Parama dėkojame




Sprogimas

Ruduo – naujų darbų pradžia

      Vakar į visos šalies mokyklas su gėlėmis rankose skubėjo būriai mokinių, tarp jų – ir apie 6650 Mažeikių rajono moksleivių, kurie mokysis 51 švietimo įstaigoje. Prieš pradėdami naujuosius mokslo metus į pasitarimą rinkosi ugdymo įstaigų vadovai aptarti laukiančias naujoves, pasidžiaugti praėjusiais mokslo metais nuveiktais darbais.

 

Sulaukė sveikinimų

Rugsėjo 1-osios išvakarėse visą švietimo bendruomenę pasveikino švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, linkėdama, kad „šie mokslo metai visai bendruomenei būtų naujų prasmingų ir išsipildančių idėjų, didelės sėkmės metai. Tegu nuo šio rugsėjo mūsų mokyklose būna dar daugiau vienybės ir sutarimo, daugiau mūsų širdžių šilumos“.

      Ugdymo įstaigų vadovus sveikino ir darbingų mokslo metų bei gražios Rugsėjo 1-osios šventės linkėjo Seimo narys Kęstutis Bartkevičius, Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento atstovė Regina Pocienė, Savivaldybės meras Antanas Tenys bei administracijos atstovai, tarybos nariai. Muzikinį sveikinimą skyrė smuikininkas Gediminas Dalinkevičius ir gitaristas Simonas Bušma, „Ventos“ progimnazijos moksleiviai.

Pristatė mokyklas

      Pradžioje minėjęs, jog posėdžio tikslas – pirmiausia pasidžiaugti tuo, ką turime Švietimo skyriaus vedėjas pakvietė pristatyti ugdymo įstaigas. „Ventos“ progimnazijos direktorė Ramunė Badaukienė pasidžiaugė, jog šių metų rugsėjis mokyklai jubiliejinis – 30-asis, ir pakvietė visus per pertrauką paskanauti gimtadienio bulvinio „torto“. Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos direktorė Rima Širvinskienė ir Kalnėnų pagrindinės mokyklos direktorė Regina Arbatauskienė vardino atliktus darbus, pasakojo apie mokyklose vykstančius renginius, projektus. Viekšnių Vinco Deniušio meno mokyklos vadovas Vitalis Lizdenis didžiavosi, jog Meno mokykla – tai mokykla, kurioje norisi mokytis, ir kvietė pasiklausyti moksleivių atliekamų kūrinių.

Prognozuojami skaičiai

      Kaip informavo Švietimo ir mokslo ministerija, šiais metais į priešmokyklinio ugdymo įstaigas ateis per 30 tūkst. vaikų. Nuo šio rugsėjo 1 d. priešmokyklinis mokymas yra privalomas.

Mokyklas papildys apie 30 tūkst. pirmaklasių, preliminariais duomenimis, keliais šimtais daugiau nei pernai (pernai – per 29 tūkst.), abiturientų bus 26,8 tūkst. (pernai 27,5 tūkst.).

Nauji mokslo metai prasidės 1185 bendrojo ugdymo mokyklose (pernai 1191). Jose mokysis per 328 tūkst. mokinių (pernai 335 tūkst.).

73 profesinio mokymo įstaigose mokysis daugiau nei 47 tūkst. mokinių (pernai 46,5 tūkst.). Rugpjūčio 19 d. duomenimis, į profesinio mokymo įstaigas dabar priimta daugiau nei 16 tūkst. (pernai per 15 tūkst.).

      Studentų laukia 22 kolegijos ir 21 universitetas. Aukštosiose mokyklose studijuos apie 124 tūkst. studentų (pernai 133 tūkst.), iš jų – 23,5 tūkst. pirmakursių (pernai 26 tūkst.).

Mažeikių rajono savivaldybėje duris pravėrė 51 švietimo įstaiga: 28 bendrojo ugdymo įstaigos: 5 gimnazijos, 13 pagrindinių mokyklų, 6 pradinės, 1 darželis-mokykla , 2 mokyklos-daugiafunkciniai centrai. Vaikų laukia ir 14 ikimokyklinių įstaigų: 10 mieste, 3 kaime bei 1 privatus darželis mieste.

„Manome, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankys apie 2 300 vaikų. Lankančių šias įstaigas skaičius didėja. Iki šiol mes tenkinome poreikius, bet šiemet būsime priversti vėl steigti naujas grupes ne tik miesto, bet ir kaimo ikimokyklinėse įstaigose, – sakė Švietimo skyriaus vedėjas. – Pasiteisino ikimokyklinių grupių steigimas bendrojo ugdymo mokyklose. Tokių grupių turime 5 (Krakių, Balėnų ir Ukrinų pagrindinėse mokyklose, Žemalės pradinėje mokykloje ir Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijoje).“

A. Stonkus akcentavo, jog Mažeikiai gali girtis sugebėję išlaikyti 7 neformalaus ugdymo įstaigas: 6 mieste (Moksleivių namai, Techninės kūrybos centras, Sporto mokykla, Dailės mokykla, Choreografijos mokykla, V. Klovos muzikos mokykla su filialais Sedoje, Židikuose ir Laižuvoje), ir 1 kaime (Viekšnių Vinco Deniušio meno mokykla). Šios įstaigos pasiruošusios priimti apie 3000 norinčių tobulėti vaikų.

Veikia 2 švietimo pagalbos įstaigos: Pedagoginė psichologinė tarnyba ir Švietimo centras.

Pasak vedėjo, manoma, jog visoje sistemoje dirbs 1150 pedagoginių darbuotojų: 107 – vyresni nei 60 metų, 480 – nuo 50 iki 59 metų, 425 – nuo 40 iki 49 metų, 191 – nuo 30 iki 39 metų bei 73 – nuo 20 iki 29 metų.

Mokinių mažėja

      Didžiausia problema ir nelaimė ne tik rajone, bet ir visoje Lietuvoje, A. Stonkaus teigimu, yra mokyklinio amžiaus vaikų skaičiaus mažėjimas. Pamąstymui vedėjas pateikė tokius skaičius: 2003-90-01 – 12826 mokiniai, 2014-09-01 – 7282 mokiniai. 2015-09-01 – 6894 mokiniai, šiemet planuojama 6650. Pasak vedėjo, pirmą kartą per paskutinius 13 metų mokinių skaičius nesumažės 300.

      Dėl mokinių skaičiaus mažėjimo šiemet pertvarkytas ugdymo įstaigų tinklas. Uždaryta „Jaunystės“ mokykla, buvusios Žemalės, Daubiškių ir Renavo pagrindinės mokyklos tapo pradinės.      

„Mūsų siekis, kad pradinis ugdymas vaikui būtų teikiamas kuo arčiau namų, išlieka prioritetu ir ateinantiems metams, tačiau kaimo mokyklose dėl pradinukų vis mažėjančio skaičiaus problemos kiekvienais metais gilėja, – teigė A. Stonkus. – Jeigu 2014–2015 mokslo metais pradinukų vidurkis klasėje buvo 4,45 mokinio, 2015–2016 mokslo metais – 4,2, 2016 m. rugsėjo 1 d. – planuojame 4,8. Visose mokyklose jungtinės klasės.“

Problemų kyla ir dėl pagrindinio ugdymo. Pasak Švietimo skyriaus vedėjo, mieste didesnių problemų lyg ir nėra, išskyrus Sodų pagrindinę mokyklą, kuri sunkiai komplektuoja klases. Kaime labai tragiška padėtis su 9 ir 10 klasių komplektavimu. Šių klasių negalima jungti. Minimalus mokinių skaičius turėtų būti 9, tačiau tai kaimų pagrindinėms mokykloms jau tampa nerealu. „Mokyklos nori gelbėtis atvežamais iš miesto vaikais ir komplektuoti klases neturėdamos savo teritorijoje gyvenančių vaikų. Konfliktai tarp mokyklų ir Švietimo skyriaus tampa neišvengiami. Šiais metais leidome komplektuoti tas klases tik toms mokykloms, kur 7 vaikai iš reikiamų 9 yra vietiniai, – sakė A. Stonkus. – Tai vėl sukels daug problemų. Turėsime dar kartą, atsižvelgdami į finansines galimybes, geografinę padėtį, demografines atskirų vietovių analizes, rajono ekonominio vystymosi perspektyvas, atskirų vietovių bendruomenių nuomones, rajono politikų supratingumą ir kompetenciją. Jau nuo lapkričio mėnesio reikės pradėti diskusijas apie 2017 metų rugsėjį. Net mažiausi pajudėjimai gali sukelti socialinę įtampą. Mūsų vėl laukia sunkios, bet, manau, neišvengiamos diskusijos.“

Pasak vedėjo, vidurinio ugdymo poreikis tenkinamas 100 procentų: „Miesto gimnazijos – pirmame penkiasdešimtuke visuose pastaruoju metu skelbtuose reitinguose. Aišku, ne dėl reitingų dirbame, bet malonu. Kaimo gimnazijoms yra kur tobulėti. Labai džiaugiamės, kad pavyko geografiškai išdėlioti gimnazijas taip, kad norintis mokytis vaikas iš bet kurios rajono vietos tai gali padaryti.“

Veš pagal naują tvarką

Kaip ir praėjusiais mokslo metais, mokinius planuojama vežti trimis būdais: reguliaraus susisiekimo transportu, mokykliniais autobusais, kurių yra 15, ir tėvų transportu. „Praėjusiais mokslo metais vežėme 1400 mokinių. Stengėmės vežti visus, kuriems tai priklauso pagal įstatymą. Išlaidos šiai paslaugai tikrai buvo nemažos – 492 354 eurai. Dabar, turimais duomenimis, šios paslaugos reikės apie 1200 vaikų, – sakė A. Stonkus. – Jau esame sutarę su „Mažeikių autobusu parku“, kad 10 dienų, kol vyks derinimo darbai, visus mokinius veš nemokamai. Geltonieji autobusėliai bus naudojami pagal naują tvarką, pagal kurią visa atsakomybė pereina mokyklos vadovui.“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode