Sprogimas

Miesto atnaujinimą suplanavęs Panevėžys žada: nepatogumai bus tikrai laikini

 

Panevėžys be baimės skelbia kitąmet virsiantis didele statybų aikštele. Miesto administracija žada, kad 23 mln. eurų – 20 mln. pagal 2014–2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą ir 3 mln. eurų savivaldybės indėlio – bus panaudoti taip, kad miesto atnaujinimo niekas nedrįs vadinti tik kosmetiniu. 

Kartu su kitais keturiais šalies didmiesčiais gavusi lėšų vadinamajai „Urban“ programai, Aukštaitijos sostinė strateguoja investuoti į kompleksišką nugyventų teritorijų atnaujinimą. Dėmesio ir lėšų sulauks net 14 teritorijų centrinėje miesto dalyje ir palei Nevėžio upę.

Panevėžio meras Rytis Račkauskas pabrėžia visada oponavęs paplitusiai nuostatai priešpriešinti viešųjų erdvių tvarkybą ir investicijas į darbo vietų kūrimą: „Neginčytina, kad darbo vietos labai svarbu, bet Panevėžyje šiandien trūksta ne darbo vietų, o darbo rankų. Žmonių šiais laikais vien darbo vietos nemotyvuoja. Jaunas žmogus nevažiuos ten, kur nepatraukli aplinka, nėra kur kokybiškai praleisti laisvalaikio. Todėl negaliu sutikti su tais, kurie situaciją mato vienpusiškai. Į miesto patrauklumą irgi turime investuoti, nes viskas susiję, procesai lygiagretūs, o Panevėžyje iki šiol apie tai galvota per mažai. Dabar turime unikalią galimybę pasitempti.“

Prieš didžiųjų darbų pradžią miesto administracija atlieka parengiamuosius darbus – atnaujinimo laikotarpis pakeis Panevėžio kasdienybę, tačiau sukels ir neišvengiamų trikdžių dėl vykstančių statybų. „Žinoma, sieksime darbus pabaigti kuo greičiau. Juk turėsime išskirtinių renginių: švęsime Valstybės šimtmetį, Lietuvos olimpinę dieną, miesto gimtadienį, tad darbai planuojami etapais taip, kad nepatogumai kuo mažiau trukdytų panevėžiečiams, verslas galėtų tęsti savo veiklą, o ženklas „Atsiprašome už laikinus nepatogumus“ Panevėžyje neįleistų šaknų“, – sakė meras R. Račkauskas.

Kultūros ir poilsio parko modernizavimas

Apie hektarą užimantis didžiausias Panevėžio miesto parkas jau netrukus turėtų atrodyti kur kas patraukliau: bus atnaujinta ir jo infrastruktūra, ir želdiniai. Siekiant patenkinti įvairaus amžiaus miesto bendruomenės bei svečių poilsio ir rekreacijos poreikius, nuspręsta jo vakarinę dalį pritaikyti pasyviam poilsiui, o rytinę – aktyviam.

Parke bus rekonstruota apšvietimo sistema (tam tikrose vietose bus sumontuota šviestuvų į grindinį, bus apšviesta medžių lajų ir kitų objektų). Lankytojai ras naujus, šiuolaikiškus suolelius ir kitų mažosios architektūros elementų.

Dideli darbai lauki želdynų tvarkytojų – bus šalinami menkaverčiai medžiai ir krūmai. Tikėtina, jog panevėžiečiai nesupyks dėl to, kad teks išretinti per tankiai augančius medžius masyvuose. Kitose vietose jų bus sodinama papildomai. Tvarkytojų planuose – ir esamų pėsčiųjų bei dviračių takų atnaujinimas, ir naujų įrengimas. Šalia takų atsiras gėlynų, bus sutvarkytas parko teritorijoje esantis upelis, jo šlaite ketinama įrengti amfiteatrinę aikštelę. Taip pat parko teritorijoje planuojama įrengti poilsiaviečių, numatyta sutvarkyti ir atverti Nevėžio upės pakrantę ir įrengti priėjimus prie upės, pertvarkyti mažąją architektūrą. Vaikai čia ras naujų žaidimo aikštelių, naujoje vietoje bus įrengta šunų išvedžiojimo aikštelė. Lėšų bus skirta ir netradicinių sporto šakų aikštelei modernizuoti, Pirmajame pasauliniame kare žuvusių Rusijos armijos karių kapinių teritorijai sutvarkyti.

Rytinėje parko dalyje aktyviam bendruomenės poilsiui numatoma pritaikyti kalvą, įrengti universalų sporto aikštyną, treniruoklių bei lauko gimnastikos aikštelių. Atvykusieji į parką automobiliais ras tris stovėjimo aikšteles (viena – iš Nemuno g., kitos dvi – iš Parko g. pusės). Bus atnaujinta dalis Nemuno ir Parko gatvių šaligatvių, saugumui užtikrinti numatoma įrengti stebėjimo kameras.

Įgyvendinimo laikotarpis – 2016–2019 m.

Jaunimo sodo sutvarkymas

Miesto administracija žada pasiekti, kad aktyvaus poilsio erdve vėl taptų kadaise jaunimo ir šeimų traukos centru buvęs Jaunimo sodas Marijonų gatvėje. Tai vienas Panevėžio kampelių, kurio želdynai, turintys pagyvinti miesto veidą, suteikti jam išskirtinumo ir žavesio, yra smarkiai apleisti. Sutvarkius želdynus čia iškils vaikų žaidimų aikštelių, lauko treniruoklių, daugiafunkcis sporto aikštynas jaunimui, bus rekonstruoti pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė ir atnaujintas viešasis tualetas.

Aktyvių pramogų įvairovė, tikimasi, į Jaunimo sodą pritrauks nemažus lankytojų srautus, ir parkas taps patrauklia vieta nišų mieste ieškančiam smulkiajam bei vidutiniam verslui – tam numatytos laikinosios paslaugų vietos. Sukurti palankias sąlygas verslo plėtrai bei skatinti bendruomeninę veiklą Panevėžio mieste yra vienas pagrindinių projekto tikslų. Kartu siekiama sukurti modernią erdvę, kurią jaunimas vertintų kaip patrauklią bendrauti, socializuotis, ir taip didinti jaunimo užimtumą, ugdyti jo santykį su gamta. Vyresnio amžiaus žmonėms sutvarkyta miesto žalioji infrastruktūra, tikimasi, irgi taps puikia laisvalaikio, susitikimų, kasdienybės paįvairinimo vieta.

Įgyvendinimo laikotarpis – 2017–2019 m.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode