Sprogimas

Paežerių dvaras – patraukliausių turizmui objektų sąraše

 

Gruodžio 6 dieną Arkangelo konferencijų ir meno centre įvyko Patraukliausios Lietuvos kultūrinio turizmo traukos vietovės 2017 apdovanojimų iškilmės. Jos vardą pelnė Pakruojo dvaras, tačiau labai džiaugiamės, kad buvo pastebėtas Vilkaviškio krašto pasididžiavimas – Paežerių dvaro sodyba. Ji papuolė į patraukliausių turizmo traukos objektų dešimtuką!

Apdovanojimą iškilmėse atsiėmė dvare įsikūrusio Suvalkijos (Sūduvos) kultūros centro–muziejaus direktorė Jurgita Morozaitė. Tai svarbus ir reikšmingas laimėjimas ne tik Jurgitos vadovaujamai įstaigai, bet ir visam Vilkaviškio rajonui.

Paežerių dvaro sodyba šiam konkursui buvo pristatyta kaip viena geriausiai išlikusių dvarų sodybų Suvalkijos regione. Prancūziška dvasia alsuojančio ansamblio centre – puošnūs dviaukščiai rūmai, kuriuos XVIII pabaigoje, valdant Simonui Zabielai suprojektavo Vilniaus klasicizmo mokyklos atstovas Martynas Knakfusas. Interjere gausu skulptūrinės puošybos elementų. Paežerių dvaro pasididžiavimas yra ypatinga kamerinė erdvė – miegamasis. Jame stovinti raudonmedžio lova dekoruota auksuota bronza. Daroma prielaida, kad rotondinės (šokių) salės parketas yra Sankt Peterburgo parketo meistrų gamybos: labai panašaus piešinio, tikro rusiškojo klasicizmo pavyzdžio parketas yra grafo Šeremetjevo rūmuose Ostankine. Ansamblyje išlikę daugiau dvaro pastatų: oficina, neogotikinis apžvalgos bokštas, ledainė, sandėlis, arklidės ir kt. Paežerių dvaro ansamblį supa nuostabus parkas su tvenkiniais, liepų alėja. Rūmų pašonėje keroja senasis ąžuolas, manoma menantis ir dvaro įkūrimą.

Iš viso konkurse dalyvavo 33 vietovės nominantės. Pagal EK kriterijus jas vertino Vilniaus universiteto, Vilniaus savivaldybės, Kultūros paveldo departamento, Ūkio ministerijos bei Turizmo departamento atstovai.

Su reikšmingu pripažinimu sveikiname direktorę ir visą kolektyvą!

Vilkaviškio rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode