Parama dėkojame




Mažeikiškės pasakorės dalyvavo respublikiniame pasakotojų konkurse „Žodzis žodzį gena“

 Rugsėjo 10 d. Druskininkuose vyko šeštasis respublikinis pasakotojų konkursas „Žodzis žodzį gena“, kurį organizavo Druskininkų kultūros centras kartu su Lietuvos liaudies kultūros centru.

Konkurse dalyvavo trys Mažeikių rajono pasakorės: Mažeikių „Žiburėlio“ pradinės mokyklos mokytoja, Savivaldybės kultūros centro folkloro ansamblio „Alksna“ narė Raimonda Česnauskienė, Mažeikių muziejaus fondų apsaugos ir apskaitos muziejininkė Jūratė Miliauskytė ir Mažeikių viešosios bibliotekos Ukrinų filialo vyresnioji bibliotekininkė Valda Muravjovienė.

Renginio svečiai ir dalyviai išgirdo daug įdomių istorijų, sakmių, padavimų, papasakotų gražiomis lietuviškomis tarmėmis. Šiuos pasakojimus porino dalyviai iš Raseinių, Ignalinos, Tauragės, Mažeikių, Varėnos, Utenos, Anykščių, Prienų Šilalės, Panevėžio, Kupiškio, Širvintų, Jonavos, Kelmės rajonų, Birštono, Druskininkų savivaldybių, Vilniaus miesto.

Pasakorius vertino ir geriausius išrinko komisija: pirmininkė – Lietuvos liaudies kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Etninės kultūros skyriaus vedėja Vida Šatkauskienė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Dainyno skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Bronė Stundžienė, Lietuvių kalbos instituto direktoriaus pavaduotoja dr. Violeta Meiliūnaitė, Druskininkų „Ryto“ gimnazijos mokytoja metodininkė Lina Dudulienė, Druskininkų savivaldybės specialistė kultūrai ir turizmui Ingrida Griniūtė.

Pasakotojai buvo vertinami atsižvelgiant į pasirinktų kūrinių turinį ir meninę vertę, repertuaro autentiškumą, pasakojimo įtaigumą, natūralumą, išraiškingumą, ryšį su publika, sceninę kultūrą.

Komisija konkurso laureatu – „Glauniausiu pasakoriumi 2016“ – išrinko Janiną Kukienę iš Vlniaus. Ji yra Vilniaus įgulos karininkų ramovės folkloro ansamblio „Vilnelė“ dalyvė. J. Kukienei įteiktas diplomas ir Druskininkų savivaldybės įsteigta 160 Eur piniginė premija.

Iš pirmos kategorijos (pateikėjai, tradiciją perėmę savo aplinkoje), komisijos sprendimu premiją gavo Vladzė Petrulionienė iš Druskininkų savivaldybės, antros kategorijos (asmenys, savarankiškai išmokę pasakoti šiuolaikinėje kultūros terpėje) laimėtoja pripažinta Jurga Švagždienė iš Panevėžio, trečios (folkloro ansamblių nariai) – Ona Pepalienė iš Vilniaus.

Pirmąsias vietas savo kategorijose užėmę pasakotojai apdovanoti 80 Eur piniginėmis premijomis. Kiti konkurso dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais ir atminimo dovanomis.

Mažeikiškės pasakotojos taip pat neliko komisijos nepastebėtos: R. Česnauskienė bei V. Muravjovienė gavo paskatinamuosius prizus, o J. Miliauskytei buvo pareikšta padėka už įtaigų tradicijos perteikimą.

V. Šatkauskienė džiaugėsi, kad lietuviai tikrai turi kuo pasididžiuoti – nė vienoje kitoje Europos valstybės tokioje mažoje teritorijoje nėra tokios gausybės skirtingų tarmių, kurios sėkmingai gyvuoja. Komisijos pirmininkė dėkojo visiems dalyviams už žodinės tautosakos tradicijos puoselėjimą, tarmių saugojimą bei kvietė ir kitais metais dalyvauti konkurse „Žodzis žodzį gena 2017“.

Savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode