Parama dėkojame




Tarybai – budelio vaidmuo?

 

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

 

Po poros mėnesių pertraukos, šiandien, rugpjūčio 26 d., į posėdį susirinkusi Mažeikių rajono savivaldybės taryba priėmė per dvi dešimtis sprendimų. Vienas jų – mokyklos vadovės atleidimas iš užimamų pareigų, sukėlęs diskusijų.

Dėmesys paveldui

Dauguma posėdyje svarstytų ir beveik vienbalsiai priimtų klausimų buvo taip vadinami procedūriniai. Savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Julija Balvočienė Tarybai pateikė informaciją apie šių metų Savivaldybės biudžeto vykdymą bei kreditorinį įsiskolinimą, o Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Rūta Končiutė-Mačiulienė išsamiai apžvelgė rajono kultūros vertybių išsaugojimo perspektyvą. Pastaruoju klausimu dėl masinių žydų žudynių paveldo puoselėjimo pasidomėjus Tarybos nariui Viktorui Bugnevičiui, pranešėja informavo, jog su JAV universitetu užmegzti ryšiai ir iš ten 2018 m. ketina atvykti atstovai, pažadėję sutvarkyti vieną iš objektų.

 

Tarybos narei Genoveitai Gricienei pasidomėjus apie Pikelių bažnyčios atnaujinimo pradžios datą, Savivaldybės meras Antanas Tenys akcentavo, jog tokių bažnyčių Lietuvoje daugiau nėra, todėl dėmesys bus skiriamas didelis, tačiau tam reikalingas techninis projektas bei ekspertų vertinimai. R. Končiutė-Mačiulienė pranešė, jog naujasis klebonas kun. Gintaras Lengvinas ketina Pikelių bažnyčios atnaujinimui teikti projektinę paraišką.

Prakalbus apie bažnyčias, Opozicijos atstovas, Tarybos narys Sigitas Kaktys pastebėjo, jog Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia, nors ir neįeina į kultūros paveldų sąrašą, yra apgailėtinos būklės: „Nuvarvėjusios sienos, aptrupėjęs tinkas, vos ne avarinėje situacijoje. Problemų daug ir viduje“. Savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius pažadėjo klausimą svarstyti prieš kitų metų Savivaldybės biudžeto svarstymą.

Atleido iš darbo

Dvidešimt vienas Tarybos narys (Savivaldybės meras Antanas Tenys, vicemerės Irena Macijauskienė bei Sigutė Bernotienė, Leonas Mitkus, Laima Nagienė, Romas Venclovas, Deivydas Vyniautas, Darius Seilius, Paulius Auryla, Petras Kekys, Judyta Tekingunduz, Juozas Kelmelis, Audronė Vaitiekienė, Viktoras Bugnevičius, Lina Rimkienė, Virgilijus Eidimtas, Laimutė Kačerauskienė, Sigitas Kaktys, Martynas Matkevičius, Genoveita Gricienė ir Gintautas Jautakis) apsprendė Mažeikių rajono Sodų pagrindinės mokyklos direktorės likimą: priimtas sprendimas Birutei Liutkuvienei taikyti drausminę nuobaudą – atleisti iš darbo. Du Tarybos nariai (Alvydas Balčiūnas ir Linas Memys) susilaikė. Likę 4 posėdyje nedalyvavo.

Toks sprendimas priimtas vadovaujantis Vietos savivaldos įstatymo 16 str. 2 d. 21 punktu, Darbo kodekso 136 str. 1 ir 2 punktais, 235 str. 2 d., 237 str. 1 d. 3 punktu bei atsižvelgiant į birželio 3 d. Savivaldybės mero potvarkiu sudarytos darbo grupės išvadą. Taryba pripažino, jog B. Liutkuvienė savo veiksmais pažeidė Švietimo įstatymo 59 str. 5 d. 4 ir 5 p., Biudžetinių įstaigų įstatymo 9 str. 2 d. 1, 2 ir 6 p., Sveikatos apsaugos ministro įsakymą dėl maitinimo organizavimo mokykloje 8 ir 23.1 p. ir kt. Tarybos sprendime rašoma, jog Sodų pagrindinėje mokykloje nebuvo skelbiami valgiaraščiai, ne visi pinigai už parduotus maisto produktus buvo įnešami į kasą, nevykdyta kontrolė ir t. t.

Tarybos sprendime teigiama, jog B. Liutkuvienė eidama mokyklos direktorės pareigas ir jomis pasinaudodama įvykdė veiką, turinčią pasisavinimo požymių, t. y. ji pati ar su jos žinia kiti asmenys imdavo maisto prekes, kurios priklausė mokyklai, iš prekybinėje bazėje esančios įmonės UAB „Gapijus“.

Sprendimu pripažinta, jog minėta mokyklos šiurkščiai pažeidusi darbo drausmę, savo elgesiu diskreditavo pedagogo vardą ir prarado darbdavio

pasitikėjimą.

„Skirti Mažeikių Sodų pagrindinės mokyklos direktorei Birutei Liutkuvienei, vadovaujantis LR DK 235 str. 2 d. 4 p., 7 p. ir 11 p., LR DK 237 str. 1 d. 3 p. pagrindu, atsižvelgiant, kad jai taikyta drausminė nuobauda – pastaba, kuri yra galiojanti, drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo (DK 136 str. 3 d. 1 ir 2 p.)“, – rašoma Tarybos sprendime, kuris gali būti skundžiamas Mažeikių apylinkės teismui per vieną mėnesį nuo sprendimo gavimo dienos. Šiuo metu B. Liutkuvienė serga, todėl merui pavesta pasirašyti darbo sutarties nutraukimą pasibaigus jos nedarbingumo laikotarpiui.

Posėdyje kilo diskusijų: Tarybos narys A.Balčiūnas Antikorupcijos komisijos, kuriai vadovauja kandidatė į Seimo narius, L. Rimkienė, veiklą šiuo klausimu įvardijo kaip rinkiminę agitaciją ir siūlė sprendimą atidėti, kol neištirs STT, FNTT ir Prokuratūra, kuriems direktorės veiksmai apskųsti: „Mes, Tarybos nariai, negalime konstatuoti, kad padarytos vagystės, net dokumentų jokių įrodančių neturime“. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Nerijus Rapšys, pristatęs klausimą, tvirtino, jog tai leidžiantis Darbo kodeksas.

L. Rimkienė patikino, jog šio klausimo Antikorupcijos komisija nebuvo svarsčius. Svarstyta tik dėl salės nuomos ir galimai neteisėtai įdarbintos giminaitės.

Susidomėjo STT, FNTT bei Prokuratūra

Kaip jau buvo publikuota „Būde žemaičių“ ir budas.lt, mažeikiškiui Virginijui Sungailai apskundus B. Liutkuvienės veiksmus STT, ši, gavusi iš Antikorupcijos komisijos duomenų apie galimai padarytas nusikalstamas veikas, rugpjūčio 18 d. pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal BK 183 str. 2 d. ir 228 str. 2 d.

Rugpjūčio 19 d. Šiaulių apygardos prokuratūros antrasis Baudžiamojos persekiojimo skyrius iš dalies patenkino rugpjūčio 12 d. L. Rimkienės pareiškimą dėl Sodų pagrindinės mokyklos direktorės B. Liutkuvienės nusikalstamos veikos. Prokurorės nutarimu panaikintas liepos 27 d. FNTT prie VRM Šiaulių apygardos valdybos NVTS pareigūno nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą pagal LR BK 222 str. 1 d. dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo minėtoje mokykloje. Šis nutarimas priimtas po V. Sungailos skundo, nes mūsų žiniomis Savivaldybė nepateikė pareigūnams reikiamos informacijos ir tik vėliau gavusi L. Rimkienės pareiškimą Šiaulių apygardos prokuratūra tuo susidomėjo. L. Rimkienės pareiškimas perduotas FNTT prie VRM Šiaulių apygardos valdybos aplinkybių patikslinimui ir pakartotiniam procesinio sprendimo priėmimui.

Su Sodų pagrindinės mokyklos direktore „Būdui žemaičių“ susisiekti nepavyko: į telefono skambutį B. Liutkuvienė neatsiliepė.

Kai kurių politikų nuomone, Mažeikių rajono savivaldybės taryba, pasielgė nekorektiškai.

Nuotraukos autorės

Tarybos posėdis

Taip atrodo naujoji Mažeikių bažnyčia

N. Rapšys tikina, jog atleisti direktorę leidžia Darbo kodeksas

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode