Parama dėkojame




Sprogimas

Tarptautinio Mažeikių meno festivalio dešimtmetis

Šiandieną, žvelgdami į jau ištisą dešimtmetį vykstantį Tarptautinį Mažeikių meno festivalį, kasmet sutraukiantį nuo keturių iki penkių tūkstančių klausytojų, suprantame, jog tai pats iškiliausias meno reiškinys, pristatantis Mažeikius kaip aukštos kultūros miestą, sukuriantis aukštesnę miesto kultūrinę – dvasinę erdvę bei pakeliantis klausytojų sielas prie tikrųjų žmogiškųjų dvasinių vertybių.

Meno vadovas              

Devynerius metus mūsų Tarptautinio meno festivalio meno vadovu buvo iškiliausia Lietuvos ir muzikinio pasaulio asmenybė, Mažeikių rajono garbės pilietis, profesorius S. Sondeckis. Jo dėka mūsų meno festivalį puošė ir klausytojus džiugino geriausi Lietuvos ir užsienio muzikiniai kolektyvai.

Kodėl festivalio meno vadovu buvo pakviestas Maestro S. Sondeckis, visiems mums lyg ir suprantama. Žymus dirigentas ir pedagogas Lietuvoje ir užsienyje, turintis plačius ryšius su žymiausiais dirigentais, koncertuojantis su garsiausiais orkestrais bei atlikėjais. Devyniolika metų prieš Naujuosius metus koncertavo Mažeikiuose su savo įkurtu Lietuvos kameriniu orkestru. 2004 metais jam suteiktas Mažeikių rajono garbės piliečio vardas. ,,Bet ar to pakanka, kad galėčiau sutikti su pasiūlymu“, – mąstė profesorius. Kai vartydamas tėvų dokumentus įsitikino, jog Šašaičių kaimas, kur gimė mama, ir Žemaičių Kalvarija, kur gimė tėvas, anuo metu priklausė Mažeikių apskričiai, abejonių nebeliko. Jo kilmės šaknys yra Žemaitijoje.

Pagrindiniai tikslai

Tapęs Tarptautinio Mažeikių meno festivalio meno vadovu, profesorius savo pavaduotoju pasikvietė, šio straipsnelio autorių, tuometinį Muzikos mokyklos direktorių Ričardą Grušą bei Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios kleboną kanauninką Zenoną Degutį, kuris buvo ne tik Meno festivalio, bet ir viso mūsų miesto dvasiniu vadovu. Maestro suformulavo pagrindinius festivalio tikslus ir uždavinius: a) festivalio koncertuose turi skambėti žymių Lietuvos, Europos ir pasaulio kompozitorių klasikiniai bei sakralinės ir džiazo muzikos kūriniai; b) kviesti tik aukšto lygio meno kolektyvus bei solistus; c) organizuoti iškilių kompozitorių autorinius koncertus; d) parodyti žiūrovams naujus dramos bei muzikinių teatrų spektaklius; e) supažindinti klausytojus su jaunaisiais mūsų miesto, šalies bei užsienio talentais; f) atverti naujas koncertines erdves; g) organizuoti respublikines bei tarptautines fotomenininkų ir dailininkų parodas.

Garsūs kolektyvai      

Maestro S. Sondeckio dėka Tarptautiniame Mažeikių meno festivalyje koncertavo tokie garsūs meniniai kolektyvai kaip kamerinis orkestras ,,Maskvos virtuozai“, meno vadovas Vladimiras Spivakovas; Sankt Peterburgo valstybinis Ermitažo orkestras, kurio įkūrėjas mūsų Maestro; Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, meno vadovas Gintaras Rinkevičius; Kauno miesto simfoninis orkestras, meno vadovas Modestas Pitrėnas; mušamųjų instrumentų orkestras ,,Percujove“ iš Valensijos (Ispanija); ansamblis ,,Glin Amar“ iš Vokietijos; moterų styginis kvartetas ,,The Strings“ iš Varšuvos; ,,Duo milonga“ (Stiklo arfa) Aneta ir Konrad Salwinski iš Lenkijos; varpininkų orkestras ,,Campanella“ iš Liepojos; Lietuvos nacionalinės filharmonijos senovinės muzikos ansamblis ,,Muzika Humana“; Rygos kamerinis choras ,,Ave Sol“, meno vadovas Uldis Kuokars; Kauno valstybinis choras, meno vadovas Petras Bingelis; Šiaulių valstybinis kamerinis choras ,,Polifonija“, meno vadovas Tomas Ambrozaitis; valstybinis choras ,,Vilnius“, meno vadovas Artūras Dambrauskas ir kiti. Koncertuose skambėjo: M. K. Čiurlionio, V. Klovos , P. Čaikovskio, Liudvigo van Bethoveno, A. Borodino, J. Haidno, V. A. Mocarto simfoniniai kūriniai. Sakralinė muzika: J. S. Bacho ,,Didžiosios Mišios“ H- moll, V. A. Mocarto ,,Requiem“ ir Mišios G-dur; J. Haidno „Gloria“, D. Rossini „Mesa di Rimini“, R. Šileikos oratorija „Tavo žodis – šviesa mano takui“ ir kiti. Koncertus labai papuošė tokių solistų pasirodymai kaip Zachar Bron (smuikas), Vokietija, Giulija Della Peruta (sopranas), Italija, Sergiejus Nakariakovas (trimitas), Prancūzija, Virgilijus Noreika (tenoras), Leopoldas Digrys (vargonai), Algirdas Budrys (klarnetas), Vytautas Milieška (trimitas), Šarūnas Meškys (fortepijonas), Vytautas Paukštė, Rūta Staliliūnaitė – aktoriai ir kiti.

Išėjo anapilin    

2016 m. vasario 4 d. atsisveikinome su šviesios atminties Maestro S. Sondeckiu, pagerbdami šv. Mišiomis, kuriose Mažeikių kultūros centro mišrus choras atliko V. Klovos Mišias g-moll, ir Padėkos koncertu. Šv. Mišias aukojo kan. Z. Degutis.

Naujas vadovas     

X Tarptautinio Mažeikių meno festivalio 2016 meno vadovu, gavęs prof. S. Sondeckio pritarimą ir tėvišką palaiminimą, tapo mažeikiškis, dabar gyvenantis Vilniuje, Džeraldas Bidva – Baltijos šalių kamerinio orkestro ,,Kremerata Baltica“ bei Lietuvos kamerinio orkestro koncertmeisteris ir solistas. Entuziastingai ėmęsis šio darbo, jis įnešė naujų idėjų ir pasiūlymų. Sukurta festivalio svetainė, kurioje patalpinta visa X Meno festivalio programa, kolektyvų bei solistų atliekamos programos, nuotraukos, aprašai, koncertų datos ir laikas.  

Festivalio atidarymas

Į festivalio atidarymą pakviestas Baltijos šalių kamerinis orkestras ,,Kremerata Baltica“, meno vadovas ir solistas Gidonas Kremeris, kurio koncertiniai maršrutai – Japonija, Pietų Amerika, Pietų Afrika, Vokietija, Prancūzija, Šveicarija, o įdomiausios programos nepalieka abejingų klausytojų visame pasaulyje. Kartu su orkestru kaip solistai pasirodys ir Džeraldas Bidva bei Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos akordeonininkas virtuozas Jonas Vozbutas, kurio mokytoja mokyklos direktorė Vaida Mikalauskienė. Kultūros centro fojė veiks fotomenininko Jono Strazdausko paroda „Profesorių Saulių Sondeckį prisimenant“.  

Bus naujovių

Antrame festivalio koncerte išgirsime labai įdomų kolektyvą „Symphonietta Riga“, meno vadovas Normunds Šnė, su ryškiais solistais Vytautu Sondeckiu (violončelė), Vokietija ir Glebu Pyšniaku (violončelė), Austrija bei meniškai labai įdomia programa. Pirmą kartą mūsų festivalyje dalyvaus Lietuvos nacionalinės filharmonijos simfoninis orkestras, kuriam diriguos Modestas Barkauskas. Su orkestru dainuos išskirtinio grožio balsų savininkai Ona Kolobovaitė (sopranas) ir Liudas Mikalauskas (bosas). Klausytojus, tiek jaunus, tiek vyresnius, tikrai sužavės lūpinės armonikėlės virtuozas Gianluca Littera iš Italijos, kuris savo spalvingą programą atliks kartu su tarptautiniu styginiu kvartetu „Quatro Baltica“.

Graži naujovė – edukacinis koncertas visai šeimai „Sapnas muzikos karalystėje“, kurį atliks ansamblis „Regnum Musicale“ iš Vilniaus. Mūsų tikslas – salėje matyti kuo daugiau mamyčių, tėčių ir vaikų, žinoma, atviros durys bus ir visiems pageidaujantiems.

Septintajame koncerte visi žiūrėsime istorinį nebylųjį filmą ,,Generolas“, kurį, stebėdami filmą, įgros žymus kompozitorius iš Izraelio Viačeslavas Ganelinas ir Arkadijus Gotesmanas (mušamieji), Vilnius, o mes būsime ekrane matomo veiksmo bei čia ir dabar gimstančios muzikos liudininkais. Klaipėdos jaunimo teatro režisieriaus Valentino Masalskio režisuotas Patriko Suskindo monospektaklis ,,Kontrabosas“, kuriame   vaidina aktorius Donatas Želvys, privers giliau susimąstyti įvairiais filosofiniais būties klausimais. Vokalinis ansamblis ,,Jazz Island“, skinantis aukščiausius apdovanojimus Europos konkursuose ir festivaliuose, pateiks įvairių žanrų ir stilių nepakartojamo žavesio koncertinę programą. Į šį koncertą, kaip ir į mušamųjų ansamblio „Giunter Perkusion“ įmantriausių ritmų ir egzotiškų tembrinių spalvų koncertą norime pakviesti ir jaunuosius klausytojus, kurie dar nesilankė Tarptautinio Mažeikių meno festivalio koncertuose. Šiais koncertais jie tikrai nenusivils.

Du paskutiniai meno festivalio koncertai skirti paklausyti sakralinės muzikos šedevrų – Jozefo Haidno ,,Missa in tempore belli“, kurias Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje prieš Visų šventųjų dieną ir Vėlines atliks Kauno valstybinis choras, meno vadovas Petras Bingelis ir Kauno Vytauto Didžiojo universiteto kamerinis orkestras, meno vadovas Jonas Janulevičius su solistais Asta Krikščiūnaite, Rita Novikaite, Mindaugu Jankausku ir Tomu Ladiga.

Paskutinis koncertas

Festivalio uždarymo – Konrado Kavecko sakralinės muzikos koncerte „O sacrum convivium“, pažymint kompozitoriaus 20-ąsias mirimo metines, šeši Lietuvos ir Latvijos mišrūs, moterų, vyrų ir vaikų chorai bei Šiaulių valstybinis kamerinis choras ,,Polifonija“, vadovė Aurelija Čižauskaitė, pagiedoję savo atskiras programas ir susijungę į 250 dainininkų jungtinį chorą, giedos Konrado Kavecko giesmes. Koncertą užbaigs Šiaulių kamerinis orkestras, meno vadovas Ričardas Šumila ir valstybinis choras „Polifonija“, kurie atliks amerikiečių kompozitoriaus Morteno Lauridseno penkių dalių oratoriją „Lux Aeterna“ („Amžinoji šviesa“). Šiuo kūriniu atiduosime pagarbą šviesios atminties Maestro S. Sondeckiui.

Nuotraukų albumas     
     J. Strazdauskas regia naują foto albumą, kuriame bus užfiksuoti visų dešimties Tarptautinių meno festivalių koncertų atlikėjų, koncertinių salių bei žiūrovų įdomiausios akimirkos. Šis fotoalbumas – tai fotomenininko jubiliejinė dovana savo miestui, Tarptautinio meno festivalio organizatoriams, klausytojams bei žiūrovams.

Festivalių sėkmė  

Meno festivalių sėkmė labiausiai priklauso nuo geranoriškos rajono mero globos, kasmetinio Mažeikių rajono savivaldybės bei Lietuvos kultūros tarybos skiriamo finansavimo, festivalio meno tarybos, kaip programos sudarytojos, organizacinio komiteto sprendžiamų klausimų darnos, rajono Savivaldybės kultūros centro administracijos ir visų darbuotojų atsakingo, geranoriško ir nuoširdaus darbo, žiniasklaidos savalaikės reklamos bei gausių žiūrovų.

Mūsų Mažeikiai yra laimingas miestas, nes turi išsilavinusį ir kultūringą klausytoją bei išmanantį ir žingeidų žiūrovą. Tikėkime, kad ir būsimi Tarptautiniai Mažeikių meno festivaliai, išsaugodami programų įvairumą ir aukštą meninį lygį, bus didžiausia jiems muzikinė, meninė ir dvasinė dovana!

Ričardas GRUŠAS

Festivalio meno vadovo pavaduotojas          

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode