu su tėveliais galima bus laužyti ir ragauti.

Kokią planetą paliksime ateities kartoms?

41 m. kaunietis Giedrius Bučas, socialinės iniciatyvos "Kūrybos kampas 360" sumanytojas kartu su pagalbininkais savanoriais dirbtuvėlėse "NEšiukšlės" neįprastu ir labai įtaigiu būdu pademonstruos vaikams ir jų tėveliams kaip antram gyvenimui galima prikelti daiktus, daugelio vadinamus šiukšlėmis.

Pasaulyje populiarėjančiu antriniu dizainu (angl. Trash design) Giedrius susidomėjo parodos Helsinkyje metu, kur eksponuojamas antrinio dizaino ekspozicijas vertino tiesiog kaip gražius daiktus. „Ėmęs domėtis giliau, supratęs suomių filosofiją, pasiklausęs charizmatiškų asmenybių, supratau pagrindinę, daug gilesnę šios veiklos idėją. Besaikio vartojimo, nerūšiavimo, begalybės pakuočių gamybos pasekmės mane jaudina kaip žmogų, kaip pilietį, kaip vaikų tėvą. Galvodamas ką pats galiu padaryti, kad pakeisčiau situaciją, vystau dirbtuvėlių idėją, kuri per estetiką ir grožį atskleidžia problemą bei skatina žmogų elgtis atsakingiau. Tai labai tinkamas būdas perduoti visuomenei žinutę apie darnaus vartojimo, šiukšlių rūšiavimo  ir perdirbimo svarbą“, - patirtimi dalijasi interjero studiją Kaune turintis vyras. 

Idėjų, ką galima pasigaminti iš smulkių atliekų, gamtos gėrybių: medžio atraižų, akmenukų, vyno kamščių, faneros, odos ir medžiagos atraižėlių, atšvaitinių lipdukų ir, apskritai, iš išmetamų daiktų, kurių nereikia pirktis, šventėj ras ne tik vaikai ir jų tėveliai, bet ir visi, besidomintys švaria aplinka..  

Šventėje dalyvauti gali visi, kuriems smalsu ir įdomu susipažinti su sveiko maisto idėja. Jau prasidėjo išankstinė registracija dalyvauti sveiko maisto vakarienėje prie bendro stalo! Daugiau informacijos apie sveiko maisto šventę rasite puslapyje www.sveikuoliai.lt. Smulkesnė informacija teikiama el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Sveiko maisto šventė tai daugiau nei 25-erius metus trunkanti Lietuvos sveikuolių sąjungos tradicija, skatinanti žmones domėtis valgymo kultūra, sveiku maistu ir jo įtaka sveikatai. Šventę organizuoja Lietuvos sveikuolių sąjunga kartu su VšĮ „Sveikatai palankus“ ir Pažaislio vienuolyne įsikūrusiu svetingumo kompleksu Monte Pacis.

Sigita KRIAUČIŪNIENĖ, www.sveikuoliai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode