Sprogimas

Vilnius siekia tapti visą parą patraukliu Europos didmiesčiu

 

Planuojama keisti dešimtmečius galiojusią praktiką, kuomet daugelis įstaigų, paslaugų teikimo bendrovių uždaromos 18 val., o renginiai baigiami iki vidurnakčio ir šalies sostinėje skatinti aktyvų gyvenimą visą parą. Naktinė Vilniaus ekonomika galėtų paskatinti ir sukurti dar pusę miesto ekonomikos. 

Naktinė Vilniaus ekonomika įtrauktų aktyvias miesto bendruomenes, verslus ir didindama miesto patrauklumą, išspręstų nepatogumus gyventojams bei konfliktines situacijas. Idėja apimtų pačias įvairiausias verslo organizacijas, vėlaus vakaro ir net naktinius koncertus, spektaklius, restoranus ir kavines, sporto renginius ir daugelį kitų.  

„Norime suteikti galimybę patiems vilniečiams pasirinkti savo aktyvų gyvenimo mieste metą. Jeigu jums norisi į kino teatrą naktį, turime tiesiog suteikti galimybę tai daryti. Žinau daug įmonių, kurios mielai dirbtų ne įprastu metu, pradėtų darbą beveik per pietus, baigtų jį vėlai vakare. Turime vertingų pavyzdžių kituose Europos miestuose ir esame pasiruošę prisidėti, kad gyvenimas mūsų mieste būtų patogesnis“, – idėją komentuoja Vilniaus meras Remigijus Šimašius. 

Naktinė ekonomika pritraukia turistus

Anot jo, visą parą veikiančių paslaugų bendrovių darbas ilgainiui tampa miestiečiams būtinybe. Tai rodo ir kitose šalyse atliekami visuomenės nuomonės tyrimai – prailginusios įprastą darbo laiką paslaugų įmonės (pvz. bibliotekos, kirpyklos, drabužių valymo įmonės ir kt.), vakarais ir naktimis pritraukia įvairesnių kartų ir pomėgių žmonių. 

Vienas pavyzdžių – Berlynas (Vokietija), kuriame naktinė ekonomika yra tapusi kūrybinių industrijų, skaitmeninės ekonomikos ir turizmo varikliu. Skaičiuojama, kad 35 proc. turistų šį miestą nakvynei pasirenka dėl naktinių renginių ir pramogų. Kitas pavyzdys – Mančesteris (Didžioji Britanija) – dėl jame vykstančio naktinio gyvenimo, teigiama, jog kiekvieną savaitgalį papildomai apsilanko 150 tūkst. turistų. Jungtinėje Karalystėje naktinė ekonomika per metus sukuria vidutiniškai 66 mlrd. svarų pajamų. Niujorko nakties ekonomika miestui atneša apie 10 mlrd. dolerių per metus.  

Iki šiol aktyvus naktinis Vilniaus gyvenimas nebuvo planuojamas

Vilnius suprojektuotas ir yra „dienos ekonomikos“ miestas. Idėjos kuratorius Vilniaus savivaldybės  tarybos narys Mark Adam Harold sako, kad gerai suplanuota nakties ekonomika yra kultūros ir ekonomikos variklis, leidžiantis visiems gyventojams sudaryti tinkamas sąlygas. 

„Tai, kad miesto gyvenimas naktį nebuvo planuojamas, stebimas ir analizuojamas, lėmė tai, jog šiuo metu naktį veikiama reaktyviai, nesusipratimus ar konfliktus sprendžiant tiesiog tuomet, kai jie įvyksta. Tam, kad Vilniuje naktį būtų gerai ir tiems, kurie linksminasi, kuria vertę, naujas darbo vietas, organizuoja naktinius renginius, ir tiems, kurie naktimis patogiai ramiai ilsisi, reikia imtis pokyčių“, – sako M. A. Harold.

Pradedama Naktinės Vilniaus ekonomikos studija

Pasak savivaldybės atstovo, iki vasaros planuojama atlikti detalią vakaro ir nakties laiko studiją apie tai, kokie Vilniuje žmonių srautai, kur dažniausiai linksminamas, lankomasi. Išanalizavus informaciją ir teritorijų planavimą, bus remiamasi ekspertų rekomendacijomis ir pateikti konkretūs naktinę ekonomiką vienose miesto vietose skatinantys, kitose ją pristabdantys pasiūlymai.

„Vilnius sparčiai auga ir daugybė žmonių nori čia gyventi, dirbti ir pramogauti. Naktinės ekonomikos Vilniuje projekto tikslas – sužinoti, kokios  yra miesto kultūros, infrastruktūros stiprybės ir silpnybės, paskatinti dialogą tarp savivaldybės, gyventojų ir verslininkų, užtikrinti saugumą, vengti konfliktų ir atsižvelgti į visų miestiečių poreikius. Vilnius turi būti tarp lyderių Europoje, kad galėtume augti ne chaotiškai, o saugiai ir stabiliai“,  –  sako  programos kuratorius.

Detali studija pravers ir projektuojant miesto infrastruktūrą, nes žinant tam tikrus principus, dar  projektavimo metu bus galima numatyti tinkamiausius sprendimus toms jungtims ir gatvėms, kurios gyvos ir aktyviausios nakties metu. 

Naktinės ekonomikos Vilniuje analizei bus skiriama apie 50 tūkst. eurų, dar tiek pat numatyta sprendimų įgyvendinimui. 

Miestų vizionieriai idėjos būtinybe neabejoja

„Nakties ekonomika yra visuose miestuose ir miesteliuose. Vilnius turi klestinčią ekonomiką, kuri funkcionuoja po 19 val. ir sukuria darbo vietas, skatina plėtoti kūrybines industrijas, pateikti įdomių pasiūlymų turistams. Kuo geriau suprasime nakties ekonomikos vaidmenį ir vertę, tuo mūsų miestai bus pelningesni ir sveikesni. Vilnius turi didžiules galimybes pasinaudoti tais ištekliais, kuriuos turi šiandien, kad įtrauktų jaunimą, pritrauktų talentus ir garsintų miesto vardą pasaulyje.“ – sako naktinės ekonomikos ekspertas, Londone įsikūrusios kompanijos „Sound Diplomacy“  verslo plėtros direktorius Danny Keir.

Miesto nakties ekonomiką ir kultūrą remianti „Sound Diplomacy“ daug prisidėjo, kuriant Londono naktinio gyvenimo komisiją ir paskiriant pirmąjį Londono Naktinį merą, formuojant jo vaidmenį Londono gyvenime, parengė apsilankymų naktiniame miesto ciklą „Nakties pjūvis“.


Rinkodaros ir komunikacijos skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode